Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Alfa Romeo 159 - proszę o opinie

Użytkownik Maniak resoraków Avatar grab
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    alfa 159

Domyślnie Alfa Romeo 159 - proszę o opinie

Witam
    Jestem nowy na forum, zamierzam kupić alfe 159 150km, chcialem cos z rocznika 2008 ale ciezko dostac w sedanie za rozsadna cene.

Znalazłem wersję z 2007r, czy jest warta świeczki?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-150...C33463958.html

pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cariss
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Jest AR 159, 1,9 JTDm 8V, była AR 156, 1,6 TS, była AR 146 1,7 boxer

Domyślnie

Nie widziałam tej z ogłoszenia, ale po pierwsze, nie pisze, że bezwypadkowy, więc pewnie coś było. Po drugie, w przebieg absolutnie nie wierzę. A po trzecie, to uzbroj się w cierpliwość i szukaj, bo nie będzie łatwo. Ja w maju kupiłam 159, obejrzałam chyba z 30 egzemplarzy i jest generalnie tragedia, zwłaszcza od handlarzy. Ale można trafić. Ja trafiłam na rocznik 2009 za mniejsze pieniądze, ale bezpośrednio od właściciela. A przebieg 180 tys. km, ale rzeczywisty. W tak niskie, w granicach 120 tys. nie wierzę! Takich też się naoglądałam. I jak już trafisz na autko, które Cię zainteresuje, to konieczie pojedź na stację diagnostyczną porządnie ją sprawdzić - blacharka, mechanika, podpiąć pod komputer itd.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Nigdy nie kupujcie od handlarzy....
    Kupujcie albo od własciciela w Polsce, albo od właściela za granicą. Wyjdzie na pewno drożej ale kupicie samochód a nie ulepa zaszpachlowanego.

Cytat Napisał Cariss Zobacz post
    Nie widziałam tej z ogłoszenia, ale po pierwsze, nie pisze, że bezwypadkowy, więc pewnie coś było. Po drugie, w przebieg absolutnie nie wierzę.
    sześciolatek z przebiegiem 124 tysiace, wychodzi 20 tys rocznie a TY nie wierzysz. Ja mam dwa samochody w rodzinie, obecnie bez alfy ale mialem dwie. I żadną z nich nie robiłem więcej jak 15 do 18 tysiecy rocznie. I co powiesz?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Cariss
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Jest AR 159, 1,9 JTDm 8V, była AR 156, 1,6 TS, była AR 146 1,7 boxer

Domyślnie

KRS - no, nie wierzę. Może Ty jesteś wyjątkiem Ale generalnie auta sprowadzone mają o wiele większe przebiegi. Ja robiłam o wiele więcej, choć teraz robię mniej bo mi odpadły regularne wyjazdy do Wrocławia. A i tak, odkąd kupiłam obecną 159 (w maju - czyli minęły dopiero 2 miesiące) zrobiłam już 3 tys., nawet nie wiem jak i kiedy! Nigdzie nie byłam daleko, jeżdżę tylko do pracy, raz byłam na Śląsku (całe 100km w jedną stronę), a raz w Świętokrzyskim (też kolejne 120km w każdą stronę), więc nawet nie wiem, jakim cudem w 2 miesiące tyle zrobiłam. Ale zrobiłam. I to naprawdę przy niewielkiej ilości jazdy! Ale ok., jest to teoretycznie możliwe, więc dlatego pisałam Grabowi, żeby podjechał do diagnostyki, podpiął pod kompa itd. A Tobie gwiazdkę za oszczędzanie samochodów

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Samochód z francji, więc strzelony był na pewno, po zdjęciach można powiedzieć że zmieniany był tylny zderzak, na pewno robione było coś więcej tak że miernik i do dzieła. Ponadto przebieg można między bajki wsadzić, tylko w polsce diesle robią niskie przebiegi bo na zachodzie tak się składa że ludzie potrafią liczyć i jeśli ktoś będzie jeździł mało, kupuje benzynę. No i na koniec zwróciłem uwagę... GNIEZNO, wszystko jasne. Jeśli masz dalej niż 50km daj sobie spokój z tym autem.

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Z tego co mi wiadomo (od znajomego handlarza) to z Francji nie opłaca się sprowadzać samochodów bezwypadkowych. Są po prostu droższe niż u nas. Pytanie tylko jak bardzo ta była strzelona.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar grab
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

dzięki za odpowiedzi, powiedzcie mi tylko dlaczego "Gniezno" odrzuca?

znalazlem jeszcze cos takiego:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-poo...C28769574.html

no i tutaj to juz na pewno cos nie tak:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jts...C33721482.html

przebieg aż gryzie w oczy
    Ostatnio edytowane przez grab ; 04-07-2014 o 17:49

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Generalnie gniezno, płock, gubin, to duże żeby nie powiedzieć największe zagłębia handlarzy oszustów. Znaleźć tam coś naprawdę godnego zakupu graniczy z cudem dlatego ja szukając samochodu omijałbym miejsca newralgiczne. Co do samochodów które teraz zapodałeś, JTSy odpuściłbym gdyż są drogie w utrzymaniu, mają łańcuch rozrządu którego wymiana jest bardzo kosztowna. Jeśli chodzi o srebrną, cena plus przebieg, nierealne i to grubo. Poniżej 30 tyś szukaj sztuk z początku produkcji z przebiegiem ~200kkm. Wtedy możesz myśleć o w miarę uczciwej ofercie.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

Cytat Napisał Cariss Zobacz post
    KRS - no, nie wierzę. Może Ty jesteś wyjątkiem Ale generalnie auta sprowadzone mają o wiele większe przebiegi.
    Wyjątkiem? nie.... zawsze mialem dwa auta w rodzinie, alfa służyła mi dla przyjemnosci, dłuzsze wypady zagraniczne czy polskie, bralem zawsze drugie, większe auto.
    Ale co do sprowadzanych: zgoda. Ciągną szroty. Dlatego ludzie, szukajcie sami: będzie drożej ale lepszy efekt.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Pierwszy podstawowy test auta sprowadzonego - porównanie ceny w PL i tam, skąd przyjechało.
    Jeżeli to z PL jest w cenie niższej niż tam, to od razu do odstrzału, bo bankowo coś nie gra - ulep, VAT, kuty, etc.
    No, ale skoro niektórzy tu wklejają 9 za 16 tys. to o czym my mówimy?!
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T