Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: naprawa blacharska AR 156

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 1,8 2001 twinspark

Domyślnie naprawa blacharska AR 156

Witam!!!!powiedzcie mi jak i czym moge to sam naprawic domowym sposobem zeby nie oddawac do lakiernika bo mnie skasuje jak za zboże.a chcem sam to zrobic.poprostu jak kupiłem AR to juz taki duzy odprysk lakieru był i niechcem zeby mi to zardzewiało.oto kilka zdjęć poglądowych.od strony kierowcy za przednim kołem.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20140504_001.jpg
Wyświetleń:	293
Rozmiar:	44.9 KB
ID:	130279   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20140504_003.jpg
Wyświetleń:	226
Rozmiar:	44.5 KB
ID:	130280   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20140504_004.jpg
Wyświetleń:	236
Rozmiar:	65.0 KB
ID:	130281  

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 jtd

Domyślnie

Dokładnie wyczyść papierem ze rdzy, następnie nanieś pędzlem dwie warstwy "Super rost killer" . Kup w spreju podkład,lakier zgodny z numerem jakim pomalowane masz auto oraz lakier bezbarwny . i pryśnij to ! Leko przycieniuj,nie do krechy! jeżeli powierzchnia wyczyszczona, będzie zbyt chropowata po zamalowaniu Super rost killerem ,nałóż warstwę szpachlowi i drobnym papierem (na sucho) wygładź przed naniesieniem warstwy podkładu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

Zależy czy chcesz to zrobić tak żeby nie było śladu, czy tak aby było w miarę znośnie. Jeżeli chcesz robić sam to musisz zaopatrzyć się najlepiej w: grunt reaktywny czerwony którym malujesz po przeszlifowaniu do gołego metalu, nakładasz cienką warstwę, na to podkład akrylowy wypełniający (później ewentualnie szpachlówka jeżeli są jakieś większe nierówności) na to bazę czyli kolor i klar bezbarwny, potem po wyschnięciu wszystko spolerować. Materiały wyjdą pewnie ponad 100zł, nie wiem ile zażyczył by sobie lakiernik ale myślę, że niewiele więcej. Aha, jeżeli chciałbyś to zrobić w miarę niewidocznie to jeszcze można byłoby zastosować rozpuszczalnik do cieniowania np. taki: http://www.tanie-lakierowanie.pl/426...eniowania.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 jtd

Domyślnie

Jak da do lakiernika za rok purchle wyjdą w tym samym miejscu! Nie ma zakładu lakierniczego ktory na rdze da gwarancje! Wiec lepiej zrobic domowym sposobem. Koszt u lakiernika od 300zl.

Użytkownik Embrion Avatar detoxynator
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 136KM

Domyślnie

ja troche pracowałem jako lakiernik i fakt drogie są usługi lakiernicze zwłaszcza ze jak sie maluje jeden element to trzeba cieniowanie robić zeby odcien jednego elementu sie nie różnił. tak ze zawsze trzeba doliczać sobie jeszcze dodatkowe koszta za Cieniowanie, jezeli oczywiscie chcemy zeby po naprawie lakierniczo-blacharskiej to jakoś wyglądało, ja mam w swoje 156 podobny problem z odpryskami w tym miejscu i szczerze zastanawiam sie nad kupnem błotników oryginalnych od innej 156 oczywiscie nie naprawianych w dobrym stanie , przemalować ścieniować z drzwiami i mam pewność ze po roku czasu nic mi w tym miejscu nie wyjdzie ( a swoja droga to z tego co sie orientuję to jeśli dobry lakiernik to taki naprawiany element dłużej wytrzyma) Pozdrawiam

P.s a jeżeli chcesz naprawiać to w domowy sposób to efekt może być rożny

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa romeo 156 jtd

Domyślnie

Jak jest rdza to po temacie! Mozna tak jak kolega pisze kupić używane drzwi w kolor( nigdy nie udało mnie sie kupic bez skazy) ,powalczyc samemu ! Robilem kilkukrotnie tego typu zaprawki i efekt byl przyzwoity. Jak by ktoś mial problem z wgniotkami,parkingowymi lub po gradzie prosze dac znac ! POMOGE Nie wiem czy taka reklamam jest dozwolona na forum,jezeli nie z gory przepraszam i prosze o skasowanie posta.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dam156SW
    Auto
    Alfa 156 SW 2.4 Jtd

Domyślnie

Miałem tak samo u siebie i też srebrna jest. Niestety wredny kolor do malowania. Zrobiłem u siebie sam i wygląda to w miarę ładnie. Jak będę miał chwilę w domu to wstawie zdjęcia.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW

Domyślnie

U mnie też w tym miejscu jest dokładnie tak samo. Mam aerograf, wiec planuje nim zrobić zaprawki po wcześniejszym potraktowaniu tych miejsc "Fertanem". Polecam aerograf do takich delikatnych rzeczy bo zużywa mało lakieru a jest bardzo precyzyjny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar rustupl
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    156 2.4 '03

Domyślnie

Cytat Napisał Angelus Zobacz post
    Jak jest rdza to po temacie!
    EEE, nie do końca - jak jest powierzchowna to nie ma problemu, jak pojawiają się wżery to już trzeba się z tym dość dupczyć żeby wyszło dobrze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dam156SW
    Auto
    Alfa 156 SW 2.4 Jtd

Domyślnie

Miałem pokazać zdjecie więc proszę...

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka