Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: pomocy!!!!nie umiem wyciądnąć wewnętrznego wentylatora!!!!!

bogusch13
    Gość

Domyślnie pomocy!!!!nie umiem wyciądnąć wewnętrznego wentylatora!!!!!

więc jestem teraz pewien że wentylator ten wewnętrzny jest uszkodzony..pali bezpieczniki....DOBRA...dalej, rozkręciłem całe podszybie i doszedłem do tego wentylatora.tuż przy nim idą rurki od klimy i nie mogęgo myciągnąć...proszę pomóżcie ktoś jeśli już rozbieraliście ten element....a i zapytam czy da rady ten wentylator naprawić i czy sa w nim szczotki rozbieralne????z góry dzięki]

Stanley
    Gość

Domyślnie

Juz Ci pisałem bez rozszczelnienia klimy nie ma szans !

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Stanley
    Juz Ci pisałem bez rozszczelnienia klimy nie ma szans !
    Nieprawda. Mi się udało bez rozszczelniania.

Powinieneś przede wszystkim przednią ściankę (między silnikiem a przednią szybą) zdjąć (nie w całości). Chodzi o to, żebyś miał którędy wyjąć tę całą obudowę z wentylatorem. Wystarczy tę ściankę do góry podciągnąć bądź do dołu zsunąć.
    Podczas wyjmowania ja osobiście lekko odginałem te przewody, ale do tej pory (odpukać), a jest to od sierpnia, klimatyzacja działa jak działała.
    Dużo problemów jest z odkręcaniem wszystkich śrubek i z dojściem do nich, ale jedno popołudnie mi wystarczyło. Ważne też jest odkręcenie sterowania nawiewu (obieg otwarty/zamknięty) - zobaczysz go z lewej strony obudowy.

Co do naprawy szczotek itp.... to raczej zapomnij. Tam jest całe sterowanie scalone w jeden układ. Chyba, że masz dobrego elektryka, który się w coś takiego pobawi. Ja się nie bawiłem i kupiłem używaną część.

Pamiętaj o ważnej rzeczy, która może Ci pomóc w poszukiwaniu tego podzespołu. Pasuje również wentylator z Lancii Kappa
    Mi się udało dostać wszystko (wentylator + obudowa) za 50 zł.... czysty przypadek.
    I nie próbuj nawet sprawdzać tego wentylatora na podstawie + i - w akumulatorze... Szkoda ryzyka, że coś przepalisz. Lepiej bezpośrednio podłączyć do tej kostki i włączyć samochód - z 3 sekundy musisz poczekać, aż się włączy wentylator od momentu uruchomienia pojazdu.

Pozdrawiam,
    Grzesiek
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

bogusch13, zdecyduj się gdzie masz zamiar kontynuować dalszą dyskusję.
    Bo praktycznie o tym samym piszesz tutaj:

http://www.forum.alfaholicy.org/topi...a36732b#165247

Nie widzę sensu aby odpowiedzi padały w dwóch tematach jednocześnie więc ten idzie do zamknięcia i do kosza .