Strona 97 z 152 PierwszyPierwszy ... 4787888990919293949596979899100101102103104105106107147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1514

Temat: kolektor ssący JTDM - kompleksowo

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał dominiq Zobacz post
    Usuń EGR, klapy i DPF nawet jak wszystko sprawne. Tak wygląda doradzanie na tym forum
    Jeśli się wie od czego one są to rozsądek podpowiada co z tym zrobić. Problem leży w przekonaniu, tj... co fabryka dała niech użytkownik pozostawi. Ja też kiedyś byłem przekonany do pozostawienia klap i zostały bo wiedziałem lepiej jednak po czasie oski po regeneracji były na tyle wytarte że po 20 kkm puszczają lewe powietrze. Na tym forum znajdziesz od groma ludzi z dezaprobatą posiadania klap bo zapewne mieli z nimi problemy. Owszem można wymienić na nowy tylko poco skoro sprawdza się patent inny który niweluje raz na zawsze problem. Co do Egr to na tym forum znajdziesz równie podobne rozwiązanie i to znacznie tańsze gdzie w gratisie silnik oddycha czystym powietrzem. Dotyczy to także DPF kup nowy i bij piątkę z Greenpeace. Przecież też on po coś jest.. Można wszystko tylko to zależy ile kto ma kasy jesteś bogaty kupuj nowe i wymieniaj tak jak dała fabryka. Takie forum przedstawia zakres problemów i sprawdzone rozwiązania. Dla szlachty bogackich to forum jest nie potrzebne bo jadą do ASO i naprawiaja tam są spece od wymian czegokolwiek. Choć jak widać też się uczą i na rynek wypuścili blachę zaslepiajaca częściowo Egr, jako oryginalna cześć. Wyprogramowac nie mogą bo UE nie pozwala

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar dominiq
    Auto
    Suzuki Vitara II ALLGrip '18

Domyślnie

Jak ktoś nie ma kasy na normalne serwisowanie auta to Alfa nie jest dla niego. Polecam coś tańszego i prostszego.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Klapy w kolektorze mają zadanie związane z napełnianiem cylindra w efektywniejszy sposób w niskim zakresie obrotów. Nie mają nic wspólnego z mieszaniem spalin z EGR. Każdy, kto rozbierał kolektor i widział jak wygląda kryza i kierownica spalin wie, że faza mieszania jest na wlocie na do kolektora a nie w klapach.

Egr ma zadanie nie tylko eko. Spaliny wprowadzone ponownie do komory spalania obniżają temperaturę tego procesu. Dodatkowo spaliny podgrzewają ciecz w małym obiegu. Ważne zimą.

DPF czy usuwać ? Jak kto woli. Ogólnie urządzenie przydatne dla estetów, którzy nie lubią robić sobie wstydu zakrywając kłębami dymu inne auta.

Ja klapy usunąłem bo zbyt dużo kosztowałoby przywrócenie tego do stanu fabrycznego. Poszedłem nawet dalej. Usunąłem Alfę 159 ze swojego garażu. Ma nowego właściciela

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał dominiq Zobacz post
    Jak ktoś nie ma kasy na normalne serwisowanie auta to Alfa nie jest dla niego. Polecam coś tańszego i prostszego.
    Dominiq prosze cie. 90% Polaków jeździ autem z drugiej i trzeciej ręki
    a Alfa jeżeli chodzi o obecne modele nie odstaje niczym od aut typu VW czy BMW czy inne Francuzy w utrzymaniu więc nie jest autem dla szlachty tymbardziej że 10 letnia 159 czy GT z tym motorem kosztuje tyle co worek kartofli. W Fiatach też jest 1,9 z klapami a to nie auta dla burżuazji. Gadamy o zwykłym silniku fiatowskim,klekocie 1,9 a nie Busso. Ja kupiłem te auto z tym silnikiem bo to akurat jedyny sensowny poza 2,4 wybór do codziennego użytkowania i najmniej awaryjny mimo że po przesiadce z 2,4 to irytacja z osiągów przy tej masie jest

