Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Nie działa prędkościomierz (tylko zegar)

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie Nie działa prędkościomierz (tylko zegar)

Mam następujący problem: w weekend postanowiłem przeczyścić przepustnicę i wymienić wężyki od sterowania turbo. W tym celu wymontowałem akumulator i EGR, następnie wyczyściłem przepustnicę, wymieniłem wężyki (dłuższy wężyk prawie w całości - połączyłem go ze starym prawie przy samym końcu z tyłu komory silnika z lewej strony), później wszystko poskładałem - i tu zonk.

Po wyruszeniu w trasę okazało się że nie działa prędkościomierz i przedni prawy kierunkowskaz. Lampę kierunkowskazu wyjąłem i zauważyłem uszkodzoną osłonę jednego z kabli (zwarcie?) - uszkodzenie zaizolowałem i kierunkowskaz śmiga.

Problem został natomiast z prędkościomierzem. Komputer pokazuje prawidłową prędkość, ale wskazówka na obrotomierzu jest cały czas na zero. I tu mam kilka pytań:

- czy za obrotomierz odpowiedzialny jest jakiś jeden niezależny bezpiecznik? Wszystko poza tym jest ok, jeśli jest jakiś bezpiecznik tylko do obrotomierza to możliwe że mi się przepalił (np. przy podłączaniu akumulatora), ale nie potrafię go zlokalizować - sprawdziłem wszystkie mikrobezpieczniki (pod kolumną kierownicy i w skrzynce przy akumulatorze) i wydają się ok. Googlując temat zauważyłem jednak że w podobnych przypadkach zalecane było sprawdzić bezpieczniki. Jeśli jest za to odpowiedzialny jakiś bezpiecznik to gdzie go szukać?

- jak wygląda podłączenie instalacji prędkościomierza w komorze silnika - są tam jakieś kabelki które mogłem rozłączyć grzebiąc w okolicy akumulatora albo w przestrzeni pod EGR-em wzdłuż wężyka sterowania turbo?

z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Strzelce Krajeńskie/Kruszwica
    Auto
    ALFA ROMEO 147 1.9jtd

Domyślnie

mi jak np nie działał obrotomierz to była wina błędu który wyłapał sobie komp więc może zacząć od podpięcia komputerka
    Kolejna alfa kolejne problemy

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał zieluch111 Zobacz post
    mi jak np nie działał obrotomierz to była wina błędu który wyłapał sobie komp więc może zacząć od podpięcia komputerka
    Podpiąłem komputer i nic nie pokazał, chyba że powinienem szukać błędu nie na interfejsie silnika, a np. ABS-u?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto
    Była 147 JTD jest 1.6ts 105

Domyślnie

Szukaj w opcji nadwozie (BCM) lub deska(ICP), ogólnie zrób skanowanie DTC i jak dobry kabel to znajdzie Ci te moduły..

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał alfabetyczny Zobacz post
    Szukaj w opcji nadwozie (BCM) lub deska(ICP), ogólnie zrób skanowanie DTC i jak dobry kabel to znajdzie Ci te moduły..
    Chyba czeka mnie więc wizyta u mechanika - mam VAG KKL, a on chyba nie widzi tych modułów.

Rozumiem że raczej nie ma takiej możliwości żeby mi strzelił jakiś bezpiecznik od obrotomierza?

Dzięki za pomoc

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto

Domyślnie

Bezpiecznik to chyba odpada bo był by chyba jakiś ogólny i by Ci wszystkie zegary zdechły.Ja mam elma z fes-em i widzi all poza abs i poduchy.

Użytkownik Romeo Avatar SocikZero4
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer/ Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Miałem ten sam problem z predkościomierzem. I powiem tak trzeba wgrac nowy program do licznika. Poprostu w tych samochodach czasami wysypuje sie program. mnie to kosztowalo 100 zl po znajomości. Powiem ze byle jaki elektryk tego nie ogarnie. licznik trzeba rozebrac do zera zeby wgrac program. Facet ktory mi to robil jest bardzo ogarnietym elektronikiem i mowi ze to nie pierwsza 147 w której program sie sypnol.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Puławy
    Auto

Domyślnie

To chyba już lepiej kupić drugi i zrobić osiowanie proxy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie t

Orientuje size moze ktos czy uda mi sie przelozyc predkosciomierz z weresji benzynowej? Zegary do wersji benzynowej sa duzo tansze dlatego chce je kupic I przelozyc sam predkosciomierz do swoich zegarow z diesela?

Użytkownik Romeo Avatar SocikZero4
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer/ Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

przełożenie nic nie da bo jak już wyżej pisałem padł Ci program w liczniku a nie sam licznik.