Witam. Zdecydowałem się założyć nowy temat po kilku dniach walki z problemem i braku jego rozwiązania. Dużo ludzi na forum miało podobny problem i albo podane na forum metody jego rozwiązania pomagały całkowicie, albo wcale. Ja jestem po środku ;D. Otóż, w lipcu stałem się posiadaczem alfy romeo 156 z silnikiem 2.4 o mocy 150 KM z 2003 roku. Samochód miał jeden problem, otóż na 4 biegu przy gwałtownym przyspieszeniu włączał się komunikat control system failure i po zmianie na piątkę komunikat gasł, auto traciło moc i pomagało dopiero odpuszczenie pedału gazu na kilka chwil. Poprzedni właściciel stwierdził, że to wina zaślepionego zaworu egr i jest to normalne. Problem ten nie dawał mi jednak spokoju i w końcu zdecydowałem się z nim zmierzyć. Kupiłem kabel podłączyłem alfę pod komputer i pokazało błędy P0404 egr i P0235 dotyczący zaworu overboost znajdującego się w moim przypadku na pasie przednim. Po przeczytaniu kliku tematów dotyczących podobnego jak mój problemu zabrałem się za jego wyczyszczenie. Po tym zabiegu było jeszcze gorzej, a problem pojawiał się także na 3 i 5 biegu (wcześniej tylko na 4). Pomyślałem, że musiałem gdzieś popełnić błąd i rozebrałem zawór jeszcze raz i przy składaniu uszczelniłem dodatkowo biały plastikowy dekielek czerwonym silikonem. Dodatkowo zmieniłem jeden wężyk, ponieważ miałem wątpliwości co do jego szczelności oraz przeczyściłem czujnik znajdujący się za silnikiem z napisem bosh (również miejsce do którego wchodzi). Podczas jazdy próbnej myślałem, że rozwiązałem problem, ponieważ błąd nie wyskoczył ani razu. Po dwóch dniach znów jednak powrócił, ale mam wrażenie, że tylko w momencie, kiedy silnik jest zimny. Po dobrym rozgrzaniu błąd wyskakuje sporadycznie. I tu pojawia się moje pytanie, co mogę jeszcze zrobić, aby wyeliminować go całkowicie? Czy rozebrać jeszcze raz overboost-a i lepiej uszczelnić silikonem, ponieważ mam wrażenie, że ta czynność pomogła najbardziej? A może zwrócić uwagę na jeszcze coś innego? Z góry dziękuję za pomoc![]()