Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Czujnik parkowania: NIBY działa ale nie do końca

Użytkownik Świeżak Avatar FoX12345
    Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V 140HP 2004 <3 Giulietta 1.4 TB MJet 2011 170HP

Domyślnie Czujnik parkowania: NIBY działa ale nie do końca

Kłopot jest następujący: NIBY jest sprawny, ale jakoś tak nie do końca. W ogóle sie nie sprawdza w użytkowaniu. Jest to niefabryczny czujnik, założony przez poprzedniego właściciela. Dźwięk po wbiciu biegu wstecznego słychać, i niby pika i pokazuje na wyświetlaczu odległość od przeszkody. Czujki są sprawne, bo wszystkie "cykają" po przystawieniu ucha. ALE: jest to albo bardzo marnej jakości cały sprzęt, albo same bardzo marne czujki. Ich zasięg "monitorowania" jest bardzo wąski. Jeśli stoje pomiędzy czujkami, w odległości ok 20cm od auta, to czujnik nie pokazuje nic, czyli że nie ma przeszkody za autem. A więc wszelkiej maści słupki lub wąskie przeszkody nie są możliwe do wyłapania. Wydawało mi się że każda czujka z osobna "łapie" kąt 180* (albo w ogóle jakiś większy niż to co na linii prostej) , a tu wychodzi na to, że te moje (jak testowałem) pokazują jedynie przeszkody umieszczone bezpośrednio na wprost czujnika. Jeśli przeszkoda jest przesunięta minimalnie obok, to już nie jest przez czujnik wyłapana ;/ Zderzak mam z tyłu po FL, i chyba czujki schowane są w fabryczne miejsca (tak mi sie wydaje).

Ponadto zauważyłem, że cofając i będąc już blisko przeszkody owe urządzenie powiadamia mnie dźwiękowo ("pik, pik") o przeszkodzie i odległości dopiero w momencie gdy się zatrzymam, a chyba powinno płynnie informować o tym co z tyłu sie dzieje ;p Teraz moje pytanie: Posiada ktoś takowy sprzęt niefabryczny i podpowie czy taki gadżet składa się jedynie z tego urządzenia przy lusterku oraz przewodów i czujkami na ich końcach, czy gdzieś jeszcze jest jakaś centralka schowana dodatkowo? oraz czy wystarczy, że zmienie same czujki na jakieś lepsze (z lepszym kątem "radaru") i będzie działać jak powinno? A może to wina "centralki" urządzenia? Czy właściwie można tak łączyć sterownik urządzenia z innymi czujnikami czy trzeba jednak wymienić wszystko z całym osprzętem, bo nie spasują do siebie różne komputer i czujki? Będe max wdzięczny za jakieś sugestie. pozdr!
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20140406_182808.jpg
Wyświetleń:	227
Rozmiar:	89.5 KB
ID:	133825  

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

hmmm chyba poznaje ta 7mke Co do czujników zapewne one same są lipne/chińszczyzna czy coś, załatw jakieś na podmianke i sprawdz co i jak

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

podejżewam że montaż też niezbyt fachowy. to że pika dopiero po zatrzymaniu może być spowodowane tym że ktoś wzioł zasilanie z pod stopunjak domniemam.

Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto

Domyślnie

No zapewne ktoś Ją skojarzy W moich rękach od grudnia 2013, kupiona z fanklubu, w Tarnowie. Tematu Belli nie zakładałem, cała modyfikacja jest opisana przez poprzednika w jego temacie. A ja sie postaram jedynie nic przy Niej nie spieprzyć ;p
    Co do sprawdzenia czujek- nie muszą być jakoś zgodne sprzętowo z tym co już jest zamontowane? no i wiąże sie to z demontażem całkowitym zderzaka zapewne ? ;/ On był pasowany z wersji FL i oprócz śrub są jakieś widze klejone miejsca, nie chciałbym tego ruszać żeby nie uszkodzić. Jakaś centralka sterownika też pewnie jest gdzieś schowana- tylko pytanie gdzie ;p

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Do czujników powinieneś mieć dostęp od dołu ? Co do zlokalizowania centralki najlepiej zadzwonićdo poprzedniego właściciela. Inne czujki będą normalnie pasować patrz tylko na końcówki żeby pasowały do centralki. Zderzak też normalnie zdejmiesz tylko ewentualnie poszukaj dodatkowych mocowań

Mieszka w
    Busko Zdrój/Stockport UK
    Auto

Domyślnie

Teraz jedynie trzeba skądś wyczarować czujki do testów

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

przejdz się po jakimś parkingu na pewno coś 'wyrwiesz'

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Większość czujników nie łapie poniżej 0,5m tylko już masz ciągły sygnał poprostu.. tylko jakieś fabryczne albo naprawdę drogie zestawy łapią odległości poniżej..

A jeśli w ogóle jest cisza jak stoisz 20cm od nich to do wymiany raczej.. jeszcze obejrzyj jak są pomontowane może są do góry nogami czujniki np.. (u mnie czujniki mają górę i dół)..
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"