Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Alfa GT do 15 tys

Użytkownik Embrion
    Auto
    GT?

Domyślnie Alfa GT do 15 tys

Witam,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, mam nadzieję że odpowiednia kategoria.

Chciałbym kupić swoją pierwszą alfe i wybór padł na GT, budżet jednak jest dosyć niski - 15000zł.
    Proszę kolegów o informacje czy jest sens szukania i oglądania tego autka w tej cenie, czy można coś sensownego trafić, czy lepiej sobie odpuścic / dozbierać jakąś kwotę (ile?) ? Jakie silniki są najlepsze (bardziej interesuje mnie benzyna), wertowałem forum i oczywiście opinie są różne.

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam!

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

masz http://www.forum.alfaholicy.org/147/...ej_damy_d.html, dobry przykład tylk o147mki czyli mniejsza skala pieniężna, 15 tysi to nie AŻ tak mało i przy dużym szczęściu można trafić coś w miarę sensownego ale większość to skarbonki, dozbieraj z 5 tysi i będziesz miał już większe pole do popisu w przeglądaniu ofert, co do benzyn to dużego wyboru nie masz albo 1.8ts albo 2.0 jts, zakładam że na 3.2 kasy nie masz/albo po prostu nie chcesz takiego potwora choć to dobra inwestycja bo te samochodu niedługo będą przybierać na wartości,
    Na temat JTSa(2.0) się nie wypowiem bo wiele nie wiem ale 1.8 to dobry w miarę bezawaryjny silnik (porównując do 2.0 albo 1.6) ale i tak trzeba dbać i pilnować oleju, zrobić pakiet startowy itd itd, tylko że po jakimś czasie te 140 koni to może być mało, ale zależy kto czego oczekuje, jeśli to ma być zwykły dupowóz to UWAGA ! wziąłbym jtdka

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Rowerzysta Avatar szarik.rcm
    Mieszka w
    Miasto królów
    Auto
    'Funia'

Domyślnie

Dział niestety nie ten. Bardziej odpowiedni byłby porady przy zakupie. Poza tym zaglądnij tam, bo w ostatnim czasie przynajmniej ze 2 wątki na temat GT tam się pojawiły.
    Jak się uprzesz to i za 15 kupisz, ale liczyć się musisz z tym, że później będzie trzeba jeszcze coś dorzucić. To coś jest uzależnione od stanu samochodu, głównie tego czego nie widać na pierwszy rzut oka - zawieszenie, silnik itp.
    Oczywiście zawsze możesz trafić na perełkę, która za 15 tys zł będzie w stanie auta za 30, ale jak się pewnie domyślasz szanse na to maleją z sekundy na sekundę, w końcu nie tylko Ty szukasz tego auta.

Udanych poszukiwań!

Edit:
    Lenix mnie trochę ubiegł, choć on skupił się na jednostkach silnikowych. Generalnie, jak widzisz, obaj piszemy to samo. Możesz szukać rok i trafisz dobrą GT za 15, ale pewnie chciałbyś coś wcześniej. Nie mniej jednak, taki w miarę bezpieczny pułap cenowy to ok. 20-25 tys zł, by kupić dobry egzemplarz, którym pojeździsz kilka lat bez większych inwestycji.
    Ostatnio edytowane przez szarik.rcm ; 08-05-2014 o 07:56 Powód: kilka dodatkowych myśli

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

choć też przy 20-25 tysiach można kupić bombe zegarową więc obowiązkowo przy zakupie pełne trzepanie samochodu najlepiej w serwisie Alfy razem ze sprawdzeniem historii, nie ma co oszczędzać 2-3 stówek bo czasami to dupe ratuje

~ taka była piękna ! :C

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał dawidosek Zobacz post

Chciałbym kupić swoją pierwszą alfe i wybór padł na GT, budżet jednak jest dosyć niski - 15000zł.
    Proszę kolegów o informacje czy jest sens szukania i oglądania tego autka w tej cenie, czy można coś sensownego trafić, czy lepiej sobie odpuścic / dozbierać jakąś kwotę (ile?) ? Jakie silniki są najlepsze (bardziej interesuje mnie benzyna), wertowałem forum i oczywiście opinie są różne.

Dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam!
    krótko :

benzyna w GT :
    1.8 ts - tutaj jest szansa - o ile znajdziesz GT z TS'em bo tego mało
    jts - tutaj nie wiem ale raczej bym się nie porywał
    3.2 V6 - zapomnij
    ropa:
    1.9 jtd ( najpopularniejszy chyba w GT ) bo i dobry i bez wiekszych problemów i dynamika jakaś jest ( łatwo zwiększalna )
    ale też przy 15 raczej zapomnij ( no chyba że buda i reszta nie ma znaczenia )

Dodano po 3 minutes:

ostateczna moja porada - albo dozbieraj
    albo kup ale miej na uwadze wydatki celem zrobienia autka na dłuższe posiadanie

i nie słuchaj pierdół w stylu - panie oddam za 16 a za 1 sobie porobisz
    bo za 1,1 to sobie można 4 wahacze przód kupić ( dwa górne po 220 , dwa dolne po 350 )
    dwumas - 1200
    sprzęgło - 700

jts - no tutaj niech się spece wypowiedzą co bywa problemem i ile kosztuje
    TS - tutaj - jak kupisz źle to remont - raczej kilka tys zł
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 08-05-2014 o 08:48 Powód: Dodano

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Dałbym sobie spokój z takim budżetem, kupisz raczej szrota. Jak szukałem, a oglądałem trochę tego, 90% aut to rozbitki od handlarzy robione po kosztach, którzy sprowadzili miesiąc temu i NAGLE im się dziecko urodziło. Ogólnie ciężko trafić coś w tym wieku co nigdy nie miało nawet małej kolizji, ale to nie jest najważniejsze. Ludzie ogólnie różnie wyceniają swoje samochody i nie masz pewności, czy taka za 25k będzie faktycznie zdrowsza od takiej za 18k. Nawet z budżetem 30k może szukanie zając sporo czasu. Mi się udało, trafiłem na bardzo uczciwego sprzedawcę, który znał historię pojazdu i wszystko co opisał sie sprawdziło w 100%. Nie zmienia to faktu, że po zbiciu ceny wiedziałem, że z 5-7k będę musiał w nią włożyć żeby była igła, ale właśnie o to chodzi przy zakupie aut starszych niż, powiedzmy 5 lat - zidentyfikować zdrową budę ze zdrowym silnikiem, a resztę zawsze można zrobić. Obawiam się, że do 15k nie kupisz zdrowego auta, a objeżdżałem już takie za 17-18k i w większości przypadków to był krzywy szrot, w który trzeba włożyć połowe z tego co jest warta, w jednej nawet kolesiowi urwałem gałkę zmiany biegów przy wrzucaniu wstecznego Ja bym się w to nie pakował, bo popłyniesz na kasie, a jesli ktoś chce 10-latkę sprzedac za taką kase to jestem wręcz pewny, że coś jest z nią nie tak.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Z 15 odpuść temat... http://www.forum.alfaholicy.org/pora...szczepana.html

Poczytaj i przemyśl

Pozdrawiam

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Ale co Cię może zainteresować myślę i pewnie nie brałeś tego pod uwagę - 156tka w sedanie po lifcie, coś takiego jak to: http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...C32427481.html
    Można je kupić w takim przedziale cenowym jak szukasz, do tego te poliftowe sa podobne do 159tek i z "twarzy" przypominają GT, są tam tez fajne silniki. Pomyśl nad takim wyborem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

a ja Ci polecam taczke. Bo jak ktoś normalny wchodzi na allegro i widzi ceny, po czym zakłada temat GT ZA 15 TYS, to mnie krew zalewa... Samochod nie jest do ludzi, którzy nie potrafią go utrzymać.

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

Po pierwsze nie ten dział do zakładania takiego tematu.

Odnosząc się natomiast do zadanych pytań:

Proszę kolegów o informacje czy jest sens szukania i oglądania tego autka w tej cenie
    Nie ma sensu
    czy można coś sensownego trafić
    Nie można,
    czy lepiej sobie odpuścic
    Tak, lepiej sobie odpuść./
    dozbierać jakąś kwotę (ile?) ?
    Tak, dozbieraj ok. 10 tys. zł
    Dlaczego napisałem "dychę" ? Bo w miarę sensownie utrzymany egzemplarz, podkreślam "sensownie" kosztuje 20-25 tys. zł. Przypominam, że te auta mają już średnio 8-10 lat i nie są igłami z salonu wobec czego zawsze będą mniej lub bardziej niedomagały. Mało kto sprzedaje odszykowane auto, nikt nie robi za darmo drugiemu dobrze - nawet kobieta facetowi. Części do Alfy nie są tanie i moim zdaniem 2-3 tys. zł na pakiet startowy to absolutne minimum. Mam tu na myśli oleje, filtry, rozrząd i jakąś usterkę np. w zawieszeniu lub osprzęcie silnika.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia