Coś jest przyczyną zwarcia gdy włączę wsteczny bo od razu pali się bezpiecznik nr 13 w skrzynce pod kierownicą. Miał ktoś taki przypadek?
Wiązkę od klapy bagażnika sprawdź (po otwarciu). Łamią się przewody na zgięciu.
--------------------------------------------------
GARAŻ FORT MOKOTÓW Warszawa
Zapraszamy wieczorami i w weekendy
Najlepiej dzwonić po 18.
facebook: https://www.facebook.com/garazfm/
Paweł
pawel.kelpinski@gmail.com
tel. 600 513 727
Benek
ben2_21@tlen.pl
tel. 791 376 152
Dokładnie miałem osobiście taki przypadek winowajcą była wiązka klapy.
Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka
Alfa 33 Permanent 4
Alfa 166 2,4 Jtd ---- Była
Alfa 33 1,4 imola ---- Była
Alfa 156 Sport Wagon 1,9 16v Jtdm
Wykręć delikatnie.
Generalnie łatwiej zdjąć niż później założyć.
nie , trzeba rozebrać osłonę klapy bagażnika i powyciągać kable ( kilka kostek trzeba rozebrać bo nie mieszczą się i ich nie wyciągniesz ) i rozebrać kanapę i panel podszybia- za lewym głośnikiem jest kostka i wtedy całą wiązkę masz w domu - kupić kilka kabelków , osłony termokurczliwe i już
No i oczywiście okazało się, że wszystkie moje elektryczne problemy są spowodowane fantastycznymi kablami w klapie. 3/4 kabli przetartych, połamanych i zwartych do kupy. Masakra.
Na razie doraźnie zaizolowałem jeden zlutowałem i termokurczliwą osłonę dałem. Tam by trzeba wstawić jakieś przewody giętkie, niełamliwe ale jakie?
Moim zdaniem, giętkie i niełamliwe to są ...zwykłe nowe przewodyzwłaszcza, że nie są specjalnie grube kable w tej wiązce. Załóż nowe kable i polata z 10 lat spokojnie.
![]()
GARAŻ FORT MOKOTÓW Warszawa
Zapraszamy wieczorami i w weekendy
Najlepiej dzwonić po 18.
facebook: https://www.facebook.com/garazfm/
Paweł
pawel.kelpinski@gmail.com
tel. 600 513 727
Benek
ben2_21@tlen.pl
tel. 791 376 152
Ja miałem ten sam problem, kable były poprzecierane i wystarczyło nimi poruszyć żeby bagażnik się otworzył. Napisz do kogoś kto sprzedaje na forum całą wiązkę jeżeli nie masz czasu a jak masz to baw się, ale trochę tych kabelków jest.