Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Drżenie całego samochodu 1.9 JTD

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie Drżenie całego samochodu 1.9 JTD

Witam serdecznie. Jako, że jestem nowy, to proszę mnie nie linczować, jeśli podobny temat był. Przestudiowałem forum i natrafiłem na kilka podobnych problemów, ale nie dokładnie taki jak mój. Do rzeczy.

Alfa GT dostaje dość dużych drgań.
    Podczas ruszania wszystko jest ok, żadnych dziwnych zachowań. Do 70 kmh też wszystko gra.
    Problem pojawia się w dwóch momentach
    1. powyżej 70 niezależnie na jakim biegu
    2. podczas gwałtownego przyspieszania

Z tego co wyczytałem, to mogą to być krzyżaki, poduszka pod skrzynią lub koła. Jako, że jestem nowy, to nie wiem co dokładnie boli Alfy GT, i jeśli jest ktoś ze śląska, kto zna zachowanie GT, to czy mógłbym prosić o pomoc w zdiagnozowaniu mojego problemu ?
    Ewentualnie bardzo bym prosił o porady na forum.
    Pozdrawiam

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Berlin / Gliwice
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 16V 140 KM

Domyślnie

Skad ze slaska jestes ?? W okolicach Gliwic polecilbym Ci uzytkownika sobieski i pitstop w Gliwicach, Knurowie. U mnie objawy takie byly przy krzyzaku, ale mam 7ke. Chlopaki zajeli mi sie autem nawet w niedziele i przy okazji od siebie sprawdzili mi jeszcze inne rzeczy. Zaglafnij do regionalnego do "gliwice i okolice"

Gesendet von meinem Xperia Arc S mit Tapatalk 2

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Nie koniecznie krzyżak może też kielich na półośce padł ja ostatnio tak miałem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Chojnice
    Auto
    159 i 75

Domyślnie

A jak poniesiesz na lewarku to czujesz jakis luz na kole? Ile cali maja felgi? Gdyby byla poloska padnieta to chyba przy niskich predkosciach tez by drgalo. A jak mocno przyspieszasz ponizej 70 to tez drzy? Ja bym obstawial kielich albo krzyzak lewej polosi.. Moze krzyzak jest zle wsadzony??

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Jak mocno przyspieszam poniżej 70 to też czuć drgania. Sprawdzę dziś po pracy czy jak podniosę auto, to czy jest jakiś luz. A felgi są 17 calowe.
    Ostatnio edytowane przez szczyglik ; 21-06-2014 o 09:12 Powód: literówka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tofik21
    Mieszka w
    Warszawa / Zawiercie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 167KM :)

Domyślnie

Jak poprzednicy obstawiam przegub wewnętrzny. Ja u siebie też miałem taką przypadłość, odstawiłem autko do warsztatu co tylko przegubami się zajmują i teraz na nowo cieszę się przyjemnością z jazdy.

jeśli masz znajomego z kanałem albo sam posiadasz do wejdź pod auto i chwyć półoś przy przegubie wewnętrznym i poruszaj nią energicznie góra dół lub (i) spróbuj nią pokręcić (porównasz oba przeguby który ma większy luz)
    na pewno będzie wyczuwalny bardzo delikatny ale to w granicach normy (u mnie tak jest i jest ok)

sam tak testowałem i obstawiłem dobrze bo mechanik tylko potwierdził

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Dzięki za rady. Okazało się, że to koła na zimówkach "biły". Teraz po zmianie felg już wszystko jest ok. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
    Ostatnio edytowane przez szczyglik ; 21-06-2014 o 07:48 Powód: błąd

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Orzesze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Witam ponownie. okazuje się, że efekt był chwilowy. Problem z drganiem samochodu jakby nieco zmalał, ale wciąż czuć drżenie podczas przyspieszania. Przy prędkości 90 i wyżej drgania jakby ustały. Dodam, że dwumasa i sprzęgło wymienione 37k km wstecz. Żadnych luzów nigdzie nie widzę, ani nie odczuwam. Żadnych trzasków, piszczenia, czy innych niepokojących dźwięków nie uświadczyłem. Drążki stabilizatorów i krzyżaki wymieniane jakieś 15 k km wstecz (tak przynajmniej wynika z faktur od poprzedniego właściciela). Pozostały chyba tylko przeguby lub poduszki pod silnikiem/skrzynią. W przyszłym tygodniu jadę na warsztat, żeby się dowiedzieć, co jest przyczyną. Dam znać, jak tylko będę coś wiedział. Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Iwan87
    Auto
    GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive

Domyślnie

A może to po prostu diesel ?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM

Domyślnie

Ciezko stwierdzic o jakie drgania ci chodzi po samym opisie. Czujesz je na kierownicy? Ja wlasnie jestem na etapie szukania opony, bo ostatnio sie wbilem z dosc duza predkoscia w dziure i sie okazalo, ze mam jajo :/ warto byloby sprawdzic u wulkanizatora stan opon, felg i wywazenie kol. Mozesz przejechac palcem czy czasem np. w jakims kole nie brakuje wszystkich ciezarkow. Mozesz tez sprobowac zamienic przod z tylem. Ja bym od tego zaczal, bo to najmniej kosztuje