Z wiadomej przyczyny zamarł - Siejecie panikę...
bez sensu to jest podtrzymywanie tematu na siłę
Z wiadomej przyczyny zamarł - Siejecie panikę...
bez sensu to jest podtrzymywanie tematu na siłę
Trochę nie w temacie ale do znajomego mechanika przyjechała insignia 2.0 cdti z zatartym silnikiem. jak będę wiedział coś więcej to napiszę - może nieszczęsna uszczelka?
jeszcze jedna rzecz odnośnie filtra czy obudowy, mianowicie wokół "kanału z dolotem" powietrza do wnętrza obudowy jest uszczelka, oring wokół tegoż dolotu może być uszkodzony, przez co woda wpada do filtra, należy wymienić i dośzczelnić ten dolot , wg mnie to w ten sposób raczej niż "od spodu" wpada woda, ...
Temat zamarł, bo ludzie się takimi awariami zwykle na forum nie chwaląMechanik, który robił moje 1.9 powiedział tylko, że nie jestem pierwszym przypadkiem z fiatowskim 1.9 8v u niego w tej sprawie. Ponadto dostałem pw od szczęśliwca w Grande Punto 1.9 jtdm 8v z tą samą awarią. Pytał jak robiłem, gdzie i za ile. Także tego
U mnie oficjalną przyczyną był lejący wtrysk, a program i idące za tym większe obciążenia silnika pewnie nie pomogły
Ale jest spoko, zrobiłem wtryski, turbinę przy okazji i po 3 tys km zrobionych wygląda, że operacja się udała
Oleju nie bierze, chodzi elegancko.
a co do tego lejącego wtrysku - sprawdzales korekty przed awaria? jesli tak to jakie były ?
Nie sprawdzałem przez 3 lata. Auto ładnie zapałało, nie kopciło (DPF obecny), nadmiernie nie klekotało na mój gust, więc jakoś nie podejrzewałem tylko jeździłem i chwaliłem jaki niezawodny ten jtdm![]()
skoro 8v padają to: wnioski takie ze motoryzacja spalinowa im prędzej do lamusa odejdzie na rzecz elektrycznej tym lepiej dla nas, środowiska, i przyszłych pokoleń
Przy wymianie oleju wymieniłem również niezczęsną uszczelkę. Po odpaleniu błąd nie wyskakuje (może z uwagi, że zrobiło się cieplej). Ponieważ miskę miałem na stole to postanowiłem wszystko rozkręcić. Trochę ciśnienie mi się podniosło, bo w smoku było pełno silikonu... Ktoś przede mną nawalił na miskę sporo silikonu - nadmiar się wycisnął i wylądował w smoku....