Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [156] wlancza sie marchewa i niekiedy jakby odciecie zaplonu

przemekj23
    Gość

Domyślnie [156] wlancza sie marchewa i niekiedy jakby odciecie zaplonu

Witam ,kupilem alfe 3 miesiace temu 156 2.4 jtd z 98 roku,do tej pory nie bylo zadnych problemow,w aucie byla juz wczesniej wymieniana turbina ,podczas jazdy zazwyczaj okolo3 do 4 tys obrotow zapala sie kontrolka wtryskow,gdy obroty spadaja to i kontrolka gasnie,podpinalem pod komputer ,wykazalo ze komputer mialem zblokowany czy zawieszony ,po wykasowaniu bledu byl spokoj na jakies 20 km ,i znow sie zapala,najgorsze jest to ze czasami jak sie zapali przy przygazowaniu powyzej 3 tys auto jakby odcinalo doplyw paliwa na chwile az obroty spadna,boje sie ze moze mi tak gdzies stanac na drodze i juz nie pojedzie , co to moze byc ? prosze o pomoc i z gory dziekuje i pozdrawiam

selius
    Gość

Domyślnie

Moze przeplywka? Mierzyles jakie podaje parametry? Najlepiej podlaczyc sie pod unidiaga, przejechac sie z laptopem i zobaczyc co wyskakuje przy tych 3 - 4 tys obr.

przemekj23
    Gość

Domyślnie

Nie mierzylem,nie mam programu zeby z laptopem pojezdzic,ale cos bede musial z tym zrobic ,mowili mi ze to raczej turbina ,ale byla wymieniana juz wczesniej,nie ma zadnych wyciekow i wyglada dobrze

ViP Pirat drogowy Avatar patryk_wey
    Mieszka w
    Jastrzębie-Zdrój
    Auto
    156 2,4 JTD 136 KM 1999 rok

Domyślnie

Pompa wtryskowa jest szczelna?? wycieków ropy nie widać ??
    Alfa Romeo 156
    2,4 JTD - 136 KM
    1999 rok
    COSMO BLUE MET

Tako85
    Gość

Domyślnie

Ja w 2.4 z tego samego roku jak ty miałem dokładnie taką samą sytuacje, były to zapieczone łopatki zmiennej geometrii w turbinie, po wyczyszczeniu turbinka pochodziła 1 dzień A potem puściłem zasłonę dymną.

Nie wiem jaką masz turbinę ale sprawdź czy ruszają się sztangi zmiennej geometrii turbiny na pracującym silniku. Ty obserwuj turbinę, a druga osoba niech przygazuje. Jak sie nie rusza to bierz ją do czyszczenia, polecam to zrobić w jakimś zakładzie. Chyba że masz turbinę z czujnikiem doładowania, może wystarczy tylko go wyczyścić. Ile km temu była wymieniana turbina? Piszesz że była wymieniana, na nowa? Czy na jakąś używkę? A może regenerowana?

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Miałem taki przypadek, odcinało zawsze przy ok 3.5, dzwiek odciecia jak w benzyniaku.... okazał sie winny czujnik w kolektorze ssącym, po wymianie na kompa, wykazowac błąd i po kłopocie.
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie Re: wlancza sie marchewa i niekiedy jakby odciecie zaplonu

Cytat Napisał przemekj23
    ...,podczas jazdy zazwyczaj okolo3 do 4 tys obrotow zapala sie kontrolka wtryskow,gdy obroty spadaja to i kontrolka gasnie,podpinalem pod komputer ,...
    Kolego masz "przeładowanie" - tak wpisz w wyszukiwarkę
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

przemekj23
    Gość

Domyślnie

Z pompy wtryskowej nic nie cieknie,turbina byla wymieniana jeszcze u poprzedniego wlasciciela,niby na nowa ,ale nie wiadomo,mechanik od komputera jak mu zasugerowalem ze moze cos nie tak z turbina,twierdzi ze to nie ona,bo jakby to byla turbina to nie odcinalby sie raz na jakis czas ,ale oslabienie byloby stale ,np. o 20 % spadek mocy niezaleznie od obrotow

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

przemekj23, Punkt 16 regulaminu brzmi:
    Pisząc o konkretnym modelu, w forach technicznych używaj prefixów przed pytaniem np. [155] Jak wymienić olej?
    Ostrzeżenie: 1-3 pkt

DEJWIS 156
    Gość

Domyślnie

witam. mam ten sam problem dotego ciezko pali mimo tego ze swiece sa zmienione. a jak ztym odcienciem wiesz juz zjakiego powodu