Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Działanie regulatora ciśnienia paliwa v6

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie Działanie regulatora ciśnienia paliwa v6

Witam

Koledzy jak działa regulator ciśnienia paliwa w 2,5v6 w przypadku instalajci LPG? Z tego co się dowiedziałem znajduje się przy pompie paliwa. Jak przełacza się na LPG to wtryski się zamykają i co wtedy pompa nabija do 3Bar i rozłącza? Jak zpadnie cisnienie to znowu nabija do 3 Bar i wyłącza? Gdzie w nocy ucieka to cisnienie? Czy po wyłączeniu silnika na listwie powinno być te 3 Bar czy nie powinno byc ciśnienia? Jak zgasze mam ciśnienie mega duże wydaje mi się, że tryska z zawroka po wcisnięciu paliwo pomieszane z powietrzem ale rano jak przyjde nie ma wcale cisnienia na listwie gdzieś uchodzi czy to poprawne zjawisko?pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Ktoś pomoże?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Koledzy dla pewności jakie powinno byc prawidlowe ciśnienie paliwa na listwie w 2,5v6?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Nie umiem w eLearnie znaleźć informacji na temat. Jeszcze poszukam.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Alfa 166 2.5V6 była; Alfa Gtv 2.0 TS 2001

Domyślnie

Cytat Napisał zadra66 Zobacz post
    Koledzy dla pewności jakie powinno byc prawidlowe ciśnienie paliwa na listwie w 2,5v6?
    Cisnienie benzyny na listwach winno wynosić 3,0 bar (te wentylki sa do pomiaru ciśnienia i odpowietrzania układu - niestety dosyć nietypowe a właściwie identyczne jak w układzie klimy).
    Regurator ciśnienia jest zintegrowany z pompą. Oczywiście po nocnym postoju a nawet po paru godzinach ciśnienie spada w układzie.
    Jak jest cicho to słychać po włączeniu zapłonu jak pompa paliwa "dobija" do tych 3,0 bar.
    Cału układ pompy działa okresowo uzupełniając ciśnienie paliwa i gdy pracuje zasilanie na LPG to poprostu pompa chodzi na biegu jałowym dlatego nie jest wymagany dodatkowy przekaźnik wyłączający pompę.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez stanlizak ; 22-04-2014 o 12:58

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Kolego a możliwe, że w związku z tym że tylko odpalam na bence potem jeżdze na lpg to układ się zapowietrza(jak pisałem wydaje mi się, że jak zgasze auto wcisne wentyl to idzie powietrze z benką z duzym ciśnieniem) albo jest uszkodzony regulator i nabija za duże ciśnienie bo pompa ładuje a paliwo nie uchodzi bo wtryski zamknięte i później jak zgasze auto to wtryski popuszczają bo za duże cisnienie i mam problem z odpaleniem?

A i jeszcze zauwazyłem, że u mnie na każdym połączeniu sa po dwie opaski założone a u kolegów widze, że niektórzy np na łączeniue gł.przewodu sztywnego z gumowym mają go jakby na goroąc wcisniety i tyle może cisnienie było duże i ktoś tak zabezpieczył przed spychaniem przez duże ciśnienie.
    Ostatnio edytowane przez zadra66 ; 22-04-2014 o 18:10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Nie spotkałem się z problemem za wysokiego ciśnienia benzyny, zazwyczaj uszkodzenia pompy polegają na nieszczelnościach wężyków w pompie. Podjechać do "kumatego" mechanika i sprawdzić ciśnienie na listwach wtryskiwaczy oraz szczelność układu.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Jak wygląda sprawdzenie szczelnośći bo ciśnienie to rozumiem manometr na listwe i tyle. Czy przez nieszczelnośc może gdzieś podciągać powietrze i np układ się zapowietrza po postoju ale to wtedy chyba by w trakcie jazdy rwało nie?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto

Domyślnie

Sprawdzenie szczelności układu paliwowego przeprowadza się "organoleptycznie" (przez oględziny przewodów paliwowych), natomiast zawór zwrotny w pompie poprzez szybkość spadku ciśnienia w układzie. Zapowietrzenie układu praktycznie występuje tylko w 2 przypadkach, gdy wymieniamy pompę, przewody, listwy wtryskiwaczy lub "wyjedziemy" zbiornik do sucha. Zresztą w przypadku silników benzynowych drobne zapowietrzenie układu jest mało odczuwalne w przeciwieństwie do diesli gdzie praktycznie zatrzymuje silnik.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedz kolego. W moim wypadku najlepiej jakby ten zawór zwrotny nie działał wtedy ciśnienie po zgaszeniu by schodziło od razu i nie miałbym problemu z odpalaniem tak jak teraz. Teraz musze spuścic ciśnienie zaworkami i wtedy jest ok.