Witam.
Przy dłuższym kręceniu rano, odłączył bendix rozrusznik. Zdarzyło się to pierwszy raz. Moje pytanie czy to czas na regenerację?
Proszę kolegów o podpowiedzi.
Witam.
Przy dłuższym kręceniu rano, odłączył bendix rozrusznik. Zdarzyło się to pierwszy raz. Moje pytanie czy to czas na regenerację?
Proszę kolegów o podpowiedzi.
Regeneracja rozrusznika im wcześniej tym lepiej, bo samo na pewno się nie zregeneruje a z czasem zacznie Ci wyłączać wcześniej, wymiana jest stosunkowo łatwa, dostęp jest całkiem dobry od góry wszystko można zrobić.
Jakiej firmy i który sklep byś polecił?
Ostatnio edytowane przez kezsats ; 31-01-2014 o 12:55
Zakład regenerujacy, kazdy szanujący się robiący zgodnie ze sztuką np tutaj polecam z czystym sumieniem : http://www.alternatory-rozruszniki.pl
Ale to koło Bielska, możesz mieć daleko. Choć pewnie wysyłają również.
Ogólnie regeneracja rozrusznika nie jest jakąś skomplikowaną sprawą. Jeśli siedziesz trochę w mechanice i wiesz jak zbudowany jest rozrusznik mogłbyś się pokusić o własnoręczną naprawę. Jeśli nie dobry elektryk samochodowy/mechanik w Twojej okolicy na pewno to robi. Oczywiście nie muszę chyba pisać ze przy regeneracji warto zwrócić uwagę na szczotki, tulejki.
P.S.
Mi też się to już zdarzyło, ale na razie nie mam czasu na wymianę![]()
Myślę, że dałbym radę zregenerować sam, ale mam pracę że bez auta ani rusz. Pytałem się u mnie w mieście fachowca od tych rzeczy i powiedział że koszt części około 70 zł. a robocizna to nie wiadomo, dopiero jak dostarczę na miejsce rozrusznik. Na naprawę trzeba czekać w kolejce do 5 dni.
Zamówiłem nowy rozrusznik z bosha za 360 zł. Dzięki koledzy za porady.
Ostatnio edytowane przez kezsats ; 31-01-2014 o 23:44
Bendix BOSHA 10006209506 szt 1 cena 43zł kupione w sklepie
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Nie mogę zostawić rozkopanego auta na kilka dni bo więcej stracę niż jest warty nowy rozrusznik. Wszystko zależy czy auto pracuje na siebie, czy służy do robienia np. zakupówPozdrawiam i jeszcze raz dzięki za sugestie.
Rozrusznik już wymieniłem, auto na chodzie, teraz na spokojnie naprawię stary w własnym zakresie.
Ostatnio edytowane przez kezsats ; 02-02-2014 o 11:16