Witam wszystkich serdecznie!
Dokładnie rok zakupiłem ten samochodzik. Na wejście wydmuchana uszczelka (wiadomo od dziadka, albo kobiety, która woziła tylko dzieci do szkoły), ale to nie problem, natomiast problemem była podejrzana odma zainstalowana w jakimś warsztacie przez idiotę. Przyczyną usterki uszczelnienia głowicy okazało się złe ustawienie rozrządu - naprawiłem. Odma została (czego się nie robi, aby sprzedać na sztukę i nie naprawić poprawnie - mentalność handlarzyków) zainstalowana, aby ukryć usterkę uszczelki.
Spalanie na poziomie 20 litrów, ale tak mnie zaczarowało to auto, że jeździłem rok. Problemem był bardzo powolny spadek osiągów. Generalnie jeździłem spokojnie i z szacunkiem do auta, ale od czasu do czasu wiadomoI stało się. Metaliczne stukanie w silniku - panewka.
Puściły mi nerwy i zdecydowałem się na kompletną renowację silnika i wtedy wyszły przysłowiowe kwiatki.
1. Za awarią panewki stoi uszkodzona pompa oleju - podaje za niskie ciśnienie.
2. Wspomniana odma zasysała lewe powietrze, a jak wiadomo mieszanka musi się zgadzać stąd ogromne spalanie.
3. Pierścienie na jednym z cylindrów wytarte doszczętnie.
4. Panewka obrócona, a na kolejnym korbowodzie bliska obrócenia.
Silnik zwyczajnie się powolnie zacierał, a układanka stała się jasna. Wszyscy wokół tłumaczą z uporem, że się nie opłaca, ale za późno boxer leży rozebrany do śrubki, a część elementów poszła już na szlify. Generalnie cały zabieg będzie składał się z takich czynności jak:
1. Szlif wału.
2. Komplet nowych panewek.
3. Wymiana uszkodzonego korbowodu.
4. Wymiana kompletu pierścieni na wszystkie cylindry.
5. Planowanie bloku.
6. Planowanie głowic.
7. Szlifowanie gniazd zaworów.
8. Redukcja luzu zaworowego.
9. Komplet uszczelek.
10. Wymiana pompy oleju.
Już zacieram ręce na pierwszą przejażdżkę, zobaczymy co tak naprawdę oznacza mieć boxera pod maską
Staram się udokumentować, zdjęciami cały zabieg, wiec coś tam pewnie wrzucę.
Generalnie mój brat jest geniuszem mechaniki, więc jak coś źle gdzieś napisałem to proszę o wyrozumiałość, ponieważ ja się dopiero uczę co z czym się je.