Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: [156] Montaż HID - problem po, czekam na opinie i pomoc...

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie [156] Montaż HID - problem po, czekam na opinie i pomoc...

Panowie jako ze bylem ciekawy jak to w ogole wszystko wyglada itp kupilem zestaw HID, dosc dobry, zarniki H7R, czyli w teorii przystosowane do lamp z odbłyśnikami (nie malowalem wnętrza na czarno, jest standard).

Żarniki pasowały idealnie, wszystko ładnie włożyłem, połączyłem iiiii... klapa To znaczy ladnie sie rozświetla, super oświetla pobocze, trzyma w miarę linię światła, ale wydaje mi się, że strasznie świeci też w kosmos. Są jakieś odbicia może, ogolnie jak włączyłem je przy bloku, to łuna światła sięga prawie 2-3 piętra, a to domysłam sie, że nie jest normalne...

Czemu jest taki efekt? Xenony są w miarę markowe, nie jest to jakiś syf za 199 zł, czy to wina raczej xenonów czy tego, że wnętrze lampy jest srebrne, a nie czarne?

Jutro się przejadę na stację diagnostyczną z ciekawości co powie diagnosta, ale cos czuję, że opinia nie będzie przychylna....

Jak sądzicie czemu tak jest? Bo podobno wiele osób ma hidy na forum i wszystko jest ok...

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

masz soczewki ? bo ja nie mogę sobie przypomnieć czy są w nich soczewki

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Xenony najlepiej wyglądają na soczewkach.A w takie normalne lampy raczej bym hidów nie pchał bo światło nie jest tak rozproszone jak na soczewce ale jak już to może jedź niech ci światła ustwią,sprawdź czy dobrze napewno palniki zamontowałeś,jak coś opuść światła o jeden w dół z deski rozdzielczej po ustwieniu( wtedy bedzie coś w stylu własnoręcznego samopoziomowania cały czas w dół).Kolor Hidów 6000K proponuje.No i musisz posiadać spryskiwacze reflektorów jak nie masz to czyść szmatką z płynem co jakiś czas.Pojawia się problem homolgacji jak Policjant zna symbole może się przyczepić i jak światła walą w górę to też.Wszystkie zestawy Xenon to chińszczyzna.A jakieś atesty na pudełkach to wiecie między bajki se można włożyć.Z kolei zestawy philipsa i well-done to tylko zabulicie za firmę parę ładnych zł.
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał 75andrew155
    masz soczewki ? bo ja nie mogę sobie przypomnieć czy są w nich soczewki
    tak jak napisalem, zwykle lampy z odblysnikiem...

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał adamodg
    http://www.forum.alfaholicy.org/topics32/hid-alfa-czyli-xenon-na-kazda-kieszen-vt5033.htm
    czytalem bardzo wiele wątków wszędzie i ogólnie wychodzi na jedno - przeciwnicy xenonów nie dadzą sobie niczego wytłumaczyć, podobnie jak zwolennicy.

Ja się pytam dlatego, że nie chce oślepiać innych a z pewnościa to robie i zastanawiam się skąd się bierze ta oślepiająca łuna...

Krzysiek_wawa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Murray
    Xenony najlepiej wyglądają na soczewkach.A w takie normalne lampy raczej bym hidów nie pchał bo światło nie jest tak rozproszone jak na soczewce ale jak już to może jedź niech ci światła ustwią,sprawdź czy dobrze napewno palniki zamontowałeś,jak coś opuść światła o jeden w dół z deski rozdzielczej po ustwieniu( wtedy bedzie coś w stylu własnoręcznego samopoziomowania cały czas w dół).Kolor Hidów 6000K proponuje.No i musisz posiadać spryskiwacze reflektorów jak nie masz to czyść szmatką z płynem co jakiś czas.Pojawia się problem homolgacji jak Policjant zna symbole może się przyczepić i jak światła walą w górę to też.Wszystkie zestawy Xenon to chińszczyzna.A jakieś atesty na pudełkach to wiecie między bajki se można włożyć.Z kolei zestawy philipsa i well-done to tylko zabulicie za firmę parę ładnych zł.
    Palniki zamontowałem na pewno dobrze, sprawdzałem kilka razy czy dobrze włożyłem je w gniazdo. Kolor HIDów mam 4300 czylui najbielsze, spryskiwacze reflektorów mam, dlatego też skusiłem sie na zestaw...

Co do atestów to ja w 100% zdaje sobie sprawe, że to nie jest legalne względem prawa, ale zastanawia mnie czemu tyle osób ma pozakładane xenony do fabrycznych lamp z odłyśnikiem i działaja bez problemów, a u mnie dają po oczach. Nie wiem czy to nie przypadkiem wina srebrnych (niby chromowanych) standardowych ramek w lampach w 156, czy jakby byly czarne byloby lepiej?

Poza tym wiem, ze w Volvo m.in. S80 i XC70 byly zakladane fabrycznie xenony do lamp z odlysnikiem i bylo ok... wiec soczewka to nie jedyna opcja.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Ja mam 6000K u siebie w Mazdzie tylko że pod soczewki palnik H1.Dodałem jeszcze do tego Ledy na postoje białe i pod tablice z tyłu .A ci doradzam pojedz ustaw światła na stacj i gdzieś z xenonami.Tam gdzie nie bywasz i powinni ustawić za parę groszy.Do tego jak ci ustawią to z kokpitu daj światełka jeszcze w dół.Jak to nie pomoże hmmm...a nie masz zaparowanych reflektów?To też przyczyna oślepiania.
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Co do atestów to ja w 100% zdaje sobie sprawe, że to nie jest legalne względem prawa, ale zastanawia mnie czemu tyle osób ma pozakładane xenony do fabrycznych lamp z odłyśnikiem i działaja bez problemów, a u mnie dają po oczach. Nie wiem czy to nie przypadkiem wina srebrnych (niby chromowanych) standardowych ramek w lampach w 156, czy jakby byly czarne byloby lepiej?
    Nigdy nie dzialaja bez problemów. Zawsze oslepiaja. Nie widzialem nigdy china allegro madafaka xenonu, ktory nie oslepia. A to, ze w jednym (z pozycji kierowcy) jest lepiej lub gorzej, zalezy jedynie od konstrukcji odblysnika i szyby. Jeden toleruje china xenon lepiej, drugi gorzej.

Poza tym wiem, ze w Volvo m.in. S80 i XC70 byly zakladane fabrycznie xenony do lamp z odlysnikiem i bylo ok... wiec soczewka to nie jedyna opcja.
    Taaak? Ja mialem przed Alfa S80 z dolozonym wlasnie takim china xenonem. Oczywiscie oslepial. Swiecilo to w miare dobrze, choc brakowalo odciecia charakterystycznego dla fabrycznego xenonu. Nieprawda jest, ze S80 z ori xenonem miala lampy z odblysnikiem, a na pewno nie byl to odblysnik taki sam jak w H7.

CEHU
    Gość

Domyślnie

Z mojego doświadczenia to ci powiem że nawet nie zakładaj ksenonów jak nie masz soczewek, ja miałem i wydawało mi się wszystko ok, żaden kierowca nie migał mi długimi itp.
    ale przy okazji jak byłem na przeglądzie, Pan diagnosta przystawił przyrząd do pomiaru oświetlenia i naszym oczom ukazał się widok, braku granicy światła a cienia, czyli zawsze będzie to w jakiś sposób oślepiało nadjeżdżających z przeciwka kierowców, oczywiście przeglądu nie dostałem, więc musiałem coś z tym zrobić, założyłem phillipsy bluevision i powiem ci że nie widzę już sensu, zakładania tych ksenonów, dodam że były to markowe palniki jak i lampy wyładowcze.