Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Ciekaw jestem ile ta biała musiała kosztować we Włoszech, zakładając, że sprzedawca opłacił akcyzę itp. O zarobku sprzedającego nie piszę...

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Nestow Zobacz post
    Zgadza się może być nawigacja bez dużego ekranu, instrukcje wyswietlane są miedzy zegarami
    Poważnie piszesz ? były takie wersje ? Sorry jeżeli się pomyliłem, ale osobiście nie spotkałem 159 z nawigacją tego typu.
    U mnie owszem navi wyświetla komunikaty także między zegarami, ale cała obsługa i główny ekran mam na konsoli.
    Jak wygląda obsługa takiej nawigacji - w jaki sposób wpisujemy komendy i polecenia ?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zgadza się może być nawigacja bez dużego ekranu, instrukcje wyswietlane są miedzy zegarami
    Pokaż takie urządzenie w 159
    Poza tym nie chce mi się w to wierzyć. Jakim sposobem wprowadzałbyś punkty docelowe?? Manetką??
    Cytat Napisał duke75 Zobacz post
    Ja w Mito mam fabryczną nawigację a nie mam ekranu na konsoli.
    Jak ta obsługa wygląda w Mito??
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Nestow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Sterowanie jest głosowe i ogólnie pewnie kiepsko to działa ale jest. Wiecie że Włosi maja czasem różne dziwne pomysły. Zresztą w Suzuki Swift też jest takie rozwiązanie.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Cytat Napisał pneumat Zobacz post
    Ja nie polemizuję z Twoim wpisem tylko odpowiadam koledze JAJCO który prosił o spostrzeżenia.
    A co do navi : to gdzie ma być ? fabryczna tylko na konsoli - jeżeli jest jako oddzielne urządzenie to nie piszemy w ogłoszeniu że jest.
    Podobnego byka sprzedający strzelił z tempomatem.
    Pneumat mi chodziło jedynie o to że alfy potrafią być dziwnie skonfigurowane. A twierdzenie że elementy wyposarzenia są jakby od siebie zależne jest nie prawdą.
    Po prostu żaden z nas nie wie wszystkiego na temat tych czy innych samochodów i czasem warto wysłuchać co ma inna osoba do powiedzenia, a nie twardo upierać się przy swoim zdaniu. Miłego dnia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Sterowanie jest głosowe i ogólnie pewnie kiepsko to działa ale jest. Wiecie że Włosi maja czasem różne dziwne pomysły. Zresztą w Suzuki Swift też jest takie rozwiązanie.
    to masz taką nawigację u siebie ? ja nie spotkałem takiego rozwiązania - przeważnie sterowanie głosem to jest opcja i pewnie nie było polskiej wersji językowej ?

Dodano po 8 minutes:

Cytat Napisał kowal78 Zobacz post
    Pneumat mi chodziło jedynie o to że alfy potrafią być dziwnie skonfigurowane. A twierdzenie że elementy wyposarzenia są jakby od siebie zależne jest nie prawdą.
    Po prostu żaden z nas nie wie wszystkiego na temat tych czy innych samochodów i czasem warto wysłuchać co ma inna osoba do powiedzenia, a nie twardo upierać się przy swoim zdaniu. Miłego dnia
    No to właśnie Cię wysłuchałem i nie upieram się przy swoim zdaniu tylko napisałem że oprócz nawigacji której nie widać nie ma na pewno : tempomatu, pełnej regulacji foteli i ich ogrzewania.
    Co do wyposażenia to były i są pewne konfiguracje fabryczne do których można było zamówić cały szereg opcji dodatkowych.
    Co do mutantów to oczywiście masz rację - bywa ich sporo szczególnie z importu i z pierwszych serii np. klima ręczna jest rzadko spotykana
    Wzajemnie miłego dnia !!
    Ostatnio edytowane przez pneumat ; 25-02-2015 o 08:37 Powód: Dodano

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał xyz159 Zobacz post
    Patrząc na ceną w stosunku do rocznika oraz przebieg, jedyne co można stwierdzić, to że napewno trzeba będzie sporo części w niej w przyszłości wymienić. Plus jest tego taki, że przynajmniej sami dokonamy wymian i nie nadziejemy się na podrabiane faktury.
    Powielasz stereotym jakoby auto po przebiegu 200/250 kkm nadawało się tylko na złom, bo wymaga wymiany wielu części. A prawda jest taka, że takie auto ma już za sobą wymianę wielu części (można spodziewać się np. nowego sprzęgła).

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Pokaż takie urządzenie w 159
    Poza tym nie chce mi się w to wierzyć. Jakim sposobem wprowadzałbyś punkty docelowe?? Manetką??
    To się chyba nazywa nawigacja B&M. Np tutaj to poczytania:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...trzezenia.html
    Generalnie radio jest standardowe, a nawigacja wyświetla wskazówki na ekranie komputera pokładowego. Można to też odszukać w instrukcjach.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Nestow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Zgadza się nawigacja B&M, nie mam u siebie ale jak szukalem swojej 159 to widziałem auto z taka navi

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Tak jak piszecie, w Mito wskazówki są wyświetlane między zegarami i miła kobitka mówi po polsku(!) gdzie jechać. Bardziej polegam na jej głosie bo wskazówki się zawieszają i np. przez 10 km mam strzałkę skręć lewo za 50 m ale generalnie działa

P.S: Aha a mapy są w PenDrive`ie podłączanym do USB.

Czy w ostatniej wersji nawigacji w 159 jest możliwe jednoczesne słuchanie muzykli lub rozmowa przez telefon i nawigowanie?
    Ostatnio edytowane przez duke75 ; 25-02-2015 o 10:39

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

mam taką "niewidzialną" navi ze strzałkami na wyśw. między zegarami :-)