Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] Błąd wewnętrzny centralki AIR BAG

Pol alfa
    Gość

Domyślnie [156] Błąd wewnętrzny centralki AIR BAG

Witam
    Ktoś niedawno odpisał mi na forum słowa "komputer prawdę ci powie" ... niestety nie dokońca ...
    Właśnie przyjechałem od lokalnego szamana który ma warsztat - komputer - i co nieco robi w elektryce. Niestety i on nie jest ALFAomegą i mam problem.
    Od początku:
    AR 156 2.5 V6 24V rok 1998.
    Błedy silnika ( a było ich kilka ) sprawdził i wykasował - po wykasowaniu pogazował mi go trochę i parametry wg niego są w normie - ale niestety - kontrolka od przegrzania silnika jak ariowała tak wariuje - a potrafi się palić nawet gdy po całej nocy postoju rano uruchamiam silnik, nie jest to standart ale pali się często, dodam iż termostat był wymieniany i jeżeli chodzi o temperaturę płynu chłodzącego parametry są ok a i wiatraki włączają sie prawidłowo.
    Propozycja speca - zlokalizować i wymienić czujnik - CO WY NA TO??

Drugi problem to tak jak w temacie "Błąd wewnętrzny centralki AIR BAG" i tu szaman rozłożył ręce. Były błędy o zwarciach i zasilaniu ale te się wykasowały a ten jeden - NIE DO USUNIĘCIA -wiem że podobne tematy były wałkowane i ktoś napisze o opcji szukaj ale zapytam.
    Utracił SOFT, Połączenia, Brak poduszek, czy centralka do wymiany?? dodam że auto kupiłem ze świecącą kontrolką a były właściciel tłumaczył sie koniecznością wymiany akumulatora podając przyczynę czerwonej lampki na konsoli.
    Co zrobić z tym błędem - może jest jakiś warsztat w okolicach Żyrardowa ( taka dziura pomiędzy Łodzią a Warszawą - bliżej Warszawy)

Wdzięczny za każdą sugestię

Niedawno zarażony POL ALFA

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Jeśli chodzi o czujnik temperatury silnika to dobra rada.
    Odnośnie poduszek to na początku zerknij pod fotelami, wydaje mi sie że rozpinane były kości albo styki nie łącza, wytnij kostke i polutuj może na stałe kable (zostawiając troszke luzu żeby jakoś można było przesuwać fotel) ktoś tak juz na forum robil bo czytałem, dopiero po tym możesz wykasowc błędy.
    A bajka gościa od którego kupiłeś auto to typowe gadki handlarzy, kupowałem ze znajomymi kiedyś kilka aut i przy palącej sie kontrolce poduszek historie były naprawde fascynujace, a to fotele wyjmowali przy praniu tapicerki, a to wystarczy tylko wykasować itd.
    A wymiana akumulatoa raczej nijak sie ma do błedu poduszki, ja nie raz odpinalem i jakos nic sie nie świeci.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Pol alfa
    Gość

Domyślnie

Auto kupione od pierwszego właściciela salon polska - i niestety kobieta - sprzedała w związku z problemami kręgosłpa - operacja i zakaz jazdy samochodem - i autko troszkę stało w dniu ponieważ wczesniej ją oglądałem - stała bez OC i z padniętym AKU - w dniu sprzedaży opłacili OC ( na 2 mc w link4 ) i podlaczyli nowy AKU - niestety kontrolka ku ich zdziwieniu zaczeła się palić i teraz denerwuje mnie strasznie....

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    MYSŁOWICE
    Auto
    AR 156 1,8 ts [144KM]97r była, jest MITO 1,6jtd

Domyślnie

w moim przypadku było podobnie[u szamana stwierdzono uszkodzenie centralki ]podjechałem do serwisu elektryk stwierdził brak zasilania centralki ,poczyścił kostke w sumie ok. 15 minut wykasował błąd jest ok

obserwator737
    Gość

Domyślnie

jeżeli były problemy z aku w przeszłości to centralka mogła zgubić soft (częste przy próbie rozruchu na rozładowanym aku lub z kabli w 156)

na zgubienie softu wskazuje też opis błędu

nowy soft - pytaj w Łodzi , ul.Rozległa 6 , telefon znajdziesz w google (warsztat elektroniki samochodowej , robili mi kiedyś soft do sterownika w 156)

pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemów

Pol alfa
    Gość

Domyślnie

sprawdzę jeszcze raz wszystkie połączenia, a przy okazji może uda mi się dojść dla czego nie działa podgrzewanie fotela kierowcy - tak jakoś przestało - nawet lampka nie pali....

Mam jeszcze dwa pytania

pierwsze pytanie co do lokalizacji centralki od poduszek - gdzie jej szukać

drugie pytanie dotyczy wcześniej wspomnianego czujnika przegrzania silnika

czy to jeden z tych 2 koło termostatu, jeśli tak to który, czy zna ktoś fabryczne oznaczenia na podstawie których mogę to zamówić???

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Tak to są te dwa , i w Twoim przypadku jeden podaje sygnał do ECU a drugi na wskaźnik w kabinie. Ale który za co odpowiada tego nie wiem

A tak na przyszłość proszę umieszczać prefiks [156] przed tematem postu !
    i zapoznać się z regulaminem .

obserwator737
    Gość

Domyślnie

na tunelu środkowym blisko przegrody w kabinie

zdejmij boczną prawą osłonę tunelu przy nogach pasażera to go znajdziesz - metalowa puszeczka ok 10x10cm

Użytkownik Embrion Avatar mar3kos
    Mieszka w
    Somonino

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737
    na tunelu środkowym blisko przegrody w kabinie

zdejmij boczną prawą osłonę tunelu przy nogach pasażera to go znajdziesz - metalowa puszeczka ok 10x10cm

Jakby co mam taka na sprzedaż, jest w pełni sprawna.
    dużo częsci do AR 156 sedan - SPRZEDAM TANIO!!!