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Klapy w kolektorze mają zadanie związane z napełnianiem cylindra w efektywniejszy sposób w niskim zakresie obrotów. Nie mają nic wspólnego z mieszaniem spalin z EGR.
    Dokładnie. Ma praktycznie takie samo zadanie jak układy zmiennej długości kolektora dolotowego.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

No tak, wiadomo, EGR i DPF to tylko ekologia i zatruwanie silnika, więc trzeba wywalić. Dla środowiska nie ma znaczenia, czy jedno auto więcej czy mniej będzie trochę smrodzić (bez sarkazmu).
    Tylko, że auto jako złożona całość, jest zaprojektowana wraz z tymi duperelami - ich wpływ na inne podzespoły jest uwzględniony w innych miejscach. Takie wywalanie sobie bo to modne wyciąć DPF bez patrzenia na inne skutki wiadomo jak się potem kończy. Oczywiście nie u każdego, ale były takie przypadki - wywalenie całkowite DPF, zmiana parametrów układu wydechowego, rozwalone turbo. Zaślepisz i wyłączysz EGR, to zmieniasz parametry termiczne układu (przytoczone wyżej). To, że jakiś tjuner robi, co sobie klienci życzą, to normalne - nasz klient, nasz pan. Chcesz ze 150KM zrobić 250KM, zachipujemy, będzie pan zadowolony. Za miesiąc nowe sprzęgło, za pół roku nowe turbo, ale ogień jest na każdym biegu. Dlatego argumenty "wiele osób na forum wywaliło DPF i sobie chwalą" są tyle śmieszne, co niedorzeczne.

Wracając do tematu, prawdopodobnie będę musiał klapy usunąć aby nie martwić się później o szczelność kolektora a samo czyszczenie kolektora mocno uleczy silnik. Wymiana na nowy Pierdburga jest kompletnie bez sensu z ekonomicznego punktu widzenia. EGR ma zaślepkę fabryczną z dziurami, auto ładnie się dogrzewa przy obecnych temperaturach (koło zera rankiem). DPF wypala mi się średnio co 300 ileś km więc mi nie przeszkadza w ogóle. Tyle w tym temacie z mojej strony.

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Dokładnie. Ma praktycznie takie samo zadanie jak układy zmiennej długości kolektora dolotowego.
    Ja też to wcześniej pisałem, najlepiej odpowiedź Czarnego prezentuje poziom. To, że układ nazywa się "klapy wirowe" (ang. swirl flaps) bo mają wprowadzać zawirowania gazów, dla speców nie ma znaczenia - nazwa to przypadek, można wywalić
    Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 01-10-2015 o 19:09

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Oczywiście nie u każdego, ale były takie przypadki - wywalenie całkowite DPF, zmiana parametrów układu wydechowego, rozwalone turbo.
    I żebyś wiedział, że tak się dzieje w niektórych samochodach. Na przykład Ford. W niektórych silnikach wywalenie DPF-a bez właściwej modyfikacji oprogramowania (nie wystarcza samo wyłączenie!) wiąże się w niedługim czasie z wymianą turbo. Ale w Alfach, Fiatach, Lanciach nie ma tego problemu.
    W przypadku tych silników dopiero całkowite uwolnienie układu wydechowego wymaga korekty oprogramowania, bo turbina szaleje.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Co znaczy całkowite uwolnienie układu wydechowego? Usunięcie DPF I KAT?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

@sdero wydaje mi się, że jeżeli już ktoś w Alfie usuwa DPF z głową, to go tak na prawdę nie wywala w całości, tylko część wkładu wycina a część zostawia - pewnie dlatego jeszcze jakoś to działa. Przypuszczam, że zostawienie pustej puszki w fiatowskim silniku prędzej czy później też "wyjdzie bokiem".

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Wyłączony EGR nie wpływa na dłuższe nagrzewanie auta. Tyle razy pisane a dalej bzdury się czyta.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::