czy zamykanie drzwi w 156 można regulować? na przykład jak zamykają się ciężko, trzeba walnąć mocniej, albo jak przycisk pod palec w klamce wymaga wysiłku? czy to się jakos daje regulować, ustawić inaczej?
czy zamykanie drzwi w 156 można regulować? na przykład jak zamykają się ciężko, trzeba walnąć mocniej, albo jak przycisk pod palec w klamce wymaga wysiłku? czy to się jakos daje regulować, ustawić inaczej?
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Można tym ryglem od zamka na karoserii![]()
jak przedmówca pisze,drzwi można regulować ryglem na słupku,ale jest jedno ale.Sprawdź najpierw czy rygiel musisz dostosować do drzwi czy drzwi do rygla.I wcale nie żartuję.Zwróć uwagę czy obecnie,czyli przed korektą przetłoczenie biegnące na wysokości klamek idzie w jednej linii.Jeśli teraz przetłoczenie ładnie licuje to niestety przy regulacji prawdopodobnie będziesz musiał ruszyć zawiasy i doregulować drzwi pod rygiel.Jeśli zrobisz odwrotnie to zgubisz linię przetłoczenia i krawędzi szyby co może poskutkować tym,że ktoś Ci stwierdzi,że auto jest po dzwonie.Generalnie rób tak,że by nie tylko ładnie się zamykało,ale żeby też ładnie wyglądało.Swego czasu przerabiałem temat u siebie więc coś mogę o tym powiedzieć.
bylem w warsztacie ze zmianą oleju i własnie siedzieli mechanicy i kombinowali, jak doregulować drzwi w 156 bo klient się wkurza, ze musi walić od strony żony a żona się wku..wiateż mowili o regulacji rygli ale bali się, własnie nie wiem czemu, ze to nie wyjdzie i jeszcze gorzej sie bedzie zamykało.
To jakis kosmos: przeciez taka regulacja powinna być prosta ale widzę, ze piszecie ze nie tak łatwo jednak.
Sergio! Ragazzo! Amore mio! Dove si trova la bella Giulia?
Jak drzwi rozeszły się na zawiasach to regulacja rygla niezawiele pomoże.
Z opisu problemu powinna jednak pomóc.
Wymiziane S3 mini!
Ja u siebie również to przerabiałem, ale nie wiele to dało, rygiel trzeba odsunąć bardziej na zewnątrz wtedy pięknie się zamyka, ale drzwi odstają względem tylnych (jeżeli regulujemy przód) wtedy trzeba odciągnąć drzwi tylne na zawiasach gdzie są specjalne blaszki podkładane między słupek a zawias (ja w polonezie) Odciągając tylne drzwi trzeba skorygować położenie tylnego rygla czyli przesunąć bardziej w stronę wewnętrzną licząc się z tym, że wtedy tylne drzwi mogą się gorzej zamykać. W sumie to takie błędne koło
![]()
podepnę się pod temat. U mnie drzwi zamykają się dobrze, ale drzwi kierowcy odstają w stosunku do drzwi pasażera o około 1mm. Jak można to wyregulować, żeby ładnie się zgrywały, z tego co patrzyłem, to rygiel na słupku mam maksymalni cofnięty do środka auta.
temat regulacji jest jak najbardziej do ogarnięcia,tyle,że wymaga trochę czasu i chęci.Chyba,że nie zależy Ci na estetyce,a jedynie na lekkim zamykaniu drzwi.
właśnie sęk w tym, że chodzi mi o estetykę, lecz chciałbym też, aby drzwi przyzwoicie się zamykały, jak przystało na limuzynę, a nie trupaobecnie zamykają się ok, ale denerwuje mnie to, że odstają.
przy śrubach mocujących rygiel jest taka mała skala(nacięte kreski),weź tam luknij dokładnie czy aby na 100% rygiel jest maksymalnie wciągnięty.Przyznam,że jeszcze takiego przypadku nie widziałem.Teoretycznie jeśli rygiel byłby maksymalnie wciągnięty to musiałbyś drzwiami jebnąć jak w starym autobusie żeby się zamknęły.