Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Wiatraki chłodnicy 2.4 Jtdm 20v

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 M-JTD 175hp

Domyślnie Wiatraki chłodnicy 2.4 Jtdm 20v

Witam, zauważyłem dzisiaj, że po uruchomieniu silnika włączają się dwa wiatraki chłodnicy, mam wrażenie, że na najwyższej prędkości. Bez znaczenia, czy włączona klimatyzacja, czy nie. Kontrolka silnika nie świeci się, po podłączeniu ELM 327 nie wynajduje błędów. Temperatura cieczy wówczas wynosiła 68C, a temperatura powietrza zasysanego 30C. Temp. zewnętrzna na wyświetlaczu to 19C. Nie wiem, czy te wiatraki już wcześniej chodziły czy nie. Na pewno to nie normalny objaw. Czy macie jakieś sugestie dlaczego tak się dzieje?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    OPOLSKIE/PACZKÓW
    Auto
    145 1.6 TS + CHIP (1998) i 156 2.4 JTD(2000)

Domyślnie

Mam ten sam problem, sprawdzałem pretostat(czy jakoś tak) przekaźniki na chłodnicy, czujnik temperatury i dalej tak mam. Błędów brak. Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie zauważyłem ze jak delikatnie gazuje to wiatraki się wyłączają. Masakra jest przy ruszaniu lub w ruchu miejskim.
    "Pomożecie..." ;-)

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2.4 M-JTD 175hp

Domyślnie

Mam 3 takie same przekaźniki o nazwie Fan, Fan1, Fan2. Po wyjęciu tego pierwszego nie chodzą oba. Zamieniłem je wszystkie miejscami z myślą, że moze jeden z nich się klei. Czy przy samych wiatrakach jest czujnik temperatury, czy tylko przy termostacie? Mam przysłoniętą chłodnicę i może dlatego? według odczytu z ELM 327 na smartfonie wyniki wydaja się być wiarygodne. Dzisiaj był bardzo ciepły dzień i wydaje mi się, że wcześniej nie słyszałem żeby pracowały. Odpowiadając na pytanie, nie zauważyłem zeby wyłączały się na wyższych obrotach.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    OPOLSKIE/PACZKÓW
    Auto
    145 1.6 TS + CHIP (1998) i 156 2.4 JTD(2000)

Domyślnie

Chodziło mi o te na chłodnicach. Te o których pisałeś też zamieniałem. A klima działa u Ciebie? Może masz walnięty pretostat albo ustawienia klimy. Ja u siebie wyłączyłem automatyczny start klimy. Było o tym na forum, że jak masz ustawioną temperaturę ogrzewania/chłodzenia inna niż na zewnątrz to klima się załączy automatycznie i 2 wiatraki na 2 biegu startują.
    Ewentualnie te ustrojstwa(nazwy nie pamiętam) na chłodnicach. Odpowiedzialne za I i II bieg wentylatorów(pomiędzy wentylatorami, zobaczysz wtyczki). Jak odpowiedzialny za I bieg jest walnięty to od razu załącza na II bieg wentylatory. Zamień to coś miejscami(ewentualnie miernik) i zobacz czy coś się zmieni. Jak będzie zmiana to 50 PLN i po kłopocie. Ja to sprawdziłem i dalej mam problem.
    Ale z alfa jak z kobietą. Niby taka sama budowa a "charakter" inny.
    P.S.: nigdy nie przysłaniałem chłodnic. ;-)