Witajcie
Jestem nowy na tym forum a raczej może nie nowy ale nie za duzo tutaj sie udzielałem. Od marca jestem szczęśliwym posiadaczem Mito z silnikiem 1.3 JTDM 90KM jak sie dziś również dowiedziałem a co przemilczał sprzedawca z filtrem DPF.
Filtr DPF w porównianiu z Nissanem Qashqaiem którym jeżdżą moi rodzice i gdzie świeci sie on co chwilę jest świetny bo po przejechaniu 2 tysięcy km nie mam jeszcze żadnego problemu z nim i ani razu się nie ujawnił. Martwi mnie coś innego.
Otóż Mito było sprowadzane z Belgii gdzie był pod koniec zeszłego roku robiony pełny serwis wraz z wymianą oleju wszystok wbite do książki ładna fakturka po prostu miodzio. I jakież było moje zaskoczenie kiedy dzis wróciwszy do domu po 30 km trasie zaczeła mi migać kontrolka oleju pierwsza myśl że go jest po prostu za mało. Poczekałem aż samochód ostygł troszkę sprawdzam i wszystko jest ok poziom oleju w normie. Więc troszkę zmartwiony dorwałem instrukcje z Mito gdzie doczytałem sie że jeśli kontrolka miga i na wyświetlaczu przy odpalaniu silnika pisze "Change Engine Oil" to po prostu olej jest już zużyty i należy wymienić olej. No ok spoko 3 tysiace samochodzik zrobil bo troszkę stał zanim został sprowadzony rocznikowo olej też nie najstarszy i sobie myślę coś jest nie tak. Dowiedziałem sie ze istnieje tutaj 2 licznik tzw. Inspekcji Olejowej. I mam teraz pytanie nie wiem czy cos się zmieniło od 2011 roku z kiedy to czytałem posty na innych forach i tutaj czy też nic się nie ruszyło i z taka sprawą należy udać sie do serwisu? Nie można nic samemu poradzić jakiś interfejs czy coś? Możecie mi podać jakieś godne uwagi interfejsy które sobie z tym poradzą? Wiem że z programów to FES i MES się nadają bo i tymi dzis próbowalem cos zdziałać i nawet mi sie udało na pożyczonym interfejsie to skasować ale chciałbym teraz poszukać czegoś odpowiedniego dla siebie gdzie i Inspekcję Serwisową usunę ponieważ tutaj po wejściu w odpowiednią zakładkę nie zależnie czy w FES czy w MES wywalało jakiś błąd. I czytałem ze są jakieś wtyczki które potrzebują przelutowywania rezystorów którego chiałbym uniknąć.
Tak więc podsumowując.
1. Czy coś zmieniło sie w kwestii usuwania Inspekcji Olejowej ( a chyba tak jak udało mi sie jakoś tego pozbyć na mało działajacym kablu)
2. Jaki interfejs wybrać pod nasze Mito zeby obsługiwał wszystkie potrzebne funkcje wraz z kasowaniem Inspekcji?
3. Jak często wam zdarza sie konieczność wypalania DPF i czy będzie on o tym jakoś informował tak jak Qashqai poprzez kontrolkę czy będzie to trzeba jakoś wymusić? Widziałem że w MES i FES była taka opcja żeby wyczyscić filtr.
4. Czy czyszczenie w taki sposób filtra jest dla niego dobre czy nie koniecznie?
5. No i ostatnie jak to jest z tym oczyszczaniem filtra ? Liczy sie to ze jedziemy płynnie ze stałą prędkością np 120 na 6 biegu czy lepiej na jak najniższym biegu lecieć bo o to się spieram od dawna z kilkoma osobami?
Dzięki za pomoc i za przeczytanie moich wypocinMam nadzieję że będzie więcej okazji wypowiadania sie tutaj
Bo Mito do tej pory sprawowało się świetnie
Pozdrawiam![]()