Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: [156] Duży problem z szumem z okolic drzwi kierowcy i tylnych prawych.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie [156] Duży problem z szumem z okolic drzwi kierowcy i tylnych prawych.

Witam Panowie.

Od dłuższego czasu borykam się z problemem, a właściwie dwoma.

Oto pierwszy - szum z okolicy drzwi/szyby kierowcy. Po prostu na wysokości głowy coś mi szumi bardzo głośno, tak jakbym miał otwartą szybę. Sprawdzałem już wiele spraw. Regulacja drzwi nawet na bardzo mocno, nie przynosi żadnych, dosłownie żadnych efektów. Czy dociągam na siłę, czy lekko, czy uchwytem pociągnę lekko drzwi w dół czy w górę - bez poprawy. W związku z tym, uszczelkę wnęki chyba mogę wyeliminować (po stronie pasażera ta uszczelka jest nawet w dwóch miejscach przerwana i nie ma tego problemu. Kupować nowej póki co nie chcę, bo do tanich nie należy niestety i tylko w ASO można dostać. Macie jakiś jeszcze pomysł co tu sprawdzić? Jak sprawdzić, czy szyba poprawnie wpasowuje się w ramkę z uszczelką?

Drugi problem - potężny szum z okolicy plastikowego trójkąta tylnych prawych drzwi. Po prostu niech jeszcze nie daj Bóg wieje na zewnątrz, albo jadę powyżej 120 to jest po prostu dramat. Zaklejałem taśmą wszystkie podejrzane miejsca od zewnątrz. Przerwy między elementami blaszanymi czyli pomiędzy drzwiami a błotnikiem, górę drzwi, całą plastikową ramkę klamki, wykleiłem i wypełniłem póki co papierem przerwę pomiędzy uszczelką wnęki a karoserią (bo była dziura, myślałem, że to to) - nic. Zero poprawy. Dociągnąłem drzwi uchwytem na maksa, również bez efektu.

Błagam o pomoc, co tu jeszcze sprawdzić. Bo przy car - audio podgłoszonym na 3/4 skali głośności, słyszę szum tylnych drzwi! Dramat

Pozdrawiam, Mateusz

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Co do przodu to sprawdź czy z lusterkiem wszystko ok. U mnie jak się łuszczyła farba z tego czarnego trójkąta mocujące lusterko do drzwi to był szum. Jak liść utknął pomiędzy lusterkiem a trójkątem szum.
    Do tego prościej jest opuścić szyby i przy mniejszej prędkości szukać co szumi, jak to będzie cos innego niż uszczelki szyb to będzie to ładnie slyszalne.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka