Witam wszystkich - jestem nowym uzytkownikiem tego forum, jestem tez czasowym posiadaczem (do chwili sprzedazy) samochodu Alfa Romeo 146 Junior 1.4 TS z maja 1999roku.
Wlasnie w sprawie rocznika chcialem nadmienic - ostatnio w trakcie usuwania kolejnych usterek wymieniajac zarowki podswietlajace licznik niewiem jakim cudem ale wystapil komunikat na desce o bledzie poduszki powietrznej (pomimo ze kazdoroazowo rozpinajac cokolwiek odpinalem kleme).
Calosc operacji chcialem przeprowadzic we wlasnym zakresie z racji ze kolega ma Euroscana ktorego chcialem podlaczyc pod komputer poduszki powietrznej i go zresetowac.
Przeszukalem forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na pokrewne pytanie - tzn mam samochod z maja roku 99 tzn z konca produkcji przed faceliftingiem i niewiem jaki mam rozklad elementow do diagnostyki tzn czy kazde z wyprowadzen w osobnym miejscu czy juz wszystko zintegrowane do zlacza OBDII.
Porozbieralem wsztystko i zgodnie z instrukcja ktora sciagnalem (angielska) zlacze T3 do diagnostyki powinno znajdowac sie kolo komputera AirBagu w tunelu srodkowym - sprawdzilem - zlacze jedyne ktore tam jest jest wielopinowe do samego komputera i cala wiazka (ma jedno odejscie do masy samochodu) idzie w gore pod nadmuchy i niegdzie nie wyglada zeby sie rozdzielala, a jedyne zlacze ktore widze tej zoltej wiazki jest juz przy kierownicy.
Szukalem tez zlacza OBDII przy zalozeniu ze mam juz ta wersje - ale w lewej czesci auta pod plastkami (tam gdzie jest modul domykania szyb itd) nie widze zadnego zlacza luznego 16 pinowego.
Sam juz niewiem gdzie tego szukac - teoretycznie wygladac powinno ze mam opcje przed wprowadzeniem OBDII (bo jak pisze od czerwca 99 roku bylo chyba w oparciu o OBDII) i na kielichu prawdego McPershona mam jakas 3 pinowa kostke ale mysle ze do ABSu (ktorego auto nie ma) czy komputera ECU. Sprawdzilem dokladnie tunel i nie ma tam na 99% zadnej zaokraglonej kostki 3 pinowej jak w ksiazce i nie ma odejscia od wiazki...
Prosze o rade bo juz niewiem sam gdzie tego szukac.
Za pomocne info z gory dzieki.
Pozdrawiam