Witam panowie potrzebuje wymienić rolkę napinacza w jtd 105 konnym , czy jest jakiś tutek bo nie znalazłem![]()
Witam panowie potrzebuje wymienić rolkę napinacza w jtd 105 konnym , czy jest jakiś tutek bo nie znalazłem![]()
Samą rolkę? Dlaczego?
EDIT: aaa... sorry, chodzi Ci o rolkę paska osprzętu? Nie wiem czemu przyszła mi na myśl sama rolka napinająca pasek rozrządu, dlatego się zdziwiłem![]()
Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 08-07-2014 o 23:12
MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl
Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer
rolkę paska osprzętu
Która rolkę ?? Jedną z tych plastikowych czy to od napinacza metalowa???
A co za różnica? Obie wymienia się tak samo. Odkręcasz śrubę, wyciągasz rolkę z łozyskiem, wsadzasz nową i dokręcasz na locktide.
Mam jeszcze pytanko czy do wymiany całego napinacza muszę ściągać koło pasowe w 105 konnym jtd
A po co chcesz cały napinacz wymieniać? Odkręcasz tą śrubę bez problemu kluczem 15. Jak wykręcisz napinacz to dopiero będziesz miał problem z wyjęciem tej rolki, bo w palcach tego nie utrzymasz.
Ostatnio edytowane przez dcfan ; 10-07-2014 o 11:33
muszę cały napinacz wymienić bo wczoraj po zdjęciu rolki okazało się że napinacz jest krzywy i rolka kręci się pod skosem , a wcześniej myślałem że łożysko w rolce siadło ale po ściągnięciu okazała się dobra rolka .
Wyprostuj to ramię z rolką.Jest bardzo grube i solidne - niczym nie ryzykujeszKlucz płaski pod ramię (ze zdjętą rolką) albo mała breszka jeśli wejdzie i delikatnie ponaginać grunt żeby była dźwignia duża.
Jeśli coś to po odkręceniu napinacza powinien sam wyjść bez żadnych dodatkowych problemów. Tylko uważaj ze śrubą, odkręcaj ją najlepiej udrzając młotkiem w klucz. Potrafi się nieźle zapiec z bloku, a jak się ukręci będziesz miał niezły problem.
Ok dzięki