Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: poduszki silnika

Użytkownik Maniak resoraków Avatar przemoo2701
    Mieszka w
    ostrzeszów
    Auto
    147 jtd 2008r.

Domyślnie poduszki silnika

witam, tak jak w temacie, poduszki silnika, jak poznac ze sa oberwane/uszkodzone/do wymiany?? moja ar glosno sie zachowuje na 1800obrotow tak jakby silnik jakiejs wibracji dostawal czy cos takiego. na wyzszych obrotach jest podobnie, ma ktos cos podobnego lub jakies rozwiazanie?dodatkowo nieraz przy hamowaniu przy samej koncowce ok3metry kierownica sama skreca w ktoras strone, od czego moze tozalezec??z gory dziekuje za pomoc

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Jest kilka sposobów nasprawdzenie poduszek.

Po pierwsze, na wolnych obrotach wyjdz z auta, otwórz maskę i organoleptycznie zobacz czy silnik się zbyt bardzo nie trzęsie.

Druga metoda to przy zgaszonym silniku wrzuć pierwszy bieg, wyjdź z auta, zawołaj kogoś do pomocy i obserwując silnik pchajcie auto raz do przodu, raz do tyłu (do przodu do momentu chwycenia silnika kompresji, później do tyłu). Silnik nie może się zbyt bardzo poruszać do przodu i do tyłu.

I trzecia metoda na sprawdzenie poduszek (głównie tej centralnej pod skrzynią) to podczas jazdy na wyższym biegu (np 3-4 bieg i ok 1500-2000 obrotów) trzymaj rękę na drążku zmiany biegu i gwałtownie naciśnij gaz tak żeby auto zaczęło przyśpieszać i puść, jeżeli poduszka jest wywalona poczujesz takie gwałtowne szarpnięcie drążkiem do przodu (mi się właśnie tak dzieje i mam do wymiany poduszkę centralną od skrzyni).