Strona 9 z 21 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 201

Temat: Zamarznięte paliwo, czy jakaś większa awaria??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Ty miales -10 z tego co widzialem gdzies pisales,a ja -24 w momecie odpalania,a w nocy ponad -30.Mam ochote ja spalicbo mnie tak wkur...ze szok.Bedzie mi fochy robic.Jeszcze jakbym o nia nie dbal.Wymienilem wszystko czego sie domagala.Co bys zrobil na moim miejscu??Wezcie mi cois doradzcie co to moze byc bo nie wiem co robic??Czy czekac do wiosny czy co

Użytkownik Maniak resoraków Avatar radzik2908
    Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Czarny, ja miałem dzisiaj -30 w nocy a o 8 rano w Alfie pokazało -26, tankuje na Orlenie nie Vervę tylko zwykłego diesla+dodatek Skydd. Pali od pierwszego. Dolałem Skydd-a tydzień wcześniej jak było już kilkanaście stopni mrozu.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1,9jtdm

Domyślnie

U mnie było -22 stopnie w nocy i zamarzł mi filtr paliwa.Nie pozostaje mi jak wymiana filtra i mechanik mówił żebym rozrobił skydda w paliwie ale aby było ciepłe tzn odstane w temperaturze pokojowej.Paliwo rozgrzewa się rozrobione ja czekam w kolejce do warsztatu.Ech ta zima

Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Z wymianą filtra to chyba nic nie da, wczoraj kolega co prawda w Mondeo wymienił filtr paliwa, no i zapalił, ale dalej to już pojechał na lince. Parafina wytrąciła się nie tylko w filtrze, ale także w zbiorniku i przewodach paliwowych, także ciepły garaż+skydd i jazda.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

no wlasnie tez tak mysle ze wydam kase na filtr paliwa a i tak to guzik da bo parafina bedzie wszedzie.Masakra i tyle.

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Czarny ja mialem -10,mysle ze gdyby stala na 25 stopniowym mrozie nie dalaby rady,paliwo normalne,rzdnych dodatkow,aku dobry,ale dzis juz na rozgrzanym dodajac gazu na 2 troche poszarpywala jakby mocy brakowalo,tak ze dwa razy ,pozniej dobrze,mysle ze jak cos ma byc to bedzie bez wzgledu na wartosc auta

a auto bez aku otworzysz,wyciagasz z kluczyka bolec i masz tradycyjny kluczyk,w koncu pocos ten zamek w drzwiach jest
    Ostatnio edytowane przez misiu7911 ; 03-02-2012 o 19:11

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1,9jtdm

Domyślnie

Zgadzam się ze wymiana samego filtra nic nie da dlatego ja zaleje ciepłego paliwka ze skyddem do zbiornika wymienie filtr i wygrzeje przewody paliwowe i bella będzie hulać jak nowa

Mieszka w
    Siemiatycze, Podlaskie
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał michuzportu Zobacz post
    Zgadzam się ze wymiana samego filtra nic nie da dlatego ja zaleje ciepłego paliwka ze skyddem do zbiornika wymienie filtr i wygrzeje przewody paliwowe i bella będzie hulać jak nowa
    Tak z ciekawości, ile paliwa masz w zbiorniku i ile będziesz wlewał ciepłego?

jasio
    Gość

Domyślnie

Panowie, zmiana filtra z powodu gęstego ON nic nie da. Przy gruncie temperatura może być niższa o 8 a nawet 10 stopni niż na wysokości 2 m. Parafina tworzy się nie tylko w filtrze. Nie radzę dodawać też żadnych dodatków. Dodatki chociaż u mnie i tak nie pomagały dodawać należy zanim wytącą się węglowodory parafiny. Jak już się wytrącą to dodatek nic nie da. U mnie problemy z przepływem zaczynały się przy -13 stopniach.

@Czarny_28 czytałem pod innym tematem jak szukałeś pytałeś znalazłeś i kupiłeś swoją furę i szczerze Ci współczuję, ale musisz zrozumieć że to wina paliwa jakie się sprzedaje w naszym Kraju a nie Twojej fury. Jak masz możliwość podprowadzić 220V do fury to podprowadź, weź suszarkę a najlepiej opalarkę i podmuchaj na filtr paliwa, tylko pilnuj żeby nie zagrzał się za bardzo. Nie wiem jaki tam u Was jest dostęp, ale jak obudowa filtra jest na wierzchu to wystarczy ciepłe powietrze i ON po ogrzaniu wróci do standardowej gęstości. Jak nie masz prądu to ciężko coś poradzić. Musisz rozgrzać filtr paliwa. ON nie zamarza tylko gęstnieje, w przewodach nie zrobi się raczej zator one mają ok 10 mm średnic y wewn, ON nie jest aż taki lipny, żeby zamarzać jak woda. Ja 2 lata temu kupiłem 2 maty do grzania lusterek na 12V które odpowiednio przygotowałem obszyłem materiałem i można je obwinąć wokół filtra, podłączyć do aku, bądź pod sterownik świec żarowych i w ten sposób podgrzać filtr. Są też na allegro specjalne podgrzewacze, które montuje się przed filtrem w przewód i podłącza do instalacji ale to koszt ok 300 zł. Taka grzałka ma moc ok 150W więc jest idealnym rozwiązaniem, dużo efektywniejszym niż 2 maty po 18 W każda.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

ja kurcze moge zapomniec o dolaniu cieplego paliwa bo mam prawie full.Moze z 10 l by mi weszlo.No to musze zaciagnac auto 4 km na magazyn w mojej firemce bo innej opcji nie widze.Mam sasiada z garazem ale dupe mu bede zawracal.Stanalem na wprost jego garazu i dobrze bo przynajmniej mialem sie dzis gdzie podpiac pod rozruchowy prostownikiem(ale i to nic nie dalo).Sprobuje ja jakos ogrzac sucz moja ktora mnie tak wkur...ostatnio ze mam jej dosc
    Ostatnio edytowane przez Czarny_28 ; 03-02-2012 o 19:38