Siema,
Coś mi ostatnio zaczęło zgrzytać tylko przy jeździe na wstecznym. Jest to taki dziwny dźwięk nieregularny przy jeździe na wstecznym i tylko wtedy. Czy to poduszka pod skrzynią biegów czy może pod silnikiem albo coś innego?
Siema,
Coś mi ostatnio zaczęło zgrzytać tylko przy jeździe na wstecznym. Jest to taki dziwny dźwięk nieregularny przy jeździe na wstecznym i tylko wtedy. Czy to poduszka pod skrzynią biegów czy może pod silnikiem albo coś innego?
Zgrzyta przy jeździe na nim, czy przy wrzucaniu wstecznego? Jeśli przy wrzucaniu to jest to bieg niesynchronizowany więc może się zdarzyć zgrzytnięcie. Jeśli przy jeździe to może to być wiele powodów. Od zębatek w skrzyni, po mechanizm różnicowy w niej, choć mechanizm odzywa się prędzej przy skręconych kołach.
Na początek sprawdziłbym sprawy błache, typu poduszka, stan oleju. Jeśli tu będzie wszystko ok to niestety skrzynia w dół...
Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była
Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest
Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest
Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?
Olej w skrzyni jest, niedawno wymieniany. Zgrzyta tylko przy jeździe na wstecznym nie ważne czy proste czy skręcone kola, myślałem, że przeguby ale to byłoby słychać zgrzyty także przy jeździe do przodu. Aha i jeszcze dodatkowo czasem lubi zgrzytnąć przy wrzucaniu jedynki albo dwójki mimo, że sprzęgło wciśnięte do spodu, zgrzytnie, wysprzęgle i wcisnę do spodu i już wskoczy bez problemu. Czyli pasuje podjechać do kogoś żeby zajrzał![]()