Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: abs ebd system failture i kontrolka recznego

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kremien
    Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie abs ebd system failture i kontrolka recznego

Witam.Panowie mam taki dziwny problem,ale dla jasnosci opisze wszystko bez problemu.Pare dni temu w alfie urwala mi sie linka od recznego,i to chyba na 2 kolach,poniewaz wogole nie ma recznego,no ale wszystko było ok,na nastepny albo dwa dni po tym podczas jazdy zaswieciły mi sie 3 kontrolki,abd ebd failture i recznego,a reczny caly czas byl oczywiscie spuszczony,ale zaraz zniklo wszystko i bylo ok,powtorzylo sie to kilka razy,dzisiaj znowu sie to wszystko zaswiecilo lecz juz nie zgało,zatrzymalem sie odpalilem samochod i teraz zaraz po odpaleniu swieca dwa błedy,wlasnie ABS i EBD failture,kontrola trakcji nie dziala.Jak myslicie,urwany reczny moze byc tego przyczyną czy to raczej ze soba nie ma nic wspolnego ?

Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

dzieki bardzo mi to pomoglo,lecz czy to na pewno bedzie ta centralka abs ? mam watpliwosci no bo jak wyskakiwaly te bledy to razem z kontrolka recznego,a zaczelo sie to dziac nie dlugo po urwanej lince od recznego,zbieg okolocznosci ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Smith
    Auto
    chwilowo brak

Domyślnie

Wiesz... przede wszystkim to musisz podpiąć samochód pod kompa - bez tego żadnych ruchów bym nie robił. Może się okazać, że błąd jest jednak inny niż u mnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Miałem parę miesięcy temu zerwaną linkę od ręcznego i pomijając to, że ręczny nie działał to nie było z tym zdarzeniem związanej żadnej dyskoteki z kontrolkami... Myślę, że w Twoim przypadku to zbieg okoliczności. Sprawdź czy jest w porządku u Ciebie z czujnikami ABS-u. Przy naderwanym kabelku może dziać się to, co napisałeś.

ViP Ogier Avatar grzesiek87
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    147, 159 i Giulietta

Domyślnie

Nie wiem jak jest w TS ale w JTD takie czary się dzieją jak masz słabą baterie. Naładuj akumulator bo to może być przyczyną.
    - Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Distinctive + Pakiet Zima

Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

nałądowałem akumulator w 100 % zresetowałem komputer i dalej to samo,a moze ta linka od recznego jak sie zerwala to uszkodzila tam kolo kola jakis czujnik ? czy to malo mozliwe ?? bezpieczniki tez moga byc przyczyna ?

Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Czujnik od ABSu znajduje się w innym miejscu niż gniazdo, do którego przymocowana jest linka, ale sprawdzić nie zaszkodzi. Popatrz na osłonę tarczy hamulcowej i w jej tylnej części na wysokości mniej więcej dolnego mocowania amortyzatora powinien być widoczny czarny kabelek.

Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

ok popatrze,ale mysle ze bez kompa sie nie obejdzie,dziwne to jest bo bledy wyskakuja od razu jak przekrece kluczyk,nawet nie musze odpalac i ABS i VDC bład,i ani abs ani kontrola podczas jazdy nie pracują,jutro bede wymienial wlasnie te linki od recznego to zbadam sprawe dokladnie

Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto

Domyślnie

W przypadku walniętego czujnika ABS nie musisz odpalać auta, ani nim ruszać z miejsca...Jeśli komp. nie dostanie prawidłowego sygnału od czujników po przekręceniu zapłonu od razu wywali błędy, o których piszesz. Możesz zerknąć też pod wykładzinę w bagażniku w miejscach gdzie nadkole łączy się z podłogą. Tam powinieneś znaleźć dalszą część tego kabelka zakończonego wtyczką. Może tam coś nie łączy? Ale najlepiej podepnij komp i będzie wiadomo o co chodzi...