Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [156] Wyciek ze skrzyni biegów

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie [156] Wyciek ze skrzyni biegów

Witam
    Koledzy ostatnio znalazłem jakieś zapocenie na skrzyni biegów.

Kiedyś miałem już z nią problem, delikatnie pociło się przy łapie od strony korka inspekcyjnego ale udało się to uszczelnić powierzchownie bez rozbierania silikonem ( fotka z zaznaczonym siwym silikonem ) Niestety wczoraj odkryłem jakiś nowy wyciek od strony pokrywy 5 biegu ( tak chyba się to nazywa ). Mam wrażenie że silikon puścił w jej górnej części. Niestety nie jestem pewien czy cieknie tylko z pod tej pokrywki czy czasem nie o jeden element głębiej.

Może ktoś z was już to przerabiał i może coś podpowiedzieć gdzie w tym rejonie najczęściej zdarza się wyciek oraz jak go usunąć. Dużo przy tym rozbierania?? Trzeba na coś szczególnie uważać żeby nie wypadły jakieś tryby ??
    Jak z powrotem wlać tam olej ( w zeszłym roku wymieniany ) gdy spuszczę go do wiaderka ?? Lejek i wężyk czy raczej jakąś strzykawą ??
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC07016.jpg
Wyświetleń:	191
Rozmiar:	72.1 KB
ID:	127604Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC07021.jpg
Wyświetleń:	265
Rozmiar:	105.0 KB
ID:	127605
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Wyciek spod pokrywy 5. biegu to typowa usterka w tych skrzyniach.
    Powodem jest stwardnienie fabrycznego hermetyku.
    Miałem to samo. Zabierałem się do tego kilka lat bo wyciek był niewielki (ok. 50 ml/rok), ale było to denerwujące, jak musiałem patrzyć na wilgotną skrzynię i wiszącą zawsze kropelkę oleju.
    Roboty jest przy tym dość sporo, ale zrobiłem to na samochodzie - bez wyjmowania skrzyni.
    Trzeba podeprzeć skrzynię, odkręcić łapę mocującą, umyć jakimś środkiem do mycia silników, odkręcić pokrywę 5. biegu, odbezpieczyć 2 nakrętki mocujące koła zębate 5. biegu i je odkręcić, zdjąć wszystkie koła zębate wraz z synchronizatorem z obydwu wałków, odkręcić odlew gr. ok 1 cm (tzw. blachę) znajdujący się między skrzynią i obudową 5. biegu, oczyścić wszystkie powierzchnie ze stwardniałego fabrycznego hermetyku.
    Montaż w odwrotnej kolejności z użyciem dobrego jakościowo silikonu do uszczelnień technicznych.
    Oleju nie trzeba spuszczać - wystarczy trochę wyżej podnieść samochód z lewej strony.
    Co prawda po odkręceniu obudowy 5. biegu trochę oleju, który nie miał możliwości spłynąć, się wyleje, ale to nie będzie więcej niż ok 50-100 ml.
    Do montażu warto zaopatrzyć się w nowe nakrętki zabezpieczające 5. bieg, bo teoretycznie są one jednorazowe.
    Jeśli nigdy nie grzebałeś się w skrzyniach biegów to warto poprosić o pomoc kogoś obeznanego, bo możesz mieć problemy z prawidłowym montażem synchronizatora i innymi sprawami, które trzeba znać, żeby taką robotę wykonać.
    Dolewka oleju czym kto ma - może być duża strzykawa, jakaś pompka własnej roboty, itp. Ja akurat mam specjalny zbiorniczek ciśnieniowy, więc wlewam odmierzoną ilość oleju, pompuję zbiornik, wkładam wężyk do otworu wlewowego skrzyni, otwieram zawór i olej wypychany ciśnieniem powietrza sam wpływa do skrzyni.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 07-04-2014 o 19:39

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Kurcze troszkę mnie nastraszyłeś
    Przy wszystkich swoich autkach grzebalem sam ale do skrzyni nigdy nie zagladalem poza wymianami oleju.
    Technicznie i narzedziowo jestem raczej ogarniety.
    Jesli będę robil zdjecia w trakcie rozbiorki to czy na ich podstawie nie ogarnę złożenia ??
    Może masz jakiś schemat techniczny tego elementu ??
    Jakie nakretki musze kupic ??
    Znasz moze momenty dokrecania srub w skrzyni ??
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Skrzynia ta jest raczej typowa, taka sama jak we wszystkich 5-biegowych makaronach z 5 biegiem na zewnątrz skrzyni, z osobną obudową 5 biegu, z tuleją synchronizatora włączaną osobnymi widełkami i stalowymi wałeczkami blokujacymi na obwodzie.
    Nakrętki są specjalne, kołnierzowe do zaciśniecia kołnierza w rowek, wyglądają tak samo jak np. nakrętki do zabezpieczania piast przy kołach, ale wymiarów gwintu nie pamiętam. Myślę, że w dobrym sklepie z częściami spokojnie są do kupienia. Ja użyłem tych samych, ale to nie zawsze się udaje, jak przy odbijaniu kołnierz pęknie, wiec nie polecam i gdybym miał robić komuś taką usługę to tylko nowe nakrętki.