Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Temat: wibracje JTD ciag dalszy

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie wibracje JTD ciag dalszy

Witam ! Mam problem z moja JTD.. wymienilem wszystkie poduszki w silniku dwumas sprzegło i generalnie telepanie przy ruszaniu ustało jednak silnik na wolnych obrotach ma duze wibracje które przenosza sie az na kierownice przy ruszaniu wszystko idealnie obroty są ok. Czy moze byc to spowodowane złym ustawieniem poduszek ? Ew. co innego bo juz nie mam pomysłów ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar odrobina156
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    Stelvio Sprint MY 2020 Blue Misano Lancia Ypsilon Platinum 1.3 mje

Domyślnie

Cytat Napisał kivi89 Zobacz post
    Witam ! Mam problem z moja JTD.. wymienilem wszystkie poduszki w silniku dwumas sprzegło i generalnie telepanie przy ruszaniu ustało jednak silnik na wolnych obrotach ma duze wibracje które przenosza sie az na kierownice przy ruszaniu wszystko idealnie obroty są ok. Czy moze byc to spowodowane złym ustawieniem poduszek ? Ew. co innego bo juz nie mam pomysłów ?
    Jeśli telepie przy ruszaniu to może półosie albo poduszki pod skrzynią?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

A wymieniałeś drążek reakcyjny?

Użytkownik Rowerzysta Avatar kivi89
    Mieszka w
    Inowrocław
    Auto
    159 1.9 8v

Domyślnie

tak jak napisalem przy ruszanie wszystko cud malina i generalnie auto nie ma wad poza duzymi wibracjami na biegu jałowym. Drążek reakcyjny tj. ten u góry silnika po lewej patrzac od przodu tak ? go jako jedynego nie wymienilem gdyż wydaje mi sie ze jest on w dobrym stanie aczkolwiek dla formalnosci wlasnie zamowilem nowy i zobaczymy.. on mogłby byc przyczyna takich wibracji jesli nie ma na oko wad ? reszta poduszek nowa.

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Jeżeli masz CF2, to te 1.9 tak miały, trochę taka walka z wiatrakami, wiem bo sam wywaliłem na to kupę kasy. Teraz w 2.4 też są wibracje na jałowym, o wieeele mniejsze, ale nadal są. Taki to już chyba urok tych jednostek, może związany z niemałym zwykle przebiegiem...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Dokładnie o ten chodzi. Uszkodzony może powodować, że wibracje nie są należycie tłumione. Mogą być już na nim luzy nawet, gdy nie widać tego gołym okiem.

Użytkownik Świeżak Avatar jarzyn
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    166 3.0 03, była 156 SW jtd

Domyślnie

Jakby tak zebrać do kupy tematy o wibracjach, drganiach i telepaniach jtd to powstałby wątek dłuższy od tego o olejach silnikowych! Czeski film.. Sam z tym walczę i póki co ani ja, ani (tak mi się wydaje) nikt inny tego problemu nie rozwiązał w 100%:p Ludzie wymieniają poduszki, koła zamachowe, sprzęgła, przeguby, półosie, różnicówki, wysprzęgliki, a nawet sprężynki pod pedałem sprzęgła i wszystkim się tylko wydaje, albo chcą wierzyć w to, że pomogło:p

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

jeśli masz sprzęgło jednokierunkowe na alternatorze to przyjrzyj mu się - u mnie się zatarło, buczenie i wibracje w środku... Inny kolega na forum pisał że nie mógł przez to normalnie ruszyć z miejsca...

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

gdyż wydaje mi sie ze jest on w dobrym stanie
    Jak byś opuścił belkę poprzeczną razem z silnikiem, to sprawdziłbyś jego stan Ja jak wymieniałem gumy na stabilizatorze, to miałem okazję się przekonać że pomimo dobrego wyglądu po opuszczeniu silnika tuleje w drążku już nie wyglądały ciekawie Żeby zaraz nie było że sugeruję Ci opuszczanie belki Możesz zwyczajnie wykręcić ten drążek i go sprawdzić

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

Jak dla mnie do sprawdzenia wtryski, dawka na niskich obrotach świruje bądź brak przed wtrysków i jeden bądź dwa wtryski kuleją.
    Miałem to samo u siebie

tak jak napisalem przy ruszanie wszystko cud malina i generalnie auto nie ma wad poza duzymi wibracjami na biegu jałowym. Drążek reakcyjny tj. ten u góry silnika po lewej patrzac od przodu tak ? go jako jedynego nie wymienilem gdyż wydaje mi sie ze jest on w dobrym stanie aczkolwiek dla formalnosci wlasnie zamowilem nowy i zobaczymy.. on mogłby byc przyczyna takich wibracji jesli nie ma na oko wad ? reszta poduszek nowa.

Ostatnio edytowane przez lukas1983 ; 19-10-2013 o 18:33