Witam jak odkreci wał (koło pasowe) od alfy 2.5 v6 .
jakim kluczem ?
Dodam ze silnik jest wyjęty z auta.
- - - Updated - - -
i w którą stronę kręcić kluczem ?
Witam jak odkreci wał (koło pasowe) od alfy 2.5 v6 .
jakim kluczem ?
Dodam ze silnik jest wyjęty z auta.
- - - Updated - - -
i w którą stronę kręcić kluczem ?
Kręcimy normalnie w lewo, najlepiej kluczem pneumatycznym a jak nie ma to wkręć 2 śruby od zamachu z 2 strony, zablokuj czymś o glebę (np. kątownikiem) i naprzód.
AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
AR 164 3.0 V6 - sprzedam części
bo w silniku 1.8 jest lewy gwint a tu normalny tak ?
Jaki rozmiar klucza ?
Najlepiej to wsadź silnik na przyczepkę i jedź do dobrego zakładu oponiarskiego lub gdzie obsługują ciężarówki. Mają tam takie wielkie klucze pneumatyczne (mały nie da rady) - i u mnie ledwie poszło takim.
Można spróbować tym sposobem który opisał andy 1970 - ale u mnie stały 2 osoby na tej belce przykręconej do zamachu i nie daliśmy rady odkręcić. Jeszcze się popieprzy nakrętka i może być kłopot. A odkreca się w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara.
Nakrętka CHYBA 41 ale musiałbym sprawdzić.
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Nakrętka chyba 44 nawet, do tego cienkościenna i podtoczona musi byc bo inaczej w koło pasowe nie wejdzie.
Tak na przyszłość jak ktoś nie ma sprzętu to najlepiej nakrętkę koła pasowego odkręcić za pomocą rozrusznika jak silnik jest jeszcze w aucie.
AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
?!? Widziałem zastosowanie tego patentu w polonezie i w dużym fiacie. Hm - akurat ja nie miałem takiej możliwości w swojej alfie i nie mogłem tego wypróbować - ale własnie - stosowałeś to? Opisałbyś dokładniej jaki klucz i o co zapierasz itd. Ale po tym jak było odkręcane moje koło duuużym kluczem pneumatycznym (długo to trwało - jakieś 20s krecenia kluczem) to mam pewne wątpliwości....
Sprzedam skrzynię do crosswagona, 750 do uzg r-sokol@wp.pl
Stosowałem ten patent wiele razy w różnych samochodach, w sytuacjach kiedy nie miałem do dyspozycji pneumata. Raz w Hjundaju teścia pneumat nie dał rady, rozrusznik nie dał rady kiedy zablokowałem klucz na starcie - ale kiedy dałem mu możliwość ok 15 cm rozpędu poszło od razu. W Alfie jest chyba nasadka 41 więc zakładam na nakrętkę, zakładam wajchę 1" , patrzę w którym kierunku obraca się wał, szukam podparcia do klucza (nie możemy się pomylić bo jak pójdzie w drugą stronę niż oczekujemy możemy narobić szkód) - i startujemy rozrusznikiem. Jeżeli silnik zakręci to mamy nakrętkę odkręconą. Jeżeli silnik nie ruszy przestawiamy klucz i dajemy możliwość lekkiego startu i rozpędzenia 10-15 cm ramię klucza od przeszkody w którą uderzy. Odpalamy auto i powinno puścić. Może być problem jeżeli nakrętka jest na mocnym kleju do śrub - w takim przypadku trzeba podgrzać palnikiem przed operacją. Ważne: ze względów bezpieczeństwa w czasie operacji nie może być nikogo w okolicy prawego koła.