Witam, jak w temacie, relacja z oględzin wspomnianej AR159.
Ogłoszenie : http://allegro.pl/alfa-romeo-159-ti-...585568077.html
VIN : ZAR93900007230349 (swoją drogą ma ktoś dostęp do dekodera VIN który ujawni też przebieg?)
Oględziny dzisiaj.
Relacja :
Handlarz pytany przez telefon o stan samochodu, twierdzi, że wszystko jak w ogłoszeniu, czyli auto w stanie technicznym i wizualnym IDEALNYM.
Handlarz chce potwierdzać, że wyjeżdża się na 100% (dlatego, by mógł przygotować auto, hehe, każde inne auto w tym samym rządku w porannej rosie po szronie na szybach, oprócz alfy, do tego pootwierane szyby).
Sprawdzanie czujnikiem takim jak tutaj : http://allegro.pl/miernik-czujnik-gr...554734084.html od 80 nm na masce i klapie do 120-130 na błotnikach z tyłu.. Czyli tutaj jest raczej ok, po masce i klapie widać, że polerowane, na klapie ktoś chciał ukryć ryski a na masce pod światło widać slady po polerce rotacyjnej. Maska po prawej stronie lekko odstaje (przy lampie po stronie kierowcy leży delikatnie niżej niż błotnik). Prócz klapy i maski mogę powiedzieć, że reszta była ok.
Elektryka - szyby, lusterka, działają, otwieranie z pilota też, domykania albo nie ma albo nie działa.
Silnik - startował ok i pracował równo.
Skrzynia biegów - nie sprawdzałem
Sprzęgło - nie sprawdzałem.
Inne uwagi :
- mocno wytarta kierownica i manetka ręcznego hamulca, gałka lewarka od biegów mniej zużyta.
- mocno zniszczona skóra w środku, najgorzej fotel kierowcy, i fotel za kierowcą, do tego na podłokietniku z tyłu gdy jest złożony widać mocne ślady czegoś co zostało np. oderwane.
- nie działające spryskiwacze przedniego reflektora po stronie pasażera, po kilku próbach ani śladu po płynie od spryskiwaczy na reflektorach
- odprysk w centralnej części przedniej szyby (gdzie w tych alfach są czujniki, w szybie?)
- auto brutalnie umyte w bagażniku wnętrze pewnie też (w bagażniku po wyjęciu gumowego korytka i wyjęciu tej płachty nad kołem wszystko mokre i miejscami stojąca jeszcze woda)
- zaparowane klosze lamp z tyłu
- przepalona jedna żarówka nad tablicą rejestracyjną z tyłu (drobiazg)
- za którymś razem po włożeniu kluczyka do portu komputer pokazuje komunikat "Airbag failure" czyli bład poduszki
- deklarowany przebieg ok. 180 000 km raczej do włożenia między bajki, stawiam na ok. 260 tyś ew. drwal tym autem do lasu po drewno jeździł
- wyplakowane wnętrze, opony, komora silnika i nawet chyba siedzenia...
- w schowku przednich drzwi znaleziony jakiś element, od czego nie wiem czyli z cyklu "Kliencie, złóż se sam"
- pod maską dekielek jednego z wlewów od płynów przyklejony do rurki taśmą, by nie odpadł
- w aucie raczej było palone bo z przodu w schowek od drzwi włożona popielniczka
- wszystkie szyby 2008 rok.
Jak coś mi się jeszcze przypomni to zeedytuje posta.
Sam traktowałem tą alfę z przymrużeniem oka, ale to jedyna 1.9 z ksenonami, stąd moje zainteresowanie. Sprzedający upiera się co do historii auta, że przebieg udokumentowany i w 100% prawdziwy. A sam komis to plac wielkości połowy boiska typu orlik z metalowym garażem w rogu, ups... biurem. Jak ktoś ma jechać dalszą drogę to moim zdaniem nie warto.
Swoją drogą wie ktoś coś o tej za 44900zł z Mysłowic na Śląsku ?
Pozdrawiam.