Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Temat: Sprzęgło-wyrwane nity okładzin 2.4 JTD

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 166 2.4jtd 136km

Angry Sprzęgło-wyrwane nity okładzin 2.4 JTD

Witam posiadam ogromny problem ja jestem załamany a mechanik rozkłada bezradnie ręce, a mianowicie opisze swój problem dokładnie i od początku: Alfa 166 2.4jtd 136km/100kw 1999r skrzynia 6 biegowa

Pewnego pięknego dnia przy ruszaniu wyskoczył pierwszy bieg wraz z obudową skrzyni odpadła cała dupka...
    ok kupiłem drugą skrzynie też 6 biegowa i przy okazji mechanik zaproponaował nabicie okladziny na sprzeglo, gdyz stare byly juz slabe
    no ok odebralem autko przejechałem 600 km autko staneło, linka i na hol do mechanika rozebral, okazlo sie ze urwyaly sie nity na sloneczku...
    Zly kupilem nowe sprzeglo(tarcza docisk łozysko oporowe) odebralem autko przejechałem 50km znowu to samo linka hol, rozberal mechanik urwane nity na sloneczku... mysle sobie no cos zle sklada ten moj mechanik
    , przetrzepalem interent i okoazło sie ze on wciskał lozysko oporowe w docisk a poznej celowal skrzynia zeby wskoczyklo na widełki, kazałem mu wlozyc lozysko oporowe na widełki wlozyc skrzynie i zespolic lozysko z dociskiem...
    ok zabrał sprzegło do firmy nabili nowe nity i złoyzł tak jak mu kazałem... przejachałem 140km znowu to samo... ja jestem załamany a mechanik nie malo dostal zawału prosze o jakies rady dlaczego tak sie dzieje
    co do skrzyni tej co kupilem to biegi wchodza elgancko nic nie wyskakuje ani nie zgrzyta nie czuc tez oporu podczas jazdy... mechanik mi powiedzial ze walek w niej jest prosty i raczej nie ma defektu i stawia na dwumase...
    nie chce sie pchac w dodatkowe koszty tak na czuja bo moze to to... wie ktos o co moze chodzic dlaczego scina te nity na sloneczku? prosze o jakies rady. dodam ze na 6 biegu jak wdusi sie gaz do konca to autko przyspiesza ale wpada w takie turbulencje... na starej skrzyni bylo tak samo..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lucas
    Mieszka w
    Chojna
    Auto
    AR 156 2.4JTD '99 136KM, AR 156 SW TI 20V 175km

Domyślnie

Stawiam na wadliwy montaż tarczy sprzęgła - zakładam, że to 'słoneczko' o którym piszesz, to wewnętrzna część tarczy z wieloklinem, bo z reguły słoneczko mówimy na sprężyny docisku.
    A co do montażu to upewnij się, że napis na tym 'słoneczku': "lato cambio" był od strony skrzyni bo coś mi się wydaje, że mechanik założył tarczę odwrotnie i stąd takie cyrki, zwłaszcza że coś kombinował z łożyskiem.
    Wibracje przy przyspieszaniu to raczej przeguby wewnętrzne - standard w wysłużonych 2,4.
    AR 156 2,4JTD 136KM '99 Blue Cosmo met.
    Nissan Navara 4x4 D22 DoubleCab 2,5TD 103KM '01
    Polcomtex.pl - usługi brukarskie

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 166 2.4jtd 136km

Domyślnie

tak to wew. cześc tarczy z wieloklinem... ale tu jest problem bo tej tarczy odwrotnie nie założysz bo wtedy będzie ocierała o dwumase, co do przegubów są nowe zarówno wew. jak i zew.

Mieszka w
    Chojna
    Auto

Domyślnie

Nie jestem przekonany czy to dwumasa, miałem krytyczną awarię dwumasy (koła masowe się 'rozwarstwiły') ale sprzęgło przeżyło. Może to wina tej firmy co nitowała okładziny?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    alfa 156

Domyślnie

kup sobie najlepiej cały zestaw sprzęgła nowy okuwanie tarczy to nie jest dobry pomysł przy tym silniku ma wysoki moment obrotowy a co do dwumasa to sprawdź czy ma luz bo jak go zblokowało całkowicie a na tarczy są sztywne sprężyny to wtedy tarcza dostaje po dupie

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 166 2.4jtd 136km

Domyślnie

Panowie sprzegło jest nowe i nie odpadaja okladziny tylko wyrywa wieloklin z tarczy,,,

Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    alfa 156

Domyślnie

to sprawdź sobie wałek w skrzyni jak założysz na niego tarcze to nie powinien mieć luzu i zobacz na starej tarczy czy wałek przechodził przez całą długość tarczy może się okazać że z tą skrzynią jest coś nie tak

Mieszka w
    Chojna
    Auto

Domyślnie

A tulejki centrujące skrzynię zostały założone?

Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    alfa 156

Domyślnie

jak byś mógł to wyślij mi fotki tego zerwanego wieloklinu i wałka w skrzyni od przodu i z boku

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa 166 2.4jtd 136km

Domyślnie

autko stoi teraz u mechanika wiec moze jutro podjade zrobic pare fotek... ale wyglada to zwyczajnie nity poscinane i to wszystko, tak jakby pracowalo sprzeglo pod jakims katem i wypada to sloneczko...