Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Nieszczelność układu dolotowego

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie Nieszczelność układu dolotowego

Sprawa dotyczy TB ale w sumie nie tylko. Na 95% mam gdzieś dziurę w układzie dolotowym za turbiną i zastanawiam się jak najpieściej ją zlokalizować. Zapewne nie jest całkiem mala bo boost jest mniejszy o około 0,4 bara i rozlega się mocny świst. Może któryś z kolegów który ogarniał TB podpowie jak najlepiej jest to sprawdzić. Mam jakąś piankę do sprawdzania nieszczelności ale jak dziś starałem sie dmuchąć z kompresora poprzez króciec na turbinie (ten do pierburga) na złożonym układzie na aucie to... sami chyba wiecie jaki był elfekt
    Może jest jakis słaby punkt który najczęściej daje sie we znaki. Wszelkie sugestie mile widziane.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Oktan
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Gtv TS 2.0 r'96

Domyślnie

Chłopaki z serwisu klimatyzacji mają taki gaz co w uv świeci. Może by tego do dolotu trochę wpuścić i patrzeć skąd leci?

Wysłane z HTC One

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Jest to pomysł tyle że świeci nie gaz a olej ze specjalnym markerem świecącym w ultrafiolecie, który dodaje się do układu klimatyzacji. Nie chce dodatkowego oleju w dolocie tym bardziej takiego
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3.2V6 Q2 (1999r)

Domyślnie

Jak już jedziemy w takie pomysły to zapal Marlborasa i dmuchnij w dolot, ponaciskaj i znajdziesz nieszczelność... To tylko pomysł, sam ogarnij jak to zrobić
    A tak poważnie to w szczelność uszczelek kabinowych właśnie sprawdza się dymem.
    Ostatnio edytowane przez lookash85 ; 12-06-2014 o 23:19
    Z ostatniej chwili...
    Nadal nie ma skutecznej metody leczenia Virusa Alfa. Objawy paranoidalno schizofreniczne, które mogą się nasilać. W pobliżu torów wyścigowych u pacjenta może występować gorączka

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Jest taki paten żeby psikać Plak'iem po całym dolocie jak silnik chodzi na jałowym. Teoretycznie powinno zassać do dolotu i bujać obrotami....
    A tak najlogiczniej to zaślepić dolot przy przepustnicy żeby powietrze nie szło dalej, odpiąć przy turbinie i tam dać jakąś redukcję z krućcem do podpięcia kompresora i pompować... i szukać dziury w całym...

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Jakby to było takie proste...
    Po 1 nie pale a na powaznie to TB na jalowym ma w dolocie podcisnienie 0,4 bar, przy dodaniu gazu maxymalnie dochodzi do 0,0 wiec jest równe ciśnieniu atmosferycznemu... Wiec co da dymienie to nie wiem.
    Po 2 ja wiem ze mam nieszczelny dolot wiec plak na nic sie zda.
    Po 3 to co napisałeś zonkil z zaslepieniem dolotu jest oczywiste, ja sie pytam o jakieś lepsze patenty takie które działają :p

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Suzumushi
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    155Q4, 147GTA, Giulietta QV, Giulia Q, Ducati STF V4S

Domyślnie

taki dziki pomysł, ustaw wytwornice dymu na wlocie puszki z fitrem powietrza i obserwuj

problem w tym że zapewne nieszczelność pokaże się dopiero przy doładowaniu, więc stworzenie ciśnienia w ukłądzie i tak Cię nie ominie

W

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Gtv V6 TB

Domyślnie

Skoro wszystkie sugestie... mile widziane... to moja jest taka "zepchnij małą do Wisły" - he... he....
    A tak poważnie jak zejdziesz do kanału popatrzysz w górkę na turbinę to obok lecą dwa bodajże przewody podciśnienia w oplocie sprawdź je. Moje ze starości pomurszały i efekt był podobny.

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

A może stara metoda szukania dziur w dętce? Namydlić to w cholerę i przy dmuchaniu szukać małych bąbelków.
    Plus jest taki, że żaden dym czy olej nie leci do środka, co najwyżej będziesz miał umyte rury dolotu

Użytkownik Romeo Avatar fajf
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR Spider 2.0TS `97 Hardtop

Domyślnie

dokładnie spróbuj psikać na to atomizerem z mieszanką wody i np. ludwika, tak się sprawdza nieszczelność w oponach, może akurat coś wylukasz