Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Przebieg - czy był cofany licznik czy komputer zawsze powie prawde.

Użytkownik Rowerzysta Avatar wrobel
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie Przebieg - czy był cofany licznik czy komputer zawsze powie prawde.

siema,

wczoraj znajomy zmieniał mi klocki i tarcze z przodu i z ciekawosci podpial kompa pod moja belle zeby sprawdzic oryginalnosc przebiegu. Co sie okazalo na kompie pokazuje stan licznika na 20 tys km...natomiast aktualny stan licznika to 129 tys km...generalnie po auto jechalem osobiscie do niemca (nie komis) DRUGI właściciel, mieszkajacy w wiosce pod monachium... wszystkie przeglady wraz z przebiegiem udokumentowane ks.serwisowa, ostatni przeglad byl robiony 3 lata temu przy 95 tys.km... kolejny przewidzainy na 120 tys km, gdy kupowałem stan licznika 127 tyś.
    dodam tylko ze autko nie nosi wiekszych sladow uzytkowaniam tzn, kierownica w stanie wrecz idealnym, nakładki na pedały jak nowe, plastiki, skóry w bdb stanie, logo AR z przodu rowniez wyglada jak nowe, jednym słowem auto wyglada na swoj przebieg, jedynie srodkowa konsola (alu) jest gdzieniegdzie podrapana, ale z tego co mi wiadomo, jest to element ktory latwo sie rysuje.

i moje pytanie brzmi czy jest mozliwsc ze kolezka cos zle posprawdzał? dodam tylko ze dosc mocno ogarnia temat i powiedzial ze jest szansa ze w aucie wymieniany był komp i dlatego pokazuje taki przebieg, ale ze akurat tak było to marne szanse....

troche mnie tym zmartwił, gdyz jadac taki kawał po auto, do osoby prywatnej, nie spodziewałbym sie czegos takiego jak cofniety licznik.

pytanie brzmi czy mam inna mozliwosc potwierdzenia oryg. przebiegu oprocz kompa ?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Podstawowa sprawa - jakim softem sprawdzany byl ten przebieg. W moim aucie po wycieciu DPF i EGR (i odpowiednim programowaniu ecu) przebiegi wyswietlane w FES sa odjechane. Zreszta FES i MES to nie sa wyznaczniki prawdy w tym akurat zakresie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Kolega zawsze mi sprawdzał programem CDiF i w żadnej Alfie nie było z tym problemu. Kręcone liczniki wychodziły jak ta lala ......

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

no wlasnie z tego co mi wiadomo to sprawdzał FESem... i wlasnie najdziwniejsze jest to ze nie ma zadnych przesłanek, zeby auto było po 200tkm lub wiecej...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159

Domyślnie

FESem to se można o kant du...
    Też zainstalowałem kiedyś u siebie. Odometer pokazał 0, DPF pokrywał się z licznikiem.
    Po jakimś czasie sprawdzałem ponownie, wtedy Odometer wskazywał kilka tysięcy, po miesiącu znów mu doszło.
    Generalnie wyglądało to tak, jakby od momentu pierwszego uruchomienia zaczął liczyć przebieg.
    Odinstalowałem FES i zainstalowałem MES i teraz cały czas Odometer wskazuje 0.
    Jest na forum MES nawet wątek w którym właściciele pewnych samochodów podają, że też im Odometer wskazuje 0.
    Jak auto chodzi dobrze i nie wygląda na wysoki przebieg to nie ma co sobie na siłę szukać problemów.
    Zresztą w PL przebieg jest wartością umowną.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Z tego co się orientuje "dobre" cofnięcie jest nie do wykrycia elektronicznie.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS 160KM GIUGIARO DESIGN

Domyślnie

siemka.
    maly_777 ma racje jak ktoś nie wie o co chodzi cofa przelot na liczniku.Natomiast jak cofnie na sterowniku i na liczniku to nawet w aso nie sprawdzisz jeśli nie była gablota serwisowana
    Ostatnio edytowane przez Jackass77 ; 13-12-2013 o 01:25

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Zależy od typu sterownika, wersji softu i ewentualnych flashowań.
    Generalna zasada jest taka - jeżeli krokomierz wskazuje znacząco wyższy przebieg niż budzik - to bolid kręcony.
    Jeżeli 0, to znaczy, że nie zlicza.

W przypadku postu pierwszego - był prawdopodobnie flash ECU, bo chodomierz ewidentnie zlicza.

W ustaleniu przebiegu pomagają też kupony serwisowe - jeżeli bolid ma na budziku 100kkm, a wykorzystano 8 kuponów, to prawdopodobnie kręcony. 200kkm i żaden nie wykorzystany - pewnie w ASO/warsztacie nie robili przeglądu według instrukcji.

Oprócz wskazań urządzeń trzeba wziąć pod uwagę właściciela, okoliczności, stan auta, etc.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

małe OT ale mój wujek ostatnio szukał rav 4. pojechał do Krk zobaczyć auto i w ogłoszeniu i na liczniku auta 170 tys km przebiegu. Auto wziął do serwisu TOYOTY i sie okazało ze auto w 2011 roku w sierpniu miało ostatni wpis i miało przebieg 175 tys km. Oczywiście oddał auto do komisu pokłócił sie z właścicielem komisu i pojechał do domu. Z ciekawości ostatnio sprawdza ogłoszenie i przebieg zmieniony na 185 tys km 10 tys km w 2 lata. Panie auto od niemca cały czas stalo w garażu i czekało aż Pan je kupi heheheh.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    AR 159 SW / CBR600 RR

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post

W ustaleniu przebiegu pomagają też kupony serwisowe - jeżeli bolid ma na budziku 100kkm, a wykorzystano 8 kuponów, to prawdopodobnie kręcony. 200kkm i żaden nie wykorzystany - pewnie w ASO/warsztacie nie robili przeglądu według instrukcji.
    co masz na mysli mowiąc o tych kuponach ? wpisy do ksiazki serwisowe ? u mnie byly w sumie 4 30tys 60 tys 90 tys