Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] pompa faliwa?

kasbak
    Gość

Domyślnie [156] pompa faliwa?

Alficzka po dłuższym postoju tzn cala noc pali po ok 5-7 sekundach kręcenia(wydaje mi się długo),w końcu zapala i chodzi normalnie.Podczas jazdy jest ok,dopiero jak zatrzymam się na jakimś skrzyżowaniu zanim zrobię jakieś 5km. to na wolnych obrotach zaczyna się dusić jak by brakowało jej paliwa i w końcu gaśnie,próbuję ją zapalić ,z trudem ale zapala tak jak by na 3 garach.znowu gaśnie ,i tak z 10 razy,aż w końcu załapie i już idzie normalnie.Więc koledzy co to jest?Dodam że filtr paliwa jest nowy,czy to może coś z pompką przy baku,a może ktoś sie orientuje czy tam też jest filtr paliwa?

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

może masz zapowietrzony układ paliwowy :?:

moja druga ulubienica...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto
    Była: 156 1.8 TS '98/ Jest: 166 3.0 2001

Domyślnie

może też cieknąć wtryskiwacz (spadnie ci ciśnienie w układzie)
    albo możesz mieć zrypany któryś czujnik (maf, map, sondy) i po tych 5km przy jakiejś temperaturze silnika się przestaje adaptować
    a może coś z EGR

kasbak
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał v4l4r
    może też cieknąć wtryskiwacz (spadnie ci ciśnienie w układzie)
    albo możesz mieć zrypany któryś czujnik (maf, map, sondy) i po tych 5km przy jakiejś temperaturze silnika się przestaje adaptować
    a może coś z EGR
    nie to raczej nie bo byłem w piątek na kompie i pokazał tylko błąd pedału przyspieszenia(i tak jest ma czkawke przy 1750-2000 obr,ale to później zrobie,a nie wiecie ile kosztuje taki potencjometr)więc czujniki chyba ok.Zapowietrzony?możliwe,ale co tak w trakcie nagle się zapowietrzył?to jak go odpowietrzyć?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto
    Była: 156 1.8 TS '98/ Jest: 166 3.0 2001

Domyślnie

potencjometr ok 1000zł nowy, ale na szrocie powinien być tanszy
    przy wadliwych czujnikach nie zawsze pokazuje błędy, najlepiej by było go wziąć pod komp z graficzną analizą, i przejechać tak, żeby mu się "to" stało, i zobaczyć co pokażą wykresy

jakby się układ paliwowy zapowietrzył, to też by się zaraz odpowietrzył - chyba że masz dziurę gdzieś, albo odpowietrznik nie pracuje

a może jest tak, że te dwie rzeczy się nie wiążą ze sobą, czyli np pali ciężko bo świece żarowe wykorkowały, a gaśnie bo jest problem z układem dolotowym albo którymś wtryskiem

ja bym sprawdził ciśnienie na wtryskiwaczach

kasbak
    Gość

Domyślnie

Potencjometr jak już się zdecyduję to nowy,bo używany już mam.A wracając do tematu to nie wiecie co z tym filtrem przy baku,czy tam cos jest?

czarek99
    Gość

Domyślnie

miałem coś podobnie chcieli regenerować pompę ,wtryski itp .a pękł przewód od zbiornika .Gasł mi jak był zimny na każdym skrzyżowaniu i musiałem trochę pokręcić rozrusznikiem zanim zapalił . A nieraz nic ,na przewodzie nie było śladu że jest uszkodzony.