Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Sprzegło się obraziło czy co?!

Użytkownik Ogier Avatar mikolajpn
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115HP Distinctive

Domyślnie Sprzegło się obraziło czy co?!

Wiem że temat był poruszany mnóstwo razy ale żaden z postów nie wyjaśnia mojego problemu.

Zapowietrzało mi się sprzęgło. No to od razu wymiana - tarcza, docisk, wysprzęglik i pompa sprzęgła. Mechanik wszystko poskładał. Odpowietrzył ze 2 razy. Oddaje mi auto i od początku jest ok 1-2cm luzu jałowego na pedale sprzęgła. Ale myślę, nic to może trzeba chwilę pojeździć. Pojeździłem i jest jeszcze gorzej. Ewidentnie się zapowietrza. Tylko którędy teraz?! Na 100% nigdzie nie ma żadnego wycieku. Wszystko nowe. Co się dzieje? Ktoś ma jakiś pomysł? Amba fatima sprzęgło było, teraz ni ma.

Aha. Jeszcze jedno. Podjechałem do ASO. Opowiedziałem że pół auta wymienione i co... Pan powiedział że nie ma pomysłu co może być.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

A może ta metalowa puszka na przewodzie sprzęgła przepuszcza (tłumik drgań... czy coś takiego)?
    Skoro wszystko wymienione, to zostaje tylko przewód sprzęgła i płyn hamulcowy. Myślę, że może to być ten przewód (a konkretnie właśnie tłumik drgań - na przewodzie).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Przewód między pompą a wysprzęglikiem też wymieniłeś? Niestety lubi on korodować i puszcza lewe powietrze.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar tomek1979
    Mieszka w
    Wytrębowice
    Auto
    ar147 jtd 8v 115.

Domyślnie

A ja wam powiem że sprzegło mi się zapowietrzało jak miałem nalane płynu w zbiorniczku powyżej max. Robiło się podciśnienie w zbiorniczku po równoczesnym wciśnięciu hamulca isprzęgła . Wtedy zaciągało powietrze pompką sprzegła. Dodatkowo zrobiłem dziurkę w korku zbiorniczka wiertłem fi 2mm. Pozdrowionka

Auto

Domyślnie

No tylko ten tłumik mi do głowy przychodzie jeszcze. Pytałem o niego w ASO w zeszłym tygodniu i uwaga 370zł plus 3 tyg. czekania na przesyłke z Turynu. Żart jakiś chyba. I tak kminiłem (bo faktycznie element ten jest skorodowany) czy nie można by go wywalić całkiem. Wyciąć, zarobić na wężach końcówki i złączyć bez tego "tłumika". W większości aut z hydrołożyskiem ten element nie występuje. Co myślicie?

tomek1979 Czyli teraz np. jak pojeździł bym z niedokręconym korkiem to problem powinie ustać?

Mieszka w
    Wytrębowice
    Auto
    ar147 jtd 8v 115.

Domyślnie

Odpowietrz i zrób malutką dziurkę w korku. Zawsze mozesz ja zakleić. Ja przez rok walczyłem ze sprzegłem, przymierzalem sie do tlumika drgan ale w serwisie fiata powiedzieli ze to niemozliwe aby ten tlumik zapowietrzal. Z odkreconym korkiem nie jezdzij bo porozchlapujesz płyn. Pozdr

Dodano po 8 minutes:

Chyba że masz gdzieś jakiś wyciek płynu. Jezeli ubywa Ci plynu to może być coś innego. Jeżeli masz szczelny układ to nie ma opcji żeby coś bylo do wymiany.
    Ostatnio edytowane przez tomek1979 ; 18-05-2014 o 13:11 Powód: Dodano

Auto

Domyślnie

No ok to zrobię tą dziurkę. I odpowietrzę. A możesz podzielić się swoją metodą na odpowietrzanie. Ja zawsze odpowietrzam tłocząc płyn hamulcowy w odpowietrznik wysprzęglik dokładnie 60ml cztery razy. I zawsze się odpowietrzyło idealnie. Jedynie teraz po tych wymianach nie chce się odpowietrzyć do końca.

Mieszka w
    Wytrębowice
    Auto
    ar147 jtd 8v 115.

Domyślnie

Pompowalem też przez odpowietrznik wysprzęglika centralnego. Pedal sprzegła podniesiony. Miałem zbiorniczek 150 ml z plynem podwieszonym z pol metra nad silnikiem. Odsysalem strzykawka 150 ml.wyciagalem zabezp.odpowietrznika i jak zeszlo ze 100 ml zamykalem odpowietrznik. Zeby pospieszyc mozna pompnac sprezarka do naszego pojemniczka jezeli mamy tak zrobiony zbiorniczek tyle ze druga osoba musi nam odsysac z wyrównawczego. Potem z 10 razy pedal sprzegla w podloge i powtorka z rozrywki conajmniej raz. Sprezarka daje lepszy efekt. Tyle z moich obserwacji.