Witam
Fabryczne dane mowia swoje, opinie ludzi sa rozne, a jakie z waszego doswiadczenia jest spalanie 2.4 jtd w 156? W cyklu mieszanym z predkoscia maksymalna kolo 140km/h ?
Witam
Fabryczne dane mowia swoje, opinie ludzi sa rozne, a jakie z waszego doswiadczenia jest spalanie 2.4 jtd w 156? W cyklu mieszanym z predkoscia maksymalna kolo 140km/h ?
Jakieś 8 powinno być prawidłowe, jak będziesz mocno cisnął, to do dychy możesz dojść. W samej trasie jadąc równo możesz mieć około 7, może przy szczególnie sprzyjających okolicznościach 6-6,5.
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Ja co prawda posiadam silnik 10v, ale myślę, że one palą podobnie. W trasie przy prędkości do 110 km/h spalanie wychodzi 5,6 - 5,7 l/100km. Pewnie dało by radę zejść niżej, ale to już by była męczarnia dla kierowcy i dla silnika. W cyklu mieszanym natomiast, również jeżdżąc bardzo spokojnie, spalanie oscyluje w granicach 6-7 l. W mieście 2.4 potrafi wypić 8-9l.
Również potwierdzam to co koledzy wyżej pisali. Moja 2.4 jtd 10V przy w miarę spokojniej jeździe w trasie pali 6.5 do 7.5. Natomiast w mieście 7 w wzwyż. Zależności od tego jak mocno ją cisne.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Moja 156 z 2.4 150km, w trasie schodzi do 5,2l przy prędkości do 130km/h, a w mieście maksymalnie wyszło mi 7,7litra. Spalanie sprawdzane na CPNie, na komputer patrze z przy mrużeniem oka![]()
Co to znaczy prędkość do 130 km/h, jeżeli twierdzisz, że tyle Ci pali jak jedziesz non stop 125 - 130 km/h... to znaczy, że pali ci mniej niż 1,9 który ma o 25% mniejszą pojemność? Serio, nie wiem jak to robisz, chyba, że to spalanie chwilowe z trasy. Ja bym powiedział, że realne spalanie podał KHOT w swoim wpisie, z tym, że np. przy moich jazdach miejskich, głównie na niedogrzanym silniku to i sporo ponad dychę potrafi wysiorbać.
Średnio na trasie - codziennie około 18 km w jedną stronę, bez włączonej klimy wychodzi 7-7,5. Przy czym ja lubię przycisnąć, połowa trasy to prędkości 160-180 km/h.
Karim, a w trasie czasem nie ma ujemnego spalania jak skody i nie dolewa paliwa do zbiornika?
Realnie pod dystrybutorem tak to właśnie wychodzi jak wkamil napisał - a że w mieście przy odrobinie szaleństwa przekroczysz dychę, i tak bywa.![]()
猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
a jakie sa realia odnoscie chipowania - 2.4 140km fabrycznie w niemczech chipowana na 175? slyszalem ze spalanie powinno byc mniejsze, ale jak to sie ma do rzeczywistosci?
ja mam zczipowaną boxem noviteca i przy 120km/h komputer pokazuje równe 5l/100km, ale on troche zaniża realnie bierze 5,5, najmniej komputer pokazał 4,6 litra, ale to już było 90-100km/h na trasie starą jedynką ze świecia do Gdańska, natomiast 9 litrów to pokazuje mi jak jadę odcinek 1-2km po mieście i staje, z klimą w korkach nigdy nie miałem więcej jak 8 litrów.