a za co dokładnie odpowiada ten czujnik,może mam przez niego przeładowanie
a za co dokładnie odpowiada ten czujnik,może mam przez niego przeładowanie
Czujnik mierzy ciśnienie doładowania w kolektorze ssącym i jak jest zbyt duże to masz właśnie przeladowanie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Ale jeśli jest uszkodzony to jak pisałem z silnikiem dzieją się dziwne rzeczy i nic z turbiną wspólnego raczej nie mają, dymienie, jak by odcięcie, max obroty ok 3.5tyś czyli objawy podobne co kolega opisuje, może by warto zaryzykować mi właśnie takie objawy wyskoczyły po jego wyczyszczeniu. Wpiął bym stary czujnik i nagrałbym Ci co i jak ale nie będę sobie fundował wizyty na kompie ;//Napisał Maciek-156
No Panowie mam już dość swojej alfy. Ja do niej z miłoscią a ona do mnie się dupą obraca, Jutro oddaję ją do sobótki do serwisu diesli,tam sprawdzą wszystko od pompy i wtrysków przez turbo po wszystkie czujniki i inne sriki. Każe im choćby rozebrać silnik do każdej śrubki na części pierwsze ma chodzić i już, 150koni ma zapier..alać a kumpel po przejażdzce stwierdził że jego 110Tdi lepiej się zbiera DOŚĆ. Albo mi to zrobią albo sprzedam w h.. ten samochód
No i mam już jasność.Okazało się że jest problem z wtryskami.Wszystkie nadaja się do regeneracji.Jak będą po regeneracji to dam znać co się zmieniło
Kolego może żle się wyraziłem że są uszkodzone.Są na maxa zasyfione.Widocznie poprzedni właściciel lał jakieś gówno.
To zmienia postać sprawy. Heh namieszam troche i dodam ze pomaga w tym dolanie na pełen bak ok 1l oleju do 2-taktów np jakis markowy. Pierwszy raz ok litry na bak pozniej 100ml na 10l paliwa, a pozniej juz ok 200 do 300ml na cały bak. to zaden "zabobon" bo na własne oczy widziałem ze silniki po tym ożywiały, zresztą na google jest tego sporo. Nawet na forum MB można poczytac, wiadomo ile ludzi tyle opinni ale swoje widziałem. Pozdrawiam i udanej naprawy.
O tym laniu oleju od dwusuwow w szczególności Mixolu to tak jakbym słyszał jakiegoś "cierpa" czyt. Taxiarza. To głównie w tym srodowisku utarło sie ze sypanie Mixolu do paliwa to pożyteczny zabieg znacznie wydłuzajacy trwałość aparatury wtryskowej. Biorąc pod uwagę fakt że "cierp" gdyby mógł to by naszczał do zbiornika zeby tylko było taniej, stosowanie takiej metody smarowania systemu wtryskowego wydaje sie własciwy w silnikach pamiętających stan wojenny, a nie w nowoczesnych CR.
MIXOL ma niska temperature zaplonu, może sie przypiekać na końcówkach wtrysków. Współczesne konstrukcje pomp wtryskowych i wtryskiwaczy nie wymagaja stosowania do paliwa żadnych domieszek. Paliwo dobrej jakości ma wystarczajace właściwości smarne.
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
A Ty kolego nadal swoje.... Nie pisze ze MIXOL bo to syf jakich mało tylko markowy w pełni syntetyczny olej po ok 40-50zł litra. Racja wspołczesne konstrukcje wymagają dobrego paliwa to oczywiste, ale gdzie masz pewnosc ze własnie zalałes dobre paliwo. Kolega ma 530d od nowosci i tylko Shell V-Power, efekt 90tys wtryski szlag trafił, a do tanich one nie należą. Widział kolega moze kiedys rozebrany silnik 2T który jezdził tylko na syntetyku, jakos nie specjalnie był tam nagar, który trzeba było by skrobac, silniki te wymagaja oleju zeby były smarowane i powtarzam ze o Mixolu nie wspomniałem ja tylko Ty, chciałes podbudowac swoją wypowiedz tym? Nowoczesne motory 2T osiągaja obroty po 15tys i czy wg ciebie pracuja na dziadowskim oleju? Kojarzysz serie dawnych wyscigów MotoGP 500cc? Terazniejsza 250cc i 125cc? Nowoczesne układy wtryskowe CR wymagaja dobrego paliwa i smarowania które im to paliwo daje, ale czy wiele osób kojarzy fakt ze paliwa typu Verwa, V-Power i inne Ultimaty to paliwa bezsiarkowe, a własnie to szkodzi w duzym stopniu wtryskom wiec gadaj co chcesz zyj w swoim swiecie ale lanie 200ml czy na bak DOBREGO oleju do 2T nie ma jak zaszkodzic. Jak zapewne wiesz nowoczesne 2T silniki maja smarowanie automatyczne starsze maiały najczesciej stosunek 1:50 czyli na 50l paliwa litr oleju i nagaru nie było wiec nie pisz głupot ze po wlaniu 200ml na 70l paliwa nagle pojawią sie tony nagaru. Mam nadzieje ze widziałes juz kilka pomp które pracowały na "dobrym" paliwie, a sie zatarły. pogadaj też z DOBRYMI mechanikiami od diesli i popytaj jak sie naprawia wtryski w MB. Wiekszosc niemców zalewa taki olej to baków i chwalą ale tylko polaczki wierza w zabobony i nie pisz ze Mercedes to bóg wie jak wytrzymałe bo CDI to ukad wtryskowy Fiata wiec pewnie nie bardzo sie rózni od JTD nowej generacji.