Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: [145] zagadka falujacych obrotow

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie [145] zagadka falujacych obrotow

zauwazylem ze przy niskich temperaturach powietrza jakie teraz panuja problem falujacych obrotow calkowicie zniknal w moim przypadku... czy macie podobnie?

moze to miec zwiazek z jakas nieszczelnoscia w ukladzie dolotu powietrza?
    moze latem kiedy jest goraco silnik zasysa "lewe" gorace powietrze z komory silnika co powoduje falowanie obotow? jak myslicie?
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

lukaszzarzynski
    Gość

Domyślnie falujace obroty

Drogi kolego. u mnie problem falujacych wolnych obrotów pojawia sie przy niskich temperaturach gdy sie silnik nagrzeje. wydaje mi sie ze moze byc temu winna "przeplywka" albo silniczek krokowy. pozdrawiam!!

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

U mnie również przy niskich temperaturach było 'ok'. OK w cudzysłowiu, bo chociaż niby nie falowały, to trzymały zróżnicowany poziom. Czasem nawet 2k rpm na postoju. Nigdy nie wiedziałem czego się spodziewać.
    W moim przypadku wymiana silniczka krokowego i spokój

Użytkownik Rowerzysta Avatar turek1601
    Mieszka w
    Pruszków, Ostrołęka
    Auto
    147 1,6 105km

Domyślnie

U mnie natomiast problem falujacych obrotow znikna po tym jak uszczelnilem silnik krokowy. Przy ktoryms z rzedu czyszczeniu zorietowalem sie ze brakuje uszczelki, wiec zalalem to syliknem, dokrecilem i od tamtej pory obroty ani razu nie falowaly.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    146 1,6 Ts 2000r

Domyślnie

mam pytanie do właścicieli 145/46 po lifcie, jakie macie zamontowane silniczki krokowe i jak wam się sprawują, pytam się ponieważ czeka mnie wymiana i chciałbym się dowiedzieć jakiej firmy silniczki są godne polecenia i czy wogole do modelu po lifcie są jakieś inne niż BOSCH , bo te orginalne dość drogie :wink:

sidkoz
    Gość

Domyślnie

Co do falujących obrotów to radzę znaleźć sobie mechanika który potrafi "obsługiwać alfy" i nie mówię tu o aso bynajmniej tacy nawet na wsiach się zdarzają a wiem co mówię ! Jeśli komputer nic nie wykaże to można spróbować bawić się w doktora sugerując się cennymi wskazówkami na forum. Ja zacząłem szukać przyczyny w odwrotnej kolejności a po miesiącu pojechałem do dobrego mechanika. Ps wystrój warsztatu nie świadczy o tym że mechanik jest dobry :mrgreen:

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Yyogi22
    mam pytanie do właścicieli 145/46 po lifcie, jakie macie zamontowane silniczki krokowe i jak wam się sprawują, pytam się ponieważ czeka mnie wymiana i chciałbym się dowiedzieć jakiej firmy silniczki są godne polecenia i czy wogole do modelu po lifcie są jakieś inne niż BOSCH , bo te orginalne dość drogie :wink:
    problem silniczka byl wielokrotnie opisywany.kolego sprubuj go rozebrac(uwazajac na plastikowe zatrzaski,lubia pekac)wyczyscic przekladnie i nasmarowac.powinno obejsc sie bez wymiany.w tych po lifcie to wlasnie zgestnialy smar na przekladni najczesciej powoduje takie anomalia z obrotami.pozdrawiam
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Silniczki robi Bosch, w boxerach były też Magneti Marelli. O zamiennikach nie słyszałem.

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio
    Silniczki robi Bosch, w boxerach były też Magneti Marelli. O zamiennikach nie słyszałem.
    Są też zaminniki sporo tańsze ale jak się sprawują tego nie wiem

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie Re: zagadka falujacych obrotow

Cytat Napisał gonzo
    zauwazylem ze przy niskich temperaturach powietrza jakie teraz panuja problem falujacych obrotow calkowicie zniknal w moim przypadku... czy macie podobnie?

moze to miec zwiazek z jakas nieszczelnoscia w ukladzie dolotu powietrza?
    moze latem kiedy jest goraco silnik zasysa "lewe" gorace powietrze z komory silnika co powoduje falowanie obotow? jak myslicie?
    Tak nawiasem mówiąc zastanawiam się Koledzy co macie dokładnie na myśli pisząc - FALUJĄCE OBROTY? Czy chodzi Wam o to, że po odpaleniu silnik nie kręci się z prędkością 1.000-1.200 obr./min. (tak jak powinien) a załóżmy 1.000-2.500 obr./min? Czy może skłaniacie się tutaj bardziej w kierunku nierównomiernego biegu silnika w zakresie 700-1.200 obr./min?
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.