AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Panowie mieliście takie jajca, że wcisnął się wam przycisk od ręcznego? Ja właśnie coś takiego miałem, ledwo go wycisnąłem. Teraz bardzo łatwo znowu go wcisnąć, za głęboko wchodzi i zachodzi pod plastik.
raczka tobie się ześlizgła z lewarka od ręcznego
o, mam prawie to samo, bez MA, bo TB120 i 75kkm (11.2011). Musieli do Lublina podobną partię dostarczyć.
ale- kierunkowskaz dostał wody, jeszcze nie padł (w sumie drugi też trochę zaparowany)
wycieraczki nie naprawiałem, naprawiła się sama (do czasu)
lusterka nie szumią tylko drżą > 140
schowek na podszybiu naprawili w ramach gwarancji (na 2 tyg przed końcem zajechałem z 2 takimi drobnostkami)
za to miałem awarię poziomowania bi-ksenonów, wymienili wiązkę za 250z
i to tyle rzeczy które zepsuły się same w 42 miesiące.
ps. gdzie taki dobry chip @204, bo też się zbieram (na 140-150)?
Ja kupowalem w Poznaniulusterka tez troche drza przy wiekszych predkosciach ale nie wiem czy to od kol czy moze dwumas, na szczesnie nie jest to jakies mocne drzenie. Ze schowkiem nie wyrobilem sie przed uplywem gwarancji i narazie nie chce mi sie wywalac 300 zlotych na to
chipa robilem w Unitronic w Warszawie, maja doswiadczenie z silnikami fiatowskimi 1.4 TB i 1.4MA ale samym chipem tyle ciezko uzyskac no chyba ze sie trafi jakis wyjatkowy egzemplarz, moj jest raczej normalny. Mam jednak mocno zmodyfikowany uklad wydechowy - dekat (downpipe ragazzona zamiast katalizatora), koncowy tlumik raggazzon oraz seryjny srodkowy (zeby nie bylo za glosno). Sam dekat dal okolo 8hp a z programem + 30 (seria na hamowni miala 173).
Tak właśnie robię. Jeśli masz problem ze zrozumieniem to następnym razem może pozostaw to wyłącznie dla siebieNapisał Maciek-156
a co ma piernik do wiatraka?Napisał Maciek-156
a owszem była. Ja sobie tej daty z palca nie wyssałem . Data zmiany produkcyjnej jeśli chodzi o moduł ( przyp. listopad 2010) to informacja pochodząca z alfaowner- które zresztą uchodzi jak wiemy za dość wiarygodne źródło informacji.W sumie ten termin w ciagu ostatnich 2-3 lat kilkukrotnie padał na forum (w tym również był powtarzany przeze mnie jako przypomnienie ) i jakoś nie kojarzę abyś wtedy protestował że coś nie pasuje z tą datąNapisał Maciek-156
pierw piszesz o sierpniu , potem o wrześniu a za chwile się okaże że może to jednak październik....Napisał Maciek-156
Na pewno nie sierpień, dowodem jest choćby moja alfa która była wyprodukowana w ostatnim tygodniu sierpnia 2010
i pad modułu miałem oczywiście zaliczony
Również napewno nie. Zatem kolejny przykład-kumpel ma date produkcji 2.IX.2010 -pad modułu zaliczony-jeszcze się załapał na fabryczną gwarancję.Napisał Maciek-156
Teraz ciekawostka , kumpel miał robioną wymianę modułu w sierpniu 2012 i dostał moduł stary 71754012 bo nowych jeszcze wtedy nie było (ani na magazynach we włoszech ani nawet w eperze) i po 3 latach jeżdzenia nadal nic mu nie padło chociaż wg Twojej teorii powinno....
Ja miałem wymianę modułu w maju 2013 i już dostałem pozmianowy 71773656. Chyba więcej nie trzeba tłumaczyć w czym rzecz i dlaczego tak a nie inaczej.
a skąd wiesz jaki moduł masz założony , odczytałes gdzieś z niego numery? Moim zdaniem to nic się nie potwierdza - tym bardziej że awaria dotyczyła przecież nie wszystkich modułów tylko jakiejś ich części. Nadal sporo julek jeździ na starym module i nic im się nie dzieje. (nie chce mi się już szukać ale sam pisałeś że to były przypadki sporadyczne i w dodatku wynikające ze zbyt rzadkich wymian oleju -co oczywiście okazało się poźniej nieprawdą jak znaleziono prawdziwą przyczynę awarii modułów).Napisał Maciek-156
Jeszcze jedna rzecz, nie mieszaj epera z fabryką bo to 2 różne sprawy.
Tak na koniec i na marginesie-jeśli chodzi o zmiany numerów częsci w eper to są 3 powody dla których jakiś numer zostaje zastąpiony nowym (i nie będe się na ten temat teraz rozpisywał) . Modyfikacja części jest tylko jednym z nich (a nie jedynym!) więc wyciąganie wniosków na tej podstawie do niczego nie prowadzi szczególnie że terminy zmian pojawiają się czasami z dużym opóźnieniem i często z datą zmiany mocno wsteczną
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 08-06-2015 o 21:06
Zmiana felernego modułu 71754012 odbyła się (9.2010) najpierw na moduł 71769164, a ostatecznie na moduł 71773656 Jeśli wpiszesz swój nr VIN do Epera to dostaniesz wszelkie informacje o samochodzie: dacie produkcji, wersji, wyposażeniu i konkretnie (na dzień produkcji) zamontowanych częściach.
Proponuję opierać się na oficjalnych materiałach producenta (i datach w nich podanych), a nie na tym co ktoś kiedyś napisał na forum nawet zagranicznym... W Eperze jest dokładnie napisane co było powodem zastąpienia części i zmiany numeru. Z twoim kumplem i datą produkcji 2IX2010 to ciekawa sprawa, bo w 2010 roku do 15IX we Włoszech była wakacyjna przerwa produkcyjna - wiem to dokładnie bo to wpłynęło na miesięczne opóźnienie w dostawie mojego samochodu
PS Jeszcze informacyjnie te numery (i zmiany) dotyczą całej głowicy, której częścią jest aktywator o nr 55228221 (on sam nie ulegał modyfikacjom). A cała ta szumna modyfikacja to wydłużenie gwintu na śrubach dwustronnych (szpilkach) mocujących aktywator
Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 09-06-2015 o 15:40
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)