Dzisiaj zrobiłem "resset" na krótką chwilę i wszystko wróciło do normy
Mam nadzieję że tak pozostanie
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam.
Rafał
Dzisiaj zrobiłem "resset" na krótką chwilę i wszystko wróciło do normy
Mam nadzieję że tak pozostanie
Dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam.
Rafał
Nie chce zakładać nowego tematu bo też tyczy tylnej klapy. Mam Alfa Romeo 159 SW kombi otwieranie klapy z pilota lub po naciśnięciu logo na klapie. Otwiera się rant klapy od zderzaka na wys. 6mm. Czy to normalne? Palec się nie mieści, trzeba paznokciem podnosić. O brudnych palcach nie wspomnę.
Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka
Witam. Z racji że nie znalazłem podobnego problemu to zakładam nowe pytanie.AR 159 kupiłem z pewną wadą a mianowicie nie działa światło wstecznego, żarówka sprawna, czyjnik na skrzyni także, brak jakiegokolwiek komunikatu że żarówka spalona itp. dodatkowa nie działa mi otwieranie klapy z guzika na niej właśnie. Mój mechanik powiedział mi że nie znalazł żadnej usterki, lecz bo jego "naprawie" wyskakuje mi komunikat że klapa jest otwarta, mimo że nie jest. Samochód został przebadany kompem, oczywiście żadnego błędu nie znaleziono a klapa się nie otwiera, światełko nie świeci. Takie otóż mam utrapienie. Nie wiem co robić. pozdrawiam i liczę na jakąś odpowiedź.
Miałem dwa opisane problemy w różnych odstępach czasu:
1) Nie działało mi światło wsteczne - problemem okazała się wiązka przewodów któa jest dostępna w klapie bagażnika, trzeba było polutować i zaczęło działać.
2) Nie miałem światła w bagażniku pomimo dobrych żarówek i przez jakiś czas wyskakiwał mi komunikat o nie zamkniętym baganiżku - pomogło popsikanie WD40 w zamek bagażnika w klapie.
Teraz nie otwiera mi się bagażnik z pilota ani z przycisku więc czytając forum dochodzę do wniosku, ze to ponownie wina przewodów.
Domyślam się, że po 2 miesiącach już to zrobiłeś więc napisz co było przyczyną. Dzięki.
moja tez sie nie otwiera przedlift , z pilota ok z podsufitki kicha
wyjąłem cały panel wszystko ok , łącznik gumowy w klapie ,tez jak nowy przewody nie poprzecierane a klapa nie da sie otworzyc ,troche to wkurzajace ,ze trzeba wyjac kluczyk by otworzyć klape co jeszcze można zrobic?
czlowiek to ulomna istota , wystarczylo ustawic w kompie i dziala , ale ze lubie sobie pod górke robic ,to trzeba bylo wszystko wczesniej rozebrac
Witam wszystkich,
u mnie również zdarzyło się, że nie mogłem otworzyć klapy bagażnika chociaż normalnie wszystko działa i z guzika w środku auta jak i z pilota. Pierwszy raz problem pojawił się po umyciu auta, bagażnik był stosunkowo długo otwarty, a że to było moje pierwsze mycie auta po zakupie było bardzo dokładne. No i po skończonym myciu zaczęło się, bagażnik zamknięty a coś tam jeszcze chciałem włożyć i okazuje się, że nie można otworzyć. Ani z pilota ani z guzika, a wcześniej wszystko działało. Było wyraźnie słychać, że siłownik otwierania po naciśnięciu guzika pracuje ale tak jakby nie umiał otworzyć i od razu się zamykał (porównałbym to do zamykania szyby i napotkaniu na duży opór automatycznie znowu zaczyna się ona otwierać, np. żeby czegoś nie zgnieść). Próbowałem różnych opcji, z pozamykanym autem z klucza otworzyć bagażnik, z pootwieranym, sam się zamknąłem w aucie i z guzika. Dodatkowo wyskoczył komunikat "Vehicle protection system not available"!!! Samochód miałem wtedy około tygodnia więc ogarnęło mnie lekkie przerażenie, że może kupiłem bubel. No to wtedy odstawiłem auto do garażu i szybko na forum.
I teraz po kolei, co do komunikatu wyczytałem, że może to być albo słaba bateria klucza, albo wadliwa centralka dekodująca alfacode, słaby akumulator lub spowodowana jest czujnikiem pedału sprzęgła umiejscowionym w kabinie przy wspomnianym pedale. Dodałbym linka z forum gdzie to opisują ale nie mam jeszcze 10 postów. U mnie okazało się najprawdopodobniej, że to ten czujnik pedału sprzęgła prawdopodobnie naruszony przy odkurzaniu bo trochę go docisnąłem, jeszcze raz błąd wywaliło ale potem zniknął i na razie spokój.
Wracając do głównego tematu, po uporaniu się z komunikatem, bagażnik zaczął się otwierać więc uznałem, że to było powodem. Ale nie. Wczoraj wracając z zakupów i pełnym bagażnikiem (wózek dziecięcy, spożywka w tym mięso i lody, a na dworze około 25 stopni :/) znowu bagażnik odmówił posłuszeństwa w identyczny sposób ale tym razem bez komunikatu. Więc szybka próba otwarcia w różny sposób ale znowu nie powodzenie. Szybko pobiegłem po zapasowy kluczyk bo wtedy przy wspomnianym komunikacie się naczytałem o immo, słabych bateriach itp. Też się nie udało.
I teraz ważne, choć może dla kogoś okaże się śmieszne ale ja użytkuję ten samochód nie długo, a doświadczenia z podobnym problemem nie miałem. U mnie rozwiązaniem do otwarcia bagażnika okazało się, że starczyło się pozamykać w aucie, nacisnąć przycisk blokady drzwi (ten obok dźwigni biegów i guzika ASR) i otworzyć auto wewnętrzną klamką kierowcy (co jak wiadomo odblokowuje wszystkie drzwi), wysiadłem z auta i bagażnik dał się otworzyć z kluczyka, na razie znowu działa. Dodam, że nie prowokowałem kolejnego zablokowania bagażnika i nie wiem czy to jest jakaś opcja czy może jednak mój indywidualny problem. Jeśli mój problem to nie wiem czy znowu podobna sekwencja czynności znowu otworzy bagażnik przy kolejnej blokadzie.
Podsumowując, jeśli to jest opcja samochodu to teraz już będę wiedział, jeśli to jest problem z autem to czy ktoś miał podobnie i co z tym zrobić?
A przy okazji, sprawdzałem gdzie u mnie jest linka awaryjnego mechanicznego otwarcia bagażnika, wg instrukcji powinna być pod tylną kanapą od strony kierowcy ale ja jej nie widzę, może być ukryta gdzieś indziej czy raczej jest urwana?
Pozdrawiam.
Przestał mi działać przycisk na klapie (z pilota otwiera) Sprawdzałem napięcie na wtyczce od przycisku jest 3,5v a po nacisnięciu przycisku 0volt.Czy po nacisnięciu przycisku nie powinno byc na tej wtyczce 12v?