Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Aluminiowe zawieszenie ALFA 156

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA ROMEO 156 2.4 JTD TI 175 KM

Domyślnie Aluminiowe zawieszenie ALFA 156

Witam,
    czy ktoś mógłby napisać opinie, podać informacje na temat zalet i wad takiego zawieszenia. Które części konkretnie są aluminiowe, bo jednak zawieszenie to zespół wielu elementów. Jaki jest cel instalowania aluminiowego zawieszenia? Jest lepsze, tańsze, a może po prostu to taki bajer, który nic wielkiego w komforcie i wytrzymałości auta nie zmienia.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Nie mam pojęcia czy do 156 można kupić aluminiowe elementy zawieszenia(np.wahacze)ale seryjnie takich nie było.
    Aluminium w zawieszeniu stosuję się w celu obniżenia masy.A jak wiadomo im niższa masa nie resorowana tym lepsza przyczepność.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Auto

Domyślnie

Post napisałem w odniesieniu do tej oferty: http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-spo...C27340585.html
    I zacząłem się zastanawiać, ponieważ mieszkam w Łodzi, gdzie są drogi, gdzie dziura na dziurze i dziurą pogania. Jak z wytrzymałością takich elementów w stosunku do seryjnych niealuminiowych?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Z aluminum zbudowane są tylko elementy nośne,które się nie zużywają.O trwałości decydują tuleje metalowo-gumowe,sworznie itd.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał dejveet Zobacz post
    Witam,
    czy ktoś mógłby napisać opinie, podać informacje na temat zalet i wad takiego zawieszenia. Które części konkretnie są aluminiowe, bo jednak zawieszenie to zespół wielu elementów. Jaki jest cel instalowania aluminiowego zawieszenia? Jest lepsze, tańsze, a może po prostu to taki bajer, który nic wielkiego w komforcie i wytrzymałości auta nie zmienia.
    jedyne elementy aluminiowe w 156 to : z przodu górne wahacze , górne mocowanie amortyzatora do nadwozia i widełki mocujące amor do dolnego wahacza ,a z tyłu jedynie belka do której zamocowane są wahacze poprzeczne jest aluminiowa , i to tyle , reszta to stal , i z tyłu plastikowe łączniki stabilizatora . Celem inżynierów zapewne było zmniejszenie masy nieresorowanej , wagi auta , w wytrzymałości to nic nie zmienia , dalej zawiecha jest nietrwała , bo źle zaprojektowana .

Dodano po 4 minutes:

Post napisałem w odniesieniu do tej oferty: http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-spo...C27340585.html
    I zacząłem się zastanawiać, ponieważ mieszkam w Łodzi, gdzie są drogi, gdzie dziura na dziurze i dziurą pogania. Jak z wytrzymałością takich elementów w stosunku do seryjnych niealuminiowych?
    chłop napisał tak , że laik może odnieść wrażenie że cała zawiecha jest z alu i że to auto to jakiś rarytas , w rzeczywistości każda 156 ma te kilka elementów z alu , a reszta to stal , i nie da się kupić całej zawiechy z alu do 156 (tylko te elementy co podałem wyżej) , więc każdy sobie może napisać w ogłoszeniu że ma alu zawieszenie hehehe
    Ostatnio edytowane przez sedici ; 18-05-2014 o 17:41 Powód: Dodano
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał sedici Zobacz post
    chłop napisał tak , że laik może odnieść wrażenie że cała zawiecha jest z alu i że to auto to jakiś rarytas , w rzeczywistości każda 156 ma te kilka elementów z alu , a reszta to stal , i nie da się kupić całej zawiechy z alu do 156 (tylko te elementy co podałem wyżej) , więc każdy sobie może napisać w ogłoszeniu że ma alu zawieszenie hehehe
    Właśnie tego się spodziewałem, dziękuję za rozwianie wątpliwości, że to po prostu takie samo zawieszenie jak w każdej Alfie. Chyba podobnie jest z pisaniem o podgrzewanych lusterkach w 156, które mam nawet w mojej z roku 1998 - więc to żaden specjalny bajer, tylko standard.

Btw. czy po zdjęciach można powiedzieć cokolwiek, czy warto jechać ją oglądać czy raczej odpuścić. Przebieg ma dziwnie mały, jednak skóra w środku nie wygląda na wysiadywaną przez 250 tys. kilometrów podróży.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Btw. czy po zdjęciach można powiedzieć cokolwiek, czy warto jechać ją oglądać czy raczej odpuścić. Przebieg ma dziwnie mały, jednak skóra w środku nie wygląda na wysiadywaną przez 250 tys. kilometrów podróży.
    jedynie co mogę stwierdzić że swieci check engine , i że jest obniżona ( ciekawe jakiej jakości obniżone sprężyny i amory sportowe ) , klapa bagażnika nie przylega do błotnika z lewej strony , no i trzeba sprawdzić czy nie ma zerdzewiałej podłogi i progów , i z tego co pamiętam ogłoszenie wisi gdzieś tak od sierpnia zeszłego roku , bo wtedy moją 156 FL sprzedałem , i już widziałem to ogłoszenie - zapadło w pamięć w związku z tym ameliniowym zawieszeniem , hehehe
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Auto

Domyślnie

Check engine wypatrzyłem, nie przejąłem się tym bo wielu samochodach się to świeci i często ludzie po prostu to "olewają". Ale klapa bagażnika, tego nie zauważyłem, jednak nabite oko to zaleta No cóż, jeśli wisi już prawie rok, i nikt jej nie kupił, a nie wierzę, że nikt nie pojechał oglądać, to zapewne nie ma po co się fatygować.

Chociaż co do tej klapy tylnej to mam podobnie, jak kupowałem samochód to wszystko było ok, po około 3 latach zauważyłem, że coś mi się nie za bardzo układa linia świateł, jest możliwe, że to po prostu działanie czasu?

Tu np. inna Alfa, z prawie identycznym mankamentem: http://img07.olx.pl/images_tablicapl...otoryzacja.jpg
    Ostatnio edytowane przez dejveet ; 18-05-2014 o 19:37

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia