Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Rozrząd, amortyzatory, olej - cennik firmy AT2000 Rzeszów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie Rozrząd, amortyzatory, olej - cennik firmy AT2000 Rzeszów

Witam!

Szukałem do tej pory w moich okolicach kogoś do zrobienia rozrządu i nikt się tego bez marudzenia nie czepiał więc szedłem dalej, zawędrowałem do Rzeszowa (150 km ode mnie), tam bez problemu powiedzieli że zrobią, że mają części, przyjeżdżać i po 6h odjeżdżać..

No ale dzisiaj otrzymałem konkretny cennik i wyszło troszkę dużo, chciałem Was zapytać czy to dobre ceny i czy jednak opłaca się tam jechać.

Rozrząd: Ogólnie otrzymałem informację że całość części wychodzi 760-850 zł, jednak mi zaproponowano podobno jakieś najlepszej jakości części (Continental usłyszałem że coś tam ma być - ale nie jestem pewien bo nie znam się na tym i nie zwracałem uwagi :/), do tego oryginały (coś tam najlepszej firmy coś tam oryginał) i wyszło 860 zł za rozrząd a do tego coś do alternatora, pasek napinający? więc w sumie aż 1150 zł.
    Robocizna za rozrząd to 290 zł.

Amortyzatory: Mam do wymiany dwa przednie (bo parami), ceny 190-260 zł zależnie od jakości, wymiana 50-150 zł (tutaj dokładnie nie wiemy jeszcze bo nie było można sprawdzić ani stanu magazynów ani jak to dokładnie ma być także ceny orientacyjne) - wg. mnie w porządku. Brał bym oczywiście te droższe, podobno lepsze.

Olej i filtr: 260 zł jakiś tam najlepszy olej a wymiana jego w cenie robocizny rozrządu.

Także cały w/w komplet chciałbym zrobić i wyjdzie mnie to jak łatwo wyliczyć -> około 2300 zł.

Powiedzcie co musowo w rozrządzie wymieniać i za ile to "chodzi". Może zrobić jakiś inny myk - kupić gdzieś indziej i troszkę zaoszczędzić. Zależy mi jednak bardzo na czasie i jeśli to ni będą duże różnice to nie opłaca mi się bawić z allegro.

Może ktoś zna jakąś inną firmę, serwis max. 150 km od Zamościa którzy zrobili by to taniej?

Robił ktoś z Was rozrząd lub cokolwiek w firmie AT2000 http://www.at2000.pl/ i jest zadowolony?

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Ja bym sam sobie kupił wszystko a u nich tylko robocizna. W Lublinie chłopaki robią swoje Alfy http://www.alfaclublubelski.vgh.pl/forum/index.php, tu poszukaj które warsztaty polecają.

Użytkownik Rowerzysta Avatar limak
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    AR146 1.4 TS 16V

Domyślnie

Qki, jesli kojarzysz to jadac na Bilgoraj a pozniej w kierunku Niska - na Kurzynie dokladnie - jest gosc, o ktorym slyszalem bardzo dobrego opinie. Ze na AR sie zna. Nie bylem jeszcze u niego, ale mam telefon, takze jakbys byl zainteresownay to moge Ci go priv'em poslac.

W Stalowej kolega swoja Alfe serwisuje u pana Pawła Pukalaka. I jest zadowolony. Gosc daje gwarancje z tego co sie orientuje. Do StW ewentualnie blizej niz do Rzeszowa.

...ale gdybys jednak zdecydowal sie na Rzeszow to wpadnij do Stalowej w odwiedziny! :wink:

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Limak, jeśli możesz to podeślij mi te numery telefonów, ja podzwonię popytam jaka jest sytuacja. Nie wiem czemu ale ludzie sie nie czepiają 2,4JTDm za bardzo więc nie wiem jak będzie tym razem.

Do Pawła Pukalaka właśnie dzwonię, póki co zajęty .

Do Stalowej bądź ta miejscowość co wcześniej wymieniłeś (znalazłem tylko Kuszyn), mam dużo bliżej - oszczędność 50-70km.

Jutro mam nadzieję że mi dojdą oponki zimowe bo na tych letnich co mam jeździć się niestety nie da w tych warunkach co mamy, jak założę to się będę umawiał na pt albo sb z kimś.

Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    AR146 1.4 TS 16V

Domyślnie

Poszedl priv.

Bo tak to nie wiem kogo polecic... owszem kraza jakies legendy o ex mechanikach z serwisu Fiata etc., i to slyszalem opinie od ludzi, ktorym ufam, ze to spece... ale - Paweł Pukalak wyprobowany. A gosc z Kurzyny - polecany przez znajomego dobrego.

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Limak, masz browara u mnie.

Podzwoniłem i jak dobrze pójdzie zejdę do połowy ceny w/w . Tylko teraz taka kwestia że przydało by mi się zamówić gdzieś najtaniej części. Nie wiem co, nie wiem jakiej firmy, nie wiem jakiej marki itp. Nie wiem nic . Proszę o waszą pomoc.

AR 156 z 25.10.2004 r.
    2,4 JTDm 175 KM

Szukam:
    1. Rozrząd (komplet, z pompą wody - wszystko co trzeba żeby później nie musowo było poprawiać)
    2. Amortyzatory przód (nie wiem czy to ważne ale mam koła 16R.) Na przeglądzie wyszło że lewy ma 28% a prawy 43%, tył koło 55%. Musze wymienić oba przody bo podobno parami trzeba. Więc jakie amorki i gdzie kupić?
    3. Olej. Kupić jaki kolwiek na "Cpnie" ? Czy też jakiś konkretny? Auto ma przejechane na liczniku 130k km (nie wiem ile w realu). No i filtr do tego.

Proszę o podawanie konkretnych linków bo nie chcę zamówić czegoś złego :/.

Konieczne jest najpierw sprawdzenie co mam w aucie czy można kupować w ciemno bo do każdego 2,4 JTD się nada??

Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    AR146 1.4 TS 16V

Domyślnie

Qki, ...popros P.P., zeby Ci powiedzial ile czesci by kosztowaly u niego, znaczy sie u jego brata, jaki olej poleca etc.

To wtedy jesli jakis element by nie pasowal do kompletu, cos by bylo inne jak potrzeba to juz jego problem, i on Ci to zamieni etc.

Ewentualnie szukaj czesci po Internecie. Powinno byc taniej.
    Ciamill156 z tego forum polecal mi uzytkownika Allegro "akuki".
    Zerknij na jego aukcje, zadzwon, popytaj.

A piwa to mam nadzieje sie w tym roku napijemy!
    W Zamosciu staram sie bywac regularnie.
    Ot lubie to miasto

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Wiem, wiem.. pytałem o części i oni mają ale coś czuje że na tym będą mieli też sporą prowizje dla siebie. Wolał bym zamówić coś w Internecie, mam nadzieję że dobrego, i już z częściami pojechać do mechanika tak jak radził Lesio.

Lesiu, a może Ty coś polecasz, gdzie kupujesz części?

Poza tym tak jak mówiłem dalej nie wiem nawet czego szukać . Zerkne do mojego imiennika na allegro "akuki" - tylko czy jak znajde komplet, to bedzie komplet to co trzeba?

Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Sam znalazłem coś takiego:

1. Rozrząd: 588 zł

http://allegro.pl/item520504480_alfa..._wody_jtd.html

3. Amortyzatory: 245 zł x2 = 490 zł

http://allegro.pl/item514162823_amor...stein_kpl.html

(Tutaj B6 http://allegro.pl/item514090146_amor...47_156_gt.html za 346 zł - opłaca się dorzucić trochę kasy do tego modelu??)

Całość 1118 zł z przesyłką. Sporo :/.

Ale najważniejsze, dobre to są części i czy to jest wszystko? Może coś innego dobrego i taniej? Bardziej zależy mi na jakości więc droższe propozycje też mogą być - ale z rozsądkiem .

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Qki
    Ja bym to wziął:
    http://allegro.pl/item507982233_rozr...4_jtd_20v.html

...i u nich zapytaj o pompę wody.

Pompa wody SKF to koszt ok. 135PLN

Cytat Napisał Qki
    3. Olej. Kupić jaki kolwiek na "Cpnie" ? Czy też jakiś konkretny? Auto ma przejechane na liczniku 130k km (nie wiem ile w realu). No i filtr do tego.
    Ja kupowałem Shell Helix Diesel Ultra 5W40

O filtr oleju/powietrza/paliwa/itd. pytaj u sprzedawców z tych pierwszych 2 linków.