Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Dziwne skrzypienie przednie prawe zawieszenie

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie Dziwne skrzypienie przednie prawe zawieszenie

Ostatnio alfa ,,uraczyła" mnie nową niespodzianką (poza resztą z ekranu komputera). Mianowicie z przedniego prawego zawiasu od jakiegoś tygodnia zaczyły dobiegać przerażające wręcz dźwięki na większych nierównościach, tzn jak auto zimne to praktycznie na wszystkim, ale jak trochę pojeżdżę to jest o niebo lepiej i dopiero większa dziura znowu przypomina mi że coś jest nie tak. Dźwięki te to takie piskliwe zgrzyty i czasem puknięcia, ale to już musi być mega dziursko. Szukałem czytałem i być może trzeba nasmarować gumy i miejsca gdzie owe skrzypienie występuje. Może ktoś miał podobne doświadczenia bo z tego co się orientowałem to problem jest dosyć powszechny i wcale nie musi oznaczać wymiany danego elementu. Alfa miesiąc temu była na trzepaku i wszystko było ok, zarówno na przodzie jak i z tyłu, sprawdzana w stacji diagnostycznej, a potem u mechanika. Wszystko zaczęło się po ostatnich deszczach...nie wiem czy am to związek, ale od kiedy zrobiło się chłodniej mam problemy z błędami abs asr ebd...ale o tym napisałem posta osobnego i właśnie z tym skrzypieniem.

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Możliwe, że gumy stabilizatora lub górny wahacz.
    Z ciekawości - sprawdzałeś czy te skrzypienie występuje przy naciskaniu na próg?

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Powiem Ci tak, całe życie jeżdżę fiatami. Jakby mi nic nie pukało, nie skrzypiało i nie migało to czułbym się bardzo dziwnie. Zauważyłem w każdym samochodzie jak i w mojej alfie, ze to po prostu od temperatury/wilgotności, raz sobie zgrzytnie z przodu, raz z tylu, potem będzie cieplej to pomilczy i tak dalej, nie ma się czym przejmować jak mechanik mówił, że zawieszenie w porządku... Chyba, że zacznie zagłuszać radio to tuleje/stabilizator/wahacze
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 04-10-2013 o 23:43

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

U mnie również prawa strona <10 st wydaje piekielne odgłosy . Tyle że ja na dolnym wahaczu nie mam już prawie w ogóle gumy na przegubie, i to obstawiam jako winowajcę. Powyżej 10 st jest cisza

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Chyba każdy tak ma. U mnie to samo - tyle, że już górny do wymiany. Ale wcale się nie dziwię bo przekulane mam 170 tys, a są jeszcze fabryczne wahacze

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Panowie dziwne dzięki i skrzypienie z zawiasu to norma w naszych Alfach. Po prostu ten typ tak i tyle.
    Skrzypienie nie jest wyznacznikiem zużycia i koniecznością wymiany.
    Wymieniamy jak mam luzy. W tym przypadku sprawę na jakiś czas załatwia silikon w sprayu.

Użytkownik Świeżak Avatar czerwcowy0520
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 130 KM 8v~155 KM

Domyślnie

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Wiem ze ten typ tak ma, ja też jeżdżę fiatami od początku mojej kariery kierowcy ale np w puncie 1 była cisza no ale punto nie miało 17" alusów muszę zajrzeć i zobaczyć te gumy. Górny wahacz też jest podejrzany, bo akurat pamiętam że na nim był delikatny luz

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubajg
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Powiem tak - w styczniu zmieniałem wszystkie wahacze z przodu na nowe TRW, reszta tj. łączniki, gumy, stabilizatora są w porządku. Zawieszenie działa cicho, nic nie stuka i nie puka, ale w lecie kiedy były upały po 30st i więcej z przodu zawieszenie sobie troszke skrzypiało, zwłaszcza przy wolnej jeździe po nierównej drodze. Także jest to zupełna normalka.

Z drugiej strony, przednie zawieszenie jest na tyle nietypowe że ciężko jest wyczuć luzy "ręcznie" lub nawet na szarpaku. U mnie przed wymianą coś mocno stukało na większych dziurach i dopiero po rozebraniu zawieszenia wyszło to i owo.
    Ostatnio edytowane przez kubajg ; 05-10-2013 o 11:03

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 berlina 1,9. JTD 16.V

Domyślnie

Witam,

Też borykałem się z tym problemem i znalazłem rozwiązanie. Winowajcą dziwnego skrzypienia są wahacze górne a dokładniej tujejki metalowe. Jeżeli nie ma luzów na sworzniu a tulejki siedzą ciasno w wahaczu, należy wybić najlepiej na imadle te metalowe tulejki. Zobaczycie wówczas, że w środku jest sucha guma i żadne pryskanie olejem silikonowym czy wd 40 nic nie da, ponieważ tuleja siedzi ciasno i szczelnie. Należy posmarować cały środek smarem (ja użyłem towotu) i ponownie wbić tulejkę na miejsce. Powinna ciasno wskoczyć wypychając nadmiar smaru. Teraz należy ponownie zamontować wahacze i cieszyć się jazdą bez dziwnych odgłosów.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

No u mnie na dziwne skrzypienia pomogła wymiana wahaczy górnego i dolnego - szczególnie w górnym był wybity stworzeń i gonił sobie luźno przez co kwiczał na zimnym.