Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Panowie I Panie Jaka Alfa do 15 tys:)

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie Panowie I Panie Jaka Alfa do 15 tys:)

Witam Panowie powolutku sie rozglądam za Alfą. Mianowicie nie wiem ktora wybrac 147 czy 156. Mój budżet to ok 15 tys. Nie spiesze się z zakupem bo to zły doradca Nie jezdze zbyt dużo lecz raz za czas lubię sie wybrac na dalszy wypad. Bardziej przypadła mi do gustu 156 po lifcie. Zastanawiam sie czy dobrym rozwiązaniem jest zamowienie owej Alfy w firmie ktora zajmuje sie sprowadzaniem tylko Alf <www.superalfa.pl? . Bo przyznam sie , ze nie jestem jakims wielkim specem samochodowym. A nie chce kupic auta i ciagle do niego dokladać< oczywiście nie mówie tutaj o inwestowaniu w części eksploatacyjne. Jesli chodzi o silnik to z tego co czytałem to 1.9 diesel jest najlepszym wyborem. Ale chcialem poprosic forumowiczów o doradzenie badz jakies wskazowki odnosnie zakupu tego autka. Bedzie to moja pierwsza Alfa jednak od pierwszego spojrzenia zakochałem sie w tych samochodach. Z góry dziekuje za komentarze.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    156 1.9 jtd 16v 150 km sportwagon

Domyślnie

Polecam:
    http://www.forum.alfaholicy.org/porady_przy_zakupie/

Tam znajdziesz od na wiekszośc Twoich pytań.

od siebie dodam ze kwota którą masz wystarczy na styk na kupno w miarę dobrej 156 po fl ale co z inwestycjami po zakupie (rozrząd, filtry, olej, może wahacz, tuleje itp.)? Bo zawsze jest coś do zrobienia za auta w tej cenie.
    Jeśli chodzi o silnik (bo resztę auta mają w 90% tą samą) to zarówno w dieslu jak i w TS lub JTS będziesz musiał zwrócić uwagę na kilka rzeczy. I tak w dieslu i TS najlepiej podpiąć kompa (koszt własnego kabelka to jak 1 podpięcie w warsztacie więć warto kupić) i sprawdzić turbo, przepływkę, egr, czy nie dymi i kilka innych rzeczy. W TS słuchaj czy nie klekocze jak diesiel bo mają tendencje do zabijania wariatorów. W kwestii blachy to alfy mają ocynk nadwozia jednak podwozie to już pięta Achillesowa tych samochodów. Sprawdzaj podłogę pod autem przy progach ale głównie od środka pod dywanikami, bo różnie gnije raz od dołu raz od góry.
    Jak chcesz nie zjedzoną sztukę to zainteresuj się importerami z Włoch.
    Temat obszerny więc to tak na szybko, resztę ktoś dopowie i sobie doczytasz. ;]

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jankes1979
    Mieszka w
    GOSTYŃ
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 150KM+Fiat Idea 1.3 jtdm,FURA ŻONY;-)

Domyślnie

od siebie dodam ze kwota którą masz wystarczy na styk na kupno w miarę dobrej 156 po fl ale co z inwestycjami po zakupie (rozrząd, filtry, olej, może wahacz, tuleje itp.)?
    rynek jest bezlitosny i stwierdzam,że 15 tys to kwota,która spokojnie wystarczy na auto od miłośnika marki w które na starcie nie będzie trzeba pompować gotówki,albo na egzemplarz od handlarza w który zainwestuje pakiet startowy i najprawdopodobniej jeszcze w sakiewce zostanie mu kasa.niestety takie są fakty,a nieliczne egzemplarze wystawiane za 17-19 tys to tylko pobożne życzenia sprzedawców lub jawne szukanie jelenia.
    np.http://allegro.pl/alfa-romeo-156-sw-...123777879.html
    wyjątek to oryginalna wersja GTA,ale to już zupełnie inna bajka
    Ostatnio edytowane przez jankes1979 ; 09-04-2014 o 06:04

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Życie szybko cię nauczy że nie ma aut w które nie pompuje się kasy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    6

Domyślnie

Ja mam na sprzedaż 156FL, SW, 2003, 1,9JTD, 140KM, doinwestowana. Jeszcze nigdzie nie wystawiałem, ciężko mi się z nią rozstać. Mimo że mam już nowe auto.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jaremi Zobacz post
    Ja mam na sprzedaż 156FL, SW, 2003, 1,9JTD, 140KM, doinwestowana. Jeszcze nigdzie nie wystawiałem, ciężko mi się z nią rozstać. Mimo że mam już nowe auto.
    Na co wymieniłeś?
    Bo też mam ochotę w tym roku odmłodzić flotę u siebie. Tylko podobnie jak i Ty mam opory z pozbyciem się mojej poliftowej 156. I może zostanie w rodzinie a opchne audi. Tylko nie wiem co kupić?

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

qwer3 tak jak kolega wyżej pisał. Może uda sie wyrwać dobrą sztukę od kogoś z forum.
    Fajnie byłoby gdybys sie przejechał na jakiegoś spota albo duży zlot, pogadasz, pooglądasz i będziesz wiedział o alfach więcej niż niejeden handlarz

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Zagórze
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał compel Zobacz post
    qwer3 tak jak kolega wyżej pisał. Może uda sie wyrwać dobrą sztukę od kogoś z forum.
    Fajnie byłoby gdybys sie przejechał na jakiegoś spota albo duży zlot, pogadasz, pooglądasz i będziesz wiedział o alfach więcej niż niejeden handlarz
    o bardzo dobra sugestia a Gdzie moge sie dowiedziec o takich spotach?
    Poprawiliście mi humorek ze zmieszcze sie do 15 tys Dodam ze interesuje mnie sedan. Tak by było najlepiej kupic od forumowicza. Bo z tego co widze to na rynku jest duzo 156 w rozmaitych cenach

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/t/spot.html

Do tego ludzie czasem piszą w różnych tematach o tym lub mają w podpisach postów dane o spotkaniach i zlotach. szukaj na forum i fejsie
    https://pl-pl.facebook.com/Alfaholicy

Napisz skąd jestes to może ktoś będzie chętny żeby pokazać furke ;]

Użytkownik Rowerzysta Avatar ViruS
    Mieszka w
    Opole / Niemodlin
    Auto
    VW Passat B5 1.9 FL

Domyślnie

Cytat Napisał jankes1979 Zobacz post
    rynek jest bezlitosny i stwierdzam,że 15 tys to kwota,która spokojnie wystarczy na auto od miłośnika marki w które na starcie nie będzie trzeba pompować gotówki,albo na egzemplarz od handlarza w który zainwestuje pakiet startowy i najprawdopodobniej jeszcze w sakiewce zostanie mu kasa.niestety takie są fakty,a nieliczne egzemplarze wystawiane za 17-19 tys to tylko pobożne życzenia sprzedawców lub jawne szukanie jelenia.
    np.http://allegro.pl/alfa-romeo-156-sw-...123777879.html
    wyjątek to oryginalna wersja GTA,ale to już zupełnie inna bajka
    Witam.

Też jestem na etapie poszukiwania samochodu nie wiem jeszcze co kupię chciałbym alfę 156 fl, najlepiej sportwagon 1.9 jtd 140 KM, jednak nie ma pewności co kupię może tym razem żona wybierze auto.

Znalazłem na allegro takie oferty:

1. http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-ful...C32758956.html
    2. http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-naj...C32776110.html
    3. http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-pra...C31349081.html

Jak bym kupował jednak alfę to chciał bym kupić jednak dobre auto, a nie jak poprzednie dwie takie sobie lub w kiepskim stanie. Jest może ktoś z okolic gdzie wystawione są w/w auta, może ktoś coś więcej powiedzieć na ich temat zanim tam pojadę oglądać. Wprawdzie to nie SW ale wyglądają ok ( dobrze zrobione fotki to 90% sukcesu ) Inna sprawa że ostatnie auto to benzyna 2L, a czytałem w kilku miejscach że te silniki są problematyczne. Jak wygląda sprawa gazu w takim silniku ? Czy w tych dieslach jest już montowany DPF ?Dodam jeszcze że 12K to górna granica finansowa.

A może te auta to zwykła ściema i mina. Jak słyszę o różnych przekrętach to strach kupić auto inne niż z salonu jak człowiek się nie zna, a specjalistą nie jestem.
    Ostatnio edytowane przez ViruS ; 09-04-2014 o 21:41
    Jest
    Passat B5 1.9 TDI FL

Była: Alfa 145 1.7 BoXeR / Alfa 146 1.7 BoXeR