Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: 156 2.4jtdm kopci na czarno, smog z tyłu, ubyło oleju, nie chodzą wszystkie cylindry

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD 20V SW

Domyślnie 156 2.4jtdm kopci na czarno, smog z tyłu, ubyło oleju, nie chodzą wszystkie cylindry

Witam, przejrzałem forum i nie znalazłem tematu który by wyczerpywał wszystkie moje problemy.

Od mniej więcej tygodnia ( w którym przejechałem może z 20km )zauważyłem że Alfa kopci non stop przy wciśniętym gazie. Przy jeździe na tempomacie w lusterku widziałem lekki bo lekki ale jednak czarny dym, przy wciśnięciu gazu robiło mi sie żal kierowców za mną. Auto wcześniej 4 tygodnie stało a mnie czekała dosyć długa, 900kilometrowa podróż w związku z czym pomyślałem że po parudziesięciu kilometrach kopcenie minie. Niestety na trasie kopciła okropnie. Dojechałem na miejscu wieczorem i rano po uruchomieniu silnika samochód zgasł po ok.3 sekundach. Przekręcam kluczyk drugi raz, rozrusznik pracuje troszke dłużej, auto sie uruchamia i zaczyna rzucać budą, ja przestraszony wyłączam samochód. Idę do tyłu auta a tam cała rura i klapa czarna jakby od smoły. Po ponownym uruchomieniu silnika dochodzę do wniosku że nie chodzą wszystkie cylindry. Wczoraj po uruchomieniu auto samo gasło po 7-8 sekundach. Załączyłem je dziś popołudniu i uruchamia sie już od razu ale nadal trzęsie ( choć dużo mniej ) i śmierdzi z rury na wolnych obrotach. Troszeczke ubyło mi oleju choć według wskaźnika wciąż jest w normie a na kompie pokazuje prawie max.

Miał ktoś może podobne problemy? Że po bardzo mocnym dymieniu na czarno nie chodziły wszystkie gary?

Obecnie jestem za granicą i chciałbym sie dowiedzieć czy moge spróbować rozwiązać ten problem jakoś samodzielnie bo nie uśmiecha mi się warsztat w Niemczech.

Ktos ma jakiś pomysł?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Jaki przebieg auta? Robione turbo? Wtryski? EGR?

Może 1:
    Turbo + dolot.
    Czarny dym często wynika z za małej ilość powietrza, co najczęściej związane jest z turbosprężarką i przewodami (rurami), które łączą ją z intercooler'em (IC) a IC z kolektorem dolotowym.
    Rurę TB-IC sprawdzisz zdejmując dolną osłonę silnika, górną od strony komory silnika.
    Jak rury są OK to w tym przypadku pozostaje turbo.

Może 2:
    Wtryski.

Może 3:
    Zawór EGR.

pzdr,
    ap2

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Giulietta Sportiva TCT, Alfa 156 Crosswagon 1,9 16v, Alfa 156 1.8 TS

Domyślnie

Cześć. U mnie 156 jtd 16v było podobnie. Czarny dym b. Mało mocy. Peknieta rura od IC. Zasyfiona przepustnica. Nowa rura, czyszczenie przepustnicy, rozebrany i wyczyszczony egr częściowo zaślepiony. Teraz wszystko OK

Użytkownik Rowerzysta Avatar adrian1115
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ex GT 1.9 JTD/ex 166 FL 2.4 JTDm

Domyślnie

Jeśli kopci nawet na wolnych obrotach to stawiał bym na wtryski lub coś innego w układzie zasilania paliwem bo zacięty egr czy dziura w dolocie nie miała by wpływu na pracę na wolnych obrotach.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto

Domyślnie

Auto ma przejechane 154 000km. Z tego co mi wiadomo to turbo nie było robione. Sam też w nim nic do tej pory nie czyściłem tylko lałem rope i jeździłem.

Co z tymi cylindrami? Bo boję się auta uruchamiać przez ten klekot żeby czegoś czasem nie popsuć bardziej. Czy brak pracy wszystkich cylindrów może być spowodowany tymi możliwościami które wypisaliście?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Jak dla mnie to typowe objawy lejącego wtryskiwacza, paliwo nie jest prawidłowo rozpylane = złe spalanie i z tond nierówna praca, trzęsienie budą i przede wszystkim czarny dym. Silnik ma pięć cylindrów to jakoś jedzie a błędów też za bardzo nie zbiera bo wszystkie pomiary ciśnienia paliwa i powietrza mogą być prawidłowe.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto

Domyślnie

Rozberałem EGR i przeczyściłem. Nie był tak zasyfiony jak na fotkach powyżej. W zasadzie porównując do tych zdjęć to był bardzo czysty. Przeczyszczony szmatką na śrubokręcie, przedmuchany kompresorem. Podłączony z powrotem i auto normalnie sie uruchomiło, silnik chodzi na wszystkie gary, auto jeździ tylko wciąż kopci na czarno przy dodawaniu gazu

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

dziura w dolocie-> za bogata mieszanka-> sadza i dym w spalinach-> zasyfienie egr-> nierówna praca, przerywanie...

klapa gasząca nie zalepiona sadzą?

sugeruję wywalić z ecu egr i fizycznie oraz zdemontować kolektor wlotowy i sumiennie wyczyścić

oczywiście jak uszczelnisz dolot
    Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 10-08-2014 o 10:13 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 2,4 JTD 20V 2004

Domyślnie

warto sprawdzić też wtryski, jak masz możliwość podłączyć kompa, to sprawdź korekty wtrysków.