Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Witam Wszystkich Ar 147 1,6 120 km 01r. Moja i Jej historia,początki i cierpliwość :)

Użytkownik Embrion Avatar BartoszK
    Mieszka w
    Warszawa/ Łomża
    Auto
    AR 147 1,6 120km 01r.

Domyślnie Witam Wszystkich Ar 147 1,6 120 km 01r. Moja i Jej historia,początki i cierpliwość :)

Witam Wszystkich jeszcze raz. Nasza wspólna historia zaczeła się od chęci posiadania pierwszego Autka pierwsze założenia wyglądały następująco : Budżet około 8 tysięcy , benzyna do 2 litrów ( bez gazu chciałem założyć sam) , jakieś podstawowe wyposażenie typu klimatyzacja , elektryczne szyby itp. No i zaczeły się poszukiwania...
    Przeleciałem przez pierwsze samochody typu Mazda 323f , Mitshubishi Carisma, Honda Civic i wszystko wyglądało "normalnie" cena grała , wymagania też więc szukamy dalej tylko w tych typach . Godziny i dni spędzone na Alledrogo i Otomoto, wędrówki po Stolicznych i Okolicznych Komisach. U kresu sił i wytrzymałości pełen zrezygnowania ustawiłem filtry skąpsze filtry na otomoto i pojawiła się Ona hmm ładna bryłka Oooo A jaki ładny środek . No i pojechaliśmy na oględziny i tu się zaczeło, jak to mówią trafiony zatopiony . Wsiadłem do Alficy i zrobiłem wielkie oczy jak małe dziecko które dostaję upragnioną zabawkę. Wróciłem do domu i moje myśli chodziły tylko wokół tematu Alfa
    Romeo 147 i tak trafiłem na forum! Pare nocy spędzonych w waszych problemach , zachwytach itd. Mnóstwo artykułów w necie o tym jaki to zły samochód i jak nie warto go kupować. Burza w głowie Warto czy nie Warto ? Stać mnie na to czy mnie nie stać? NIC mnie nie było wstanie zniechęcić!!! Ten samochód po prostu wysyłał sygnał do mojego mózgu jestem Twój i nie ważne co się stanie
    No i zaczęła się przygoda . Autko kupione czas na Pakiet startowy i tu wielkie dzięki dla was za pomoc w odnalezieniu warsztatu godnego polecenia i który polecam Dalej i będę jego stałym klientem (Paweł Mikulec Warszawa Emaliowa 15). Na dzień dobry Alfica dostała Nowy rozrząd , olej + filtry, naprawa skrzyni biegów , elastyczna część tłumika , łączniki stabilizatorów i nowy tunel środkowy bo stary był klejący i połamany. Tydzień po zakupie wycieczka do rodzinnego miasta w celu rejestracji i założenia instalacji gazowej.
    Już w następnym tygodniu moja więź do tego samochodu została wystawiona na próbę znowu tzn . pojawiło się niemiłosierne skrzypienie przedniego zawieszenia (podejrzewam , że po wymianie łączników trochę sie usztywniło i dokonało żywota było wymieniane jakieś 40tyś temu no i samochód trochę stał), po za tym termostat chyba też kwalifikuję się do wymiany bo temperatura w trasie to max 75 stopni albo mniej , po mieście łapie do 90. Dzisiaj doszedł cieknący szyberdach czyli wymiana uszczeleczki wokół, no i mój faworyt wymiany 2 żarówki jedna w boczku pasażera po wymianie dalej nie świeci (będzie cieplej to rozbiorę i zobaczę) i druga żarówka postojowa przednia pozdrowienia dla projektanta wnętrza lampy i poprzedniego właściciela za złamanie uchwytu pomagającego wyjąć oprawkę , sam spędziłem przy niej w sumie coś około 2 godzin + około godzinę Paweł , wspólna diagnoza = przy okazji zdejmiemy lampę Także w przyszłym tygodniu Alfa do lekarza znów.

Ps. Sory za rozpisanie się

I przy okazji wiem że nie tu ale nie będę już pisał oddzielnego posta bo znowu wyjdzie poemat .
    Można gdzieś w Warszawie kupić wahacze Fasta? (wiem wiem powinno być trw , ale aktualnie nikt mi do kieszeni nie wkłada więc musi być tak.

Pozdrawiam i Do zobaczenia na Forum i na Warszawskich drogach !!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	PICT0198_199_200SM.jpg
Wyświetleń:	56
Rozmiar:	343.5 KB
ID:	130159  

Użytkownik Romeo Avatar Shorty10
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 1.8 1998r. Sedan

Domyślnie

Witamy serdecznie. Pięknie wypucowana bella na zdjęciu. Zapraszam od razu na spota w najbliższy czwartek pod stadionem.
    Pozdro!

Mieszka w
    Warszawa/ Łomża
    Auto
    AR 147 1,6 120km 01r.

Domyślnie

Dzięki Wielkie , jeżeli czas i "lekarz" mechanik pozwoli to może uda się pojawić. A autko wypucowane i trochę zasługa partnerki i jej zamiłowania do fotografii czyli jakieś zdjęcie HDR + photoshop Po za tym muszę trochę popracować nad Alficą zanim ustanę obok waszych perełek

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Mysle, ze takze poczytales jak obchodzic sie z TS'em, jaki olej i ze trzeba pilnowac poziomu oleju jak oka w glowie... To co masz to juz zaniedbania poprzedniego wlasciciela, zreszta... Kto naprawia samochod, gdy wie, ze go sprzeda ? Doinwestujesz, bo doinwestujesz, a potem bedziesz smigal z usmiechem na twarzy.

Mieszka w
    Warszawa/ Łomża
    Auto
    AR 147 1,6 120km 01r.

Domyślnie

Czytam dużo czytam ... ale dopiero uczę się tego autka i dbania o niego . Olej tak na 3/4 jeżeli dobrze się orientuje a tak na marginesie to forum daje tyle informacji ze chyba zacznę je zapisywać bo nie sposób spamietac

Użytkownik Świeżak Avatar Fr4cTiv0
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Witam, oby jak najlepiej Ci służyła! Co do wahaczy, u mnie również nie ma TRW, ale bez problemu śmiga na wahaczach FEBI i nie narzekam jak na razie.

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

U mnie taka ciekawostka, ze z tyłu mam wahacze vema, amortyzatory najtansze FAST i ladnie trzyma, zobaczymy jak dlugo, jak na razie maja za soba 20tys km... Z przodu mam zawieszenie oryginalne od 2001 roku ! 4dni temu bylem na przegladzie, przod dostal 73 i 74% o ile dobrze pamietam. Jezeli wymieniasz zawieszenie z przodu, to gorne kup porzadne, dolne moze byc nawet fast, tylne jest o wiele bardziej wytrzymale od przedniego, wiec tam calosc moze byc na zamiennikach... U mnie tyl takze byl od nowosci, niewymieniany, ale po bliskim spotkaniu z robotami drogowymi skrzywil sie 1 wahacz i wylal prawy amortyzator :F

Masz TS'a wiec Ciebie "mit" zawieszenia niedotyczy, zrobisz raz, bedziesz uwazal na drodze to zawieszenie przezyje samochod ;d
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 04-05-2014 o 08:55

Mieszka w
    Warszawa/ Łomża
    Auto
    AR 147 1,6 120km 01r.

Domyślnie

No zobaczymy co jutro powie mechanik : mam nadzieję że nie będzie to całość z przodu do wymiany bo będzie szukanie oszczędności które już stopniały A trzeba zrobić jeszcze termostat , szyberdach, odgrzybianie klimy , opony , przewód od wspomagania się poci i trochę kosmetycznych rzeczy nie wspominając o progach które ruda już zaatakowała. Na szczęście Narzeczona jeszcze wytrzymuję odpływ gotówki z kieszeni , mam nadzieje że jak zrobię to trochę do mi odpocząć i odbić się od dna moja Alfa bo jak nie to się nasłucham

Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Jezeli masz tyle do roboty, a gotowki brak, to oszczedz sobie kilme, szyberdach, zrob to co trzeba. Jezeli progi zere Ci ruda, to sprawdz przy tylnych kolach odcinek 20cm od kól, tam mozesz sie zdziwic, jak ja Przewod od wspomagania, jak nie poci sie na kolanku i nie ucieka duzo plynu to raczej nie bedzie to droga inwestycja.

Na teraz zrób sobie termostat, opony a reszte zostaw na np. za 3 miesiace jak sobie odlozysz troche, to CI nie ucieknie