Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 154

Temat: Dpf

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    a159 2,4 SW QT

Domyślnie

Cytat Napisał MarkoVANBaster Zobacz post
    Próba wypalenia programowego nic nie dała. Zapchanie 60%.
    Wypalanie serwisowe zawsze kończy się na ok 60-70% natomiast podczas jazdy całkowicie wypalony dpf ma zapchanie ok 20%.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Wywalac i sie nie zastanawiać.
    Zrobiłem tak zaraz po zakupie i mam "spokojną rozczochraną".Jest żwawsza i mniej pali .Ale szkoły na ten temat są różne.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 1.9 16V 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał prymie Zobacz post
    Z całym szacunkiem, ale co to za diagnoza? To jest odczyt z FESa Jak się zachowują czujniki na DPF? Może mimo wszystko to one są przyczyną? Jak wyglądają przewody od różnicówki?
    Z serwisem rozmawiałem wczoraj późnym popołudniem na razie to mi wystarczyło, w poniedziałek po płukaniu, jeśli się nie poprawi będę szukał dalej.

Cytat Napisał prymie Zobacz post
    Chyba, że okaże się faktycznie, że filtr jest już martwy..
    Jeśli po myciu, nadal nie uda się skasować na dobre błędu i nadal nie będzie mocy to znaczy, że filtr jest do śmieci ? Czy jeszcze szukać nawet czegoś innego niż podałeś wyżej.

Czy przy tych objawach faktycznie mogę sądzić, że mam problem jedynie z filtrem, czy raczej mam się obawiać, że jest sypnięte coś jeszcze ? Żona mnie zabije jak dowie się, że już na starcie będzie musiała włożyć sporo kasy

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Wypalanie serwisowe zawsze kończy się na ok 60-70% natomiast podczas jazdy całkowicie wypalony dpf ma zapchanie ok 20%.
    W takim razie przy jakim przedziale procentowym problem powinien zniknąć ? Jest jakiś taki próg ? Czy jazdą w długą trasę , jadąc te 80-100km/h mogę mu jeszcze pomóc ?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

W innym aucie miałem problem z DPF ze względu na pękniętą rurkę kwasową dochodzącą puszki z filtrem. Też wszyscy mówili "wywal DPF" bo nikt nie miał wiedzy na ten temat i myślał, że to będzie złota porada. Równie dobrze można by napisać "sprzedaj auto" hehe

Zdiagnozuj u kogoś, kto się na tym zna- niech sprawdzi szczelność wszystkich rurek i przewodów, sprawność czujników i ogólny stan filtra. Jeżeli się okaże, że sam filtr jest skończony- wtedy wiesz co zrobić
    No chyba, że jesteś ekoterrorystą to w salonie czekają na Ciebie z nowym filtrem
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Auto
    159 1.9 16V 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Zdiagnozuj u kogoś, kto się na tym zna
    Możecie polecić kogoś z Wrocławia lub okolic ?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

I tu mam mały dylemat... bo gość, który mi zdiagnozował Passata B6 potem zrobił mnie niemiłosiernie w ciula Pytanie, czy gość ogarnie Włoszkę?
    Jeżeli chcesz, napisz na PW to Ci polecę ten warsztat w Lubinie... ja we Wrocławiu nie znam dobrych mechaników od Alf... najbliższy Gliwice, potem Kraków ( <- ludzie legendy na forum hehe).
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał MarkoVANBaster Zobacz post
    Czy przy tych objawach faktycznie mogę sądzić, że mam problem jedynie z filtrem, czy raczej mam się obawiać, że jest sypnięte coś jeszcze ? Żona mnie zabije jak dowie się, że już na starcie będzie musiała włożyć sporo kasy
    A mi się wydaje, że u Ciebie nie ma żadnego problemu z DPF. Samochód po prostu przełącza się w tryb awaryjny i po jakimś czasie znów wraca do normalnego trybu. Przyczyny przełączania w tryb awaryjny mogą być różne. U mnie auto przełączała się w tryb awaryjny bez komunikatu na desce rozdzielczej i bez zapamiętanego błędu w komputerze, a przyczyną było przeładowywanie (nie wnikając w szczegóły – wynikające ze złego poskładania paru elementów). Ja mam wrażenie, że nie każdy ECU tak samo działa w 159 (choćby kolejny znany mi przypadek w 159 – auto z przewierconym filtrem DPF jeździło bez żadnego komunikatu o błędzie na desce i bez żadnej utraty mocy).

edit:
    swoją drogą – mam wrażenie, że problemem w aucie kolegi kuntakinte również nie jest DPF. Pisanie "wytnij filtr będziesz miał spokój" w obu sytuacjach jest radą bezsensowną. W obu przypadkach trzeba znaleźć przyczynę problemów.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-01-2013 o 20:21

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

Jak jestes z Wrocławia to do Gliwic daleko nie masz

Auto
    159 1.9 16V 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    A mi się wydaje, że u Ciebie nie ma żadnego problemu z DPF. Samochód po prostu przełącza się w tryb awaryjny i po jakimś czasie znów wraca do normalnego trybu.
    Za dużo powiedziane, że wraca. Kontrolka nadal świeci i była możliwość zwiększenia prędkości, ale to na autostradzie przy trasce 420km w 1 strone. Wydaje mi się, że odzyskało moc, chociaż nie wiem jak powinna jeździć, bo niby sprawnym nacieszyłem się z 50km, więc ciężko mi mówić czy przez te kilka km było to 100% sprawności czy nie.

W jeździe po mieście takie "powroty" się nie zdarzały.

Cytat Napisał oops2k Zobacz post
    Jak jestes z Wrocławia to do Gliwic daleko nie masz
    W samym Wrocku nikogo nie ma, kto może to zdiagnozować ? Nie uśmiecha mi się jazda przez 200km z duszą na ramieniu, bez możliwości wyprzedzenia czegokolwiek, ale jeśli faktycznie to jedyna deska ratunku to może i się przemogę.

Zobaczymy co będzie jutro, trzymajcie kciuki, żeby to płukanie odniosło pozytywny skutek.

BTW
    Jeśli przy zakupie auta - w salonie BMW, mam faktury, pełną dokumentację i nikt nie mówił, że coś jest nie tak z autem, czy ja jakoś mogę dochodzić praw o zatajeniu usterek ? Partycypacji w kosztach ? Oczywiście jesli okaże się że to nie DPF tylko coś poważniejszego. Aczkolwiek skoro filtr zapchany w 98% to powinienem chyba o tym wiedzieć przed zakupem nie ? Bo sprawa mi wygląda tak, że błędy zostały skasowane, auto wypucowane, diagnostyka nic nie pokazywała i nagle sru. No chyba, że złośliwość rzeczy martwych.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

98% nie oznacza, że filtr jest do śmieci. To stan na dziś. Wczoraj było pewnie 70%, a parę dni temu 25% (tak to by wyglądało w sprawnym samochodzie, którym przez te kilka dni pokonałbyś trochę więcej niż kilka km). Ten wskaźnik na pewno nie mówi o jakiejś wadzie ukrytej, on jest dość dynamiczny. Wskazanie powyżej 80% (o ile dobrze pamiętam próg) jest zastanawiające i wskazuje na to że filtr nie może się wypalić, ale to tylko część diagnozy. Na pewno ta liczba nie przesądza o niczym.
    Objaw spadku mocy po paru kilometrach jazdy po autostradzie to może być objaw zupełnie innej awarii np. zacierających się kierownic zmiennej geometrii turbiny i związanego z tym przeładowywania lub wielu innych problemów z osprzętem silnika.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 13-01-2013 o 23:38

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia