Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: ciągle zapowietrzające sie sprzęło alfa 156 1.8 2000r

Użytkownik Embrion Avatar rafalski_24
    Mieszka w
    Leżajsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 144 km 2000r

Domyślnie ciągle zapowietrzające sie sprzęło alfa 156 1.8 2000r

witam
    jestem nowy na forum i nigdzie nie mogłem znaleść tego problemu co ja mam, ciągle zapowietrzajace sprzegło i już wymieniłem wszystko tj pompe przy pedale, nowe przewody od pompy do wysprzeglika oraz nowy wysprzeglik i plyn takze nowy, odpowietrzane juz mnostwo razy i dwa dni jazdy jest ok potem dalej to samo, nie wiem czy hamulce maja cos z tym wspolnego ale zauwazylem ze jadac miastem i ciagle uzywajac hamulca sprzglo coraz bardziej ucieka az wkoncu go nie ma, czy powodem moga byc zapowietrzone hamulce??, pompujac kilka razy sprzeglo wraca,
    prosze o pomoc gdyz juz nie wiem co ma robic

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

Nikt nie pomoze?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cudów nie ma - jedna z tych nowych części musi być nieszczelna lub jest gdzieś nieszczelność na połączeniach.
    A ten wysprzęglik to kupiłeś markowy, czy jakiś zamiennik?

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

Markowy dalem za niego 300zl odrazu kupilem w komplecie ze sprzeglem valeo i za calosc dalem 800zl, ale przy starym wysprzegliku bylo tak samo a po wymianie stary byl jeszcze ok i szczelny wiec wydaje mi sie ze to nie to a hamulce nie maja nic do tego bo jak jade miastem i czesto hamuje to sprzeglo ucieka ale i zauwaZylem ze jak przytrzymuje lekko pedal sprzegla to jest ok to moze trzeba pedal sprzegla troche podciagnac jest cos takiego mozliwe?

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Sprzęgło jest hydrauliczne i raczej tam nic nie podciągniesz ale pomysł z hamulcami może być trafiony.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Hamulce to odrębny układ. Co prawda są zasilone z tego samego zbiorniczka, co sprzęgło, ale gdyby był na nich wyciek to miałbyś miękki pedał.
    Ja jednak szukałbym tylko w układzie sprzęgła. Sprawdź jeszcze, czy na pompie sprzęgła nie masz nieszczelności i na przewodach.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał rafalski_24 Zobacz post
    witam
    jestem nowy na forum i nigdzie nie mogłem znaleść tego problemu co ja mam, ciągle zapowietrzajace sprzegło i już wymieniłem wszystko tj pompe przy pedale, nowe przewody od pompy do wysprzeglika oraz nowy wysprzeglik i plyn takze nowy, odpowietrzane juz mnostwo razy i dwa dni jazdy jest ok potem dalej to samo, nie wiem czy hamulce maja cos z tym wspolnego ale zauwazylem ze jadac miastem i ciagle uzywajac hamulca sprzglo coraz bardziej ucieka az wkoncu go nie ma, czy powodem moga byc zapowietrzone hamulce??, pompujac kilka razy sprzeglo wraca,
    prosze o pomoc gdyz juz nie wiem co ma robic

A jak odpowietrzałeś wysprzęglik ?

Mieszka w
    Leżajsk
    Auto

Domyślnie

Pompa jest nowa i przewody tez i patrzylem wszystko szczelne i plynu nie ubywa.

Wysprzeglik i caly uklad byl odpowietrzany w serwisie fiata w lezajsku i tam jest taki kumaty gosc i on tez juz nie wie co to moze byc.

Dodano po 4 minutes:

A czy zapowietrzone hamulce moga miec jakis wplyw? Bo kiedy wymienialem klocki u znajomego mechanika to nie odpowietrzal po wymianie bo mowil ze to sa takie ze same sie odpowietrza (hamulce).
    Ostatnio edytowane przez rafalski_24 ; 17-09-2014 o 21:09 Powód: Dodano

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Przy wymianie samych klocków nie potrzeba nic odpowietrzać.
    Gdyby były zapowietrzone hamulce to miałbyś miękki pedał - już pisałem o tym.
    Trzeba sprawdzić dokładnie cały układ sprzęgła - musi być jakiś wyciek, no chyba, że wąż puchnie.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Hmm odpowietrzenie wysprzęglika należy robić w ten sposób, że na początku pedał wpada w podłogę przy pierwszym popuszczeniu zaworu wysprzęglika i się nie podnosi, więc na początek należy go (pedał sprzęgła) pompomwać ręką wyciągając go z podłogi do samej góry. Później on zaczyna rosnąć i wystarczy go pompować podobnie jak pedał hamulca przy odpowietrzeniu. Może odpowietrzenie było źle zrobione. Samemu ( 1 osobie nie uda się odpowietrzyć prawidłowo